Прочитај ми чланак

СНС БОТОВИ користе апликацију Votr2 да ударају на хиљаде плусева и минусева

0

Активисти владајуће Српске напредне странке (СНС), такозвани "ботови", донедавно су кроз једну апликацију могли да остављају на хиљаде плусева и минуса на коментаре на више сајтова, показало је истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС). Анализа ЦИНС-а показала је да апликација ради преко ИП адресе регистроване на седише СНС-а.

ЦИНС наводи да су ботови користили апликацију која садржи информације из „кодова“ сајтова Курира и Еспреса и која је радила мимо активности ботова. На тај начин су ботови СНС, према унапред добијеним упутствима, давали позитивне или негативне оцене на коментаре објављене у та два медија, док су у случају портала Јужне вести то користили после објављивања исповести једног нишког „бота“.
 
Стручњак за дигиталну безбедност при међународној новинарској мрежи ОЦЦРП, Јуре ван Берген, рекао је за ЦИНС да је коришћена апликација ВотР2, која је специјално дизајнирана да манипулише коментарима кроз гласање.

Гласање се одвија аутоматски на сваких шест секунди и на један коментар се може гласати до пет пута, после чега апликација прелази на следећи коментар. Гласање се обавља са списка коментара, уз прецизно упутство да ли треба оставити позитиван или негативан утисак.

ЦИНС наводи да је анализирао тај код, уз помоћ неколико стручњака, и да је дошао до података о ИП адреси, односно о јединственом броју који користе рачунари да би међусобно комуницирали путем интернета, односно са сервером.

„Провером власништва ИП адресе на било ком јавно доступном сајту, попут wхоис.домаинтоолс.цом, може се видети да је њен власник управо владајућа СНС. СНС је у марту 2016. године регистовао ову ИП адресу на адреси седишта странке, у улици Палмира Тољатија 5 на Новом Београду“, навео је ЦИНС и додао да до објављивања текста није стигла никаква реакција из СНС.