Прочитај ми чланак

СМЕТА ИМ „ТАМО ДАЛЕКО“ Курти са албанским заставама у Тузима — Подгорица ћути

0

Предсједник косовског Покрета „Самоопредјељење“ Аљбин Курти, који је један од протагониста идеје „велике Албаније“, боравио је прије два дана у Тузима у Црној Гори, на скупу на којем се величала Албанија и на којем су се вијориле албанске заставе.

Црногорски портал „Борба“ објавио је фотографије тог догађаја, уз коментар да се на њима може видјети да је у Тузима Курти дочекан „као да је дошао у Албанију, а не у Црну Гору“, те да су се на скупу вијориле албанске заставе и пјевале албанске пјесме.

Портал такође наводи да црногорске власти Куртију не смију да забране улазак у Црну Гору, док забрањују улазак српским академицима, професорима и историчарима, уз подсјећање да је управо група посланика „Самоопредјељења“ прије неколико година ушла на територију Црне Горе, и осам километара од граничне тачке поставила заставу Албаније како би симболично показала гдје је „права граница“ на Чакору.
 
„Овај догађај додатно је дошао у фокус пажње јавности, јер црногорске власти ћуте на албанске заставе усред Црне Горе, али зато редовно дижу хајку на све српско у Црној Гори. Због хуманитарног концерта у Херцег Новом од прије неколико вечери, на којем се пјевала пјесма ’Тамо далеко‘, најављене су кривичне пријаве, а није искључено да режим крене и у хапшења. Међутим, кад су у питању албанске пјесме и гости са Косова који позивају на отимање црногорске територије, онда режим ћути”, наводи „Борба“.

Да је боравио у Црној Гори на ријеци Цијевни у Тузима ради промоције свог Покрета „Самоопредјељења“, Курти се похвалио и на свом профилу на Фејсбуку. Он је казао да је у Црној Гори боравио заједно са албанским професорима који су били против Тачијевог плана за разграничње, а који је „нарушио територију републике“, мислећи на Косово.