Прочитај ми чланак

СНС глумац и водитељка РТС контролишу изборну кампању

0

Скупштина Србије именовала је свих десет чланова Надзорног одбора за изборну кампању, објављено је у Службеном гласнику. Међу њима су стара лица попут СНС глумца Светислава Гонцића, водитељке РТС Ивоне Пантелић, куме Биљане Поповић, али и нека нова имена.

Чланови Надзорног одбора не могу бити чланови органа политичких странака, што не значи да људи из странака нису у одбору.


Како се може видети, први на листи чланова је в.д. управника Народног позоришта Светислав Буле Гонцић, члан СНС-а који је био на листи ове странке за београдске изборе 2018. године. И овај пут кампању контролишу новинарка-презентерка РТС Ивона Пантелић и професорка немачког језика Јелена Миленковић Орлић, помоћница министарке туризма и жена Слободана Орлића, директора маркетиншке агенције „Ригхт“ Горана Веселиновића, кума Александра Вучића.

Именовани су и економиста из СПС-а Марјан Јовановић, правници Борис Бајић, Ридван Реџепи и Самра Фетаховић, те редовни професор универзитат Бранко М. Ракић, саветник за правна питања Миодраг Савовић, као и и првак Опере Александар Стаматовић.

Улога надзорног одбора за изборну кампању је да прати предизборне активности и указује на евентуалне неправилности, контролише поступање јавних медијских сервиса и предлаже мере за поштовање једнакости кандидата у излагању њихових програма.

Такође, Закон предвиђа да одбор треба да се обраћа јавности ради „заштите моралног интегритетеа личности кандидата“, упозорава на поступке политичких странака, кандидата и средстава јавног обавештавања којима се омета изборна кампања и доноси свој пословник.

Новим Законом о избору народних посланика предвиђено је формирање надзорног одбора за изборну кампању, док се у претходном законоском решењу слично тело звало само „надзорни одбор“.

Нови одбор треба да има десет чланова које именује Скупштина, половину на предлог Владе, а половину на предлог посланичких група „из реда истакнутих јавних радника“.