Прочитај ми чланак

СНС ИМОВИНА Боканов син са 23 године пријавио куповину два стана и џипа

0

Најмлађи посланик у Скупштини Србије је Никола Бокан (23), син новосадског политичара Томислава Бокана, који је у имовинској карти пријавио поседовање два стана и џипа.

Бокан млађи је дипломирани правник, рођен 1999. године, а на листи Српске напредне странке за парламентарне изборе био је на 80. месту.

Његов отац је јасан у пружању подршке Српској напредној странци и Александру Вучићу, а недавно је најавио и учествовање на изборима 2024. године. Када је постао посланик из редова Српске напредне странке, Никола Бокан је у законском року пријавио имовину Агенцији за спречавање корупције. Бокан за 021.рс каже да је имовина коју поседују он и његова породица резултат дугогодишњег рада, али и наслеђених средстава његових родитеља.

Како се наводи у имовинском картону Николе Бокана, куповином је стекао власништво над двособним станом од 60 квадрата и гарсоњером. Осим тога, купио је и „Јееп Ренегаде 1.6 Лонгитуде“ из 2016. године. Најмлађи посланик је пријавио и да нема депозите у банкама.

Овај адвокатски приправник је пријавио и приходе које остварује. Једина зарада долази из његовог посланичког рада – као представник грађана у парламенту добија накнаду од 74.800 динара на месечном нивоу, а уз то следује и месечни посланички додатак од 37.200 динара.

Према катастарским подацима, двособан стан се налази у близини центра Новог Сада. Према сазнањима 021.рс, на основу захтева за информацију од јавног значаја упућеног Основном суду у Новом Саду, тај стан је купљен 2017. године и плаћен је 72.500 евра.

Из Основног суда нису стигли подаци о куповини гарсоњере од 24 метра квадратна, која се, према катастарским подацима, такође налази у Новом Саду.

За аутомобил који је пријавио најмлађи посланик нема података о вредности, али се на сајтовима за продају аутомобила може видети да се ови модели тренутно продају по цени од 13.000 евра и више.

У катастарским подацима може се видети и да је, барем у тренутку куповине некретнина, пребивалиште најмлађег посланика било на адреси на којој стан поседује његов отац Томислав.

Никола Бокан каже да је, као функционер, имовину пријавио благовремено и у складу са законском регулативом.

– Наша породична имовина, а самим тим и моја лична, продукт је дугогодишњег рада мојих родитеља, као и наслеђених и поклоњених средстава које су моји родитељи стекли од својих родитеља. Предметна имовина се није знатно променила током дужег низа година у финансијском смислу, промена се практично десила у структури имовине – наводи посланик из редова владајуће странке за 021.рс.

Посланик додаје и да је тренутно ангажован као адвокатски приправник у адвокатској канцеларији, што му „апсолутно не успорава или оспорава ангажовања у политичком смислу“.

Бокан је иначе члан неколико одбора у Скупштини Србије, међу којима су и Одбор за дијаспору и Србе у региону, Одбор за спољне послове, али и за културу и информисање, европске интеграције, док је у групама пријатељства са Босном и Херцеговином, Кином. Председник је групе пријатељства са Бутаном.

Политичким трагом оца

Никола Бокан и Томислав Бокан отац су и син који су уједињени када је у питању политика којој дају подршку. Искуство и политички стаж јесте оно што разликује оца и сина, али и то што се за Томислава Бокана везују поједине афере.

Томислав Бокан већ је сарађивао са Српском напредном странком, којој тренутно пружа подршку као лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав (3Д). Речи о сарадњи било је и током изборног циклуса 2020. године, али је тада одлучено да 3Д неће учествовати на заједничкој листи са СНС. Бокан је тада указао на то да пружају подршку листи названој по Александру Вучићу.

Па, ипак, није све било тако једноставно у односу између новосадског политичара и владајуће странке. Пре десет година, када су напредњаци долазили на власт у Новом Саду, Милош Вучевић поднео је пријаву против Бокана, који је тада предводио Ромску демократску странку, оптужујући га за куповину гласова. Оно што се догодило недуго затим јесте да су напредњаци и уз Боканову помоћ успели да прекомпонују власт у Новом Саду и започну управљање градом које траје и данас.

Бокан је потом био директор „Урбанизма“, али и саветник директора у ЈКП „Водовод и канализација“, након чега је прешао на место извршног директора у Стамбеној агенцији. Док је био на челу „Урбанизма“ на његов службени аутомобил била је бачена бомба. Из периода док је Бокан био у „Водоводу“ памти се и „чин крштења воде“ за пиће.

Томислав Бокан је 2017. године био ухапшен, а потом је склопио споразум са Основним тужилаштвом о признању кривице за трговину утицајем у „Водоводу“, због чега је био осуђен на десет месеци кућног затвора, без електронског надзора. У питању је било нелегално запошљавање 18 радника.

Бокан сада најављује и могућност изласка на изборе у Новом Саду 2024. године, под слоганима „Ајде са нама“ и „Најбољи чувари људи и земље Србије“.

У међувремену, поступак за куповину гласова, на основу пријаве Милоша Вучевића, обустављен је 2018. због застаре.