Прочитај ми чланак

СНС БОТ ЦЕНТРАЛА: Из странке ћуте, стручњаци упућују на тајност као проблем

0

Нико из СНС-а није се огласио ни неколико дана након текста Јужних вести о интернет или бот-тиму у централи ове странке у Београду. Посланик напредњака Владимир Ђукановић за Данас каже да није ни чуо за Јужне вести, иако их одавно прати на Твитеру, али да је нормално да се неко у странци бави интернетом. Стручњаци кажу да јесте нормално, али да мора да буде транспарентно и неиснтрументализовано.

Са адресе Палмира Тољатија 5, где је седиште Српске напредне странке, нико још није коментарисао то што је управо одатле више од 22.500 гласова стигло на вест о сведочењу бившег бота.

Иста ИП адреса део је мреже која се зове СНС, а са које су на коментарима на Јужним вестима забалежене бројне активности – више од милион њих. ИТ стручњаци објашњавају да ово јесте потврда да је то заправо такозвани бот – центар, односно софтвер који је програмиран да на коментаре за одређене вести на изабраним порталима “лупа” плусеве и минусеве.

Посланик Ђукановић је на питање о томе честитао интернет тиму, јер ради добар посао, уз констатацију да је нормално да у централи странке буде и неко ко се бави интернетом.

Бојан Перков из SHARE фондације, без жеље да коментарише СНС бот-тим, каже да је данас легитимно користити интернет за политичку активност. Ипак, наглашава да је у целој причи најважнија транспарентност.

Проблематична је потпуна нетранспарентност таквог деловања, у смислу да је већ годинама јасно да постоје партијски „интернет тимови“, али да јавност нема званичне информације о њиховој позицији унутар странака, техничким и људским ресурсима којима располажу и да ли се користе јавни ресурси, на који начин странке обезбеђују њихово финансирање, да ли је реч о волонтерима или људима радно ангажованим за те активности и томе слично – каже Перков.

Посебни проблеми, истиче Перков, јављају се на друштвеним мрежама које партије користе за информисање и придобијање грађана за своје идеје.

Међутим, проблеми настају када се онлајн платформе инструментализују за политичке сврхе са циљем координисаног узнемиравања, провоцирања, вређања и вршења других врста притисака на политичке противнике, стварне или перципиране. Поједини људи, често су то новинари, активисти или грађани који коментаришу одређене друштвене ситуације постају мете константног досађивања унисоним коментарима, које зна да прерасте у врло мучно узнемиравање – прича Перков.

Специјализовани софтвери и читави бот-тимови користе за политичку борбу последњих година у Србији, али су и светски тренд. То су показала накнадна истраживања кампање око изласка Велике Британије из ЕУ, али и на председничким изборима 2016. у Сједињеним Америчким Државама.

Ђука на Твитеру прати “Јужне вести”, а пита “ко су они”

Перјаница СНС, члан Председништва, водитељ јутарњег програма и народни посланик Владимир Ђукановић Ђука, на питање новинара листа Данас Милоша Д. Миљковића да прокоментарише сазнања Јужних вести, одговорио је да не зна шта су и ко су Јужне вести.

Ипак, на Твитеру је Ђукановић, познат под именом @сербиа_форевер, пратилац нашег портала већ неко време. Новинар Миљковић каже да је “збуњеност” овај посланик преузео од председника Александра Вучића.

Ђукановић веома добро зна шта су Јужне вести. Та „збуњеност“ је преузета из понашања његовог лидера Александра Вучића, који кад год хоће да умањи нечији значај, прави се да не може тачно да се сети како се та особа или организација зове – каже новинар Данаса.

Он додаје да је било трагикомично слушати Ђукановића, који након толико година на јавној сцени невешто покушава да избегне одговор на питање, правећи се да први пут чује да постоји СНС-ов „интернет тим“, то јест „ботови“.

Како би се додатно оградио, одмах по завршетку разговора популарни „Ђука“ се изјадао „твитерашима“ да „уопште није укапирао“ шта сам га питао. Од дотичног господина нисам очекивао да чујем истину, то би било неозбиљно. Очекивао сам једино да као члан Председништва владајуће партије уме боље и елегантније „да одигра“ – рекао је Миљковић.

Подсетимо, Јужне вести су објавиле исповест једног од чланова СНС интернет тима, који је говорио о организацији и функционисању тог система.

На коментаре у том тексту, са исте ИП адресе стигло је преко милион плусева и минусева. Испоставило се да је то адреса из центра СНС-а у Београду.