Прочитај ми чланак

СНС КАРТЕЛ Приватно обезбеђење покрало српске музеје, па наставили да их „чувају“

0

Обезбеђење "Добергард" чува Горана Весића лично, али и све значајне државне и јавне институције (музеје, Пореску управу, ЕПС, Националне службе, скупштинске објекте, Весићеве седнице где спречавају да јавност присуствује јавној расправи...). а званично су осуђени за бруталну крађу накита и предмета непроцењиве вредности из два музеја који и даље обезбеђују.

Иако су званично оптужени за крађу накита и предмета непроцењиве вредности из музеја који су обезбеђивали, СНС тужилаштво је криминалцима понудило „дил“ да нешто мало пара (у односу на украдени план) уплате Синиши Малом у Министарство финансија, па могу да наставе да „чувају“ српско благо као и до сада?!

Ко стоји иза пљачке српских музеја, где је украден накит непроцењиве вредности и под чијим притиском су полиција и тужилаштво пристали на компромис, питају се режимски медији.

За ово дело окривљени су ноћни чувари фирме „Добергард“.

Украден је 41 комад вредног накита из 19. века и прве половине 20. века.

Међу украденим предметима налази се неколико експоната огромне културно-историјске вредности, као што је прстен са грбом из 14. века, као и наруквица са цветом од лапис лазулија, чија се историја везује за династију Обреновић„, део је саопштења Музеја примењене уметности, из кога су навели да је крађа одмах пријављена полицији.

Крајем марта ове године Министарство културе сазнало је за још једну велику пљачку у Музеју Југославије, из кога су украдени лични предмети Јосипа Броза Тита, као и послужавник и чаша са ликом цара Хајла Селасија. И овај музеј чувао је „Добергард“.

СБПОК, којим су у то време управљали кадрови бившег министра полиције Небојше Стефановића, као и државне секретарке МУП Дијане Хркаловић, обе истраге је окончао хапшењем само два ноћна чувара, ангажована по уговору у фирме „Добергард“, преносе медији.

Како медији наводе, они су са Тужилаштвом склопили уговор о признању кривице, украдени предмети НИСУ НАЂЕНИ?!!!! а куриозитет је то што фирма „Добергард“, на основу учињене штете исплатила свега 3,3 милиона динара на рачун Министарства финансија, те је као награду за крађу наставила да обезбеђује и Музеј Југославије.

Колико СНС картел понижава српски народ говори и чињеница информација да је у пљачки музеја учествовала особа из клана Вељка Беливука, јер се испоставило да његови „Принципи“ држе фирму „Добергард“ и да је обезбеђење састављено од навијача и криминалаца.

Режимски Б92 то коментарише овако: Ова информација, макар и непроверена, драгоцена је јер отвара један шири фронт да се истражи и утврди ко све заиста стоји иза крађе српског наслеђа, којим каналима је благо скривено и евентуално продато, и на крају, ко је и по чијем налогу из врха полиције и тужилаштва све то заташкао. На ово задње није тешко дати одговор, ако се узме у обзир спрега дела тадашњег врха МУП Србије са криминалцима, наводе медији.

У раскринкавању крадљиваца срспког културног наслеђа незаобилазна је приватна фирма „Добергард“ и „Добергард плус“, која је добила послове чувања бројних српских институција, између осталог, и музеја, преносе медији.

Душан Ђукић, генерални директор компаније „Добергард“, која обезбеђује Музеј, негирао је да та фирма има икакве везе с било којом навијачком групом.

„Добергард је услуге обезбеђења пружало овој установи још од 2014. године, уз више уговора о јавној набавци, па и 2019, кад се наводи да се десила велика крађа у овом музеју. Апсолутно су нетачни и изнети наводи да иза наше компаније и власника стоји „једна од навијачких група повезана са организованим криминалом“, која је наводно „још у 2019. извела спектакуларну пљачку у Музеју примењене уметности и да је о томе полиција очигледно заташкавала случај“, навео је Ђукић, а преносе медији.

Иако основана још 2004. године, фирма „Добергард“ је први озбиљнији уговор о техничко-физичком обезбеђењу склопила 2013. (кад је Вучић дошао на власт) да би у наредним годинама склопила више од 50 уговора са бројним државним институцијама, од основних школа, домова здравља до великих Система као што је Пореска Управа, Електропривреда Србије и Национална служба за запошљавање. Власник компаније је Душан Ђукић, који поседује и и предузеће за техничко испитивање и анализе KNC Group, пишу медији.