Прочитај ми чланак

СНС КАДАР Дробњак платио изнајмљивање 70 аутомобила миллион евра

0

ЈП Путеви Србије закупиће 70 аутомобила на период од три година, а најам једног платиће чак 14.600 евра, показује документација у коју је Нова.рс имала увид. То значи да ће изнајмљивање коштати као куповина новог аутомобила. “Путеви” ће возила изнајмити путем оперативног лизинга и то од “Ауто Чачка”, која важи за фирму блиској Српској напредној странци.

Јавно предузеће “Путеви Србије” одлучило је да обнови свој возни парк, али не куповином, већ закупом возила и то на три године. Судећи по уговореној цени, “Путеви” ће трогодишњи најам једног возила практично платити као да купују нови аутомобил.

Наиме, према Одлуци о додели уговора, набавка службеног возила путем оперативног лизинга (по истеку закупа предвиђа се враћање) то државно предузеће коштаће 119.952.000 динара без ПДВ или око милион евра. У документу који се односи на техничку спецификацију наводи се да је реч о набавци 70 некоришћених возила, произведених у 2019. или 2020. години, а рок испоруке је 30 дана.

Када се узме у обзир укупан износ који ће бити плаћен за закуп, као и број возила који ће бити набављен, простом рачуницом долази се до закључка да ће “Путеви Србије” изнајмљивање једног аутомобила на три године платити чак 14.500 евра.

Немања Ненадић, програмски директор “Транспарентности Србија”, каже за Нова.рс да код закупа возила кроз јавне набавке неретко долазимо до ситуација да је цена која се плаћа буде близу цене набавке новог аутомобила.

“Због тога би наручилац требало да припреми анализу која би показала због чега сматра да је изнајмљивање исплативија опција од куповине нових аутомобила и да такву анализу подели са грађанима који су заинтересовани за рационално трошење буџета”, наводи он.

Као и у многим другим случајевима и на овај тендер јавио само један понуђач, а Ненадић каже да та чињеница указује да су критеријуми поступка постављени дискриминаторно, без ваљаног истраживања тржишта или да је постојао неки договор међу потенцијалним понуђачима о томе да се само једна фирма јави.

“Такође, у овом случају би наручилац требало да обелодани шта је утврђено испитивањем тржишта, колико има аутомобила на тржишту који су задовољавали тражене услове, који је број дистрибутера тих аутомобила у Србији и да ли је још неко, осим фирме која је добила посао, био у могућности да у року од 30 дана испоручи тако велики број возила, тих карактеристика”, истиче он.

Питање зашто су Путеви Србије одлучили да уђу у тај аранжман покушали смо да поставимо директору тог предузећа Зорану Дробњаку. Он се јавио на телефон, али је брзо прекинуо везу, уз објашњење да је на путу.

Тајни уговор са МУП-ом и блискост са СНС

Фирма “Ауто Чачак”, која је позната као главни дистрибутер “шкоде” у Србији, у неколико наврата је била у центру пажње српске јавности. Како је писао “Бирн”, са државом је ова компанија 2017. склопила уговор о куповини 710 “шкода” за потребе Министарства унутрашњих послова директном погодбом, а тај посао Влада је прогласила тајном.

Од исте фирме МУП је и у 2019. набавио аутомобиле и то у вредности од 8,1 милион евра.

Сличну праксу коју је имао као министар полиције Небојша Стефановић је наставио и у Министарству одбране, па је после непуна два месеца проведена у том ресору без расписивања тендера купио аутомобиле чија је цена тајна. Посао је и тада добила фирма “Ауто Чачак”.

Послове о закупу путничких возила, “Ауто Чачак” склапао је и са Градским саобраћајним предузећем Београд. Како је писала Нова економија, ГСП је у 2019. закључио три уговора вредна 46 милиона динара са групом компанија у којој је носилац посла поменута фирма.

Прошле године Нова економија је објавила да је и Град Београд закључио уговор о закупу возила вредан 20,8 милиона динара са групом понуђача, чији је носилац посла опет “Ауто Чачак”.

Медији су писали да је власник “Ауто Чачка” Миленко Костић близак Српској напредној странци. У његовој фирми директор је био Милун Тодоровић, функционера СНС, и то до избора на функцију градоначелника Чачка 2016. године.

Нова економија је објавила и да је још члан СНС-а Милијан Минић директор другог Костићевог предузећа – Ауто Чачак Инжењеринг, који је био градски већник у Чачку.