Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Супруга Звонка Веселиновића ушла у посао са Николом Петровићем

0

Љиљана Божовић, супруга Звонка Веселиновића, откупила је удео фирме од Николе Петровића, кума председника Србије Александра Вучића, и тако ушла у посао са соларном енергијом, открива ЦИНС.

Инжењерска фирма Storenergy из Крагујевца основана је пре шест година и бави се развојем технологија у вези са соларном енергијом. Фирма је неколико пута променила власништво, последњи пут у јулу ове године, када је Никола Петровић продао 25 одсто удела у власништво ове фирме супрузи Звонка Веселиновића, Љиљани Божовић. Према уговору о преносу власништва Божовић има шест месеци да плати 12 милиона динара.

Никола Петровић

Петровић и Љиљана Божовић сада имају исти удео власништва, док су сувласници фирме Марко Вуксановић и британски држављанин Amarjit Singh Riyait такође са по 25 одсто.

Према финансијским извештајима, Storenergy је прошлу годину завршила са губитком од око 30 милиона динара.

Никола Петровић није желео да говори за ЦИНС о овоме, већ је рекао да смо „упорни и досадни“ и поручио да га више не зовемо.

Подсетимо, КРИК је у фебруару ове године писао да је крајњи власник офшор фирме Faberge Advisors из Луксембурга, која је у то време била сувласник фирме Storenergy,, управо Никола Петровић. Он је недуго након тога, у мају, и лично откупио 50% удела од ове Луксембуршке компаније.

Никола Петровић се већ годинама бави обновљивим изворима енергије. Како је ЦИНС раније писао само у 2020. години држава је од малих хидроелектрана повезаних са Петровићем откупила струју од скоро два милиона евра. У августу прошле године ушао је у посао са ветроелектранама као сувласник фирме Crni Vrh Power која планира изградњу ветроелектране Црни врх на територији Жагубице, Бора и Мајданпека, о чему смо такође писали.

Управо је енергијом ветра произведено највише струје из обновљивих извора који су субвенционисани 2020, нешто више од 60%, док је из малих хидроелектрана произведено око 17%. Иначе, министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је јуче у Врбасу да ће држава обезбедити половину средстава за соларне панеле и да ће то Министарство почетком септембра расписати јавни позив за доделу тих субвенција.

Цео текст порчитајте на порталу ЦИНС-а