Прочитај ми чланак

Смењен Дарко Луковић, Стефановићев човек од поверења

0

Дарко Луковић, шеф Одсека за борбу против коруције при Одељењу за организовани привредни криминал у Служби за борбу против организованог криминала (СБПОК), смењен је са своје функције, сазнаје Директно.рс

Луковић је особа од највећег поверења Небојше Стефановића, министра унутрашњих послова, и трећи је човек по реду који је смењен у кратком року.

Он је из БИА пребачен у МУП 2014, исте године када је Дијана Хркаловић, тадашња секретарка Управе криминалистичке полиције, преселила из зграде БИА у Палату Србије.

Луковић је пребачен у одељење које се бавило илегалним праћењем новинара и грађана, а у децембру 2014. је удаљен из Одељења за безбедност после избијања скандала око праћења новинара. Прво је пребачен у Управу граничне полиције, па је неколико месеци касније упућен у Службу за специјалне истражне методе (ССИМ).

Половином 2015. године Дијана Хркаловић преместила је Луковића у СБПОК, који је тим трансфером постао инспектор у Одељењу за привредни криминал. То место је пре њега држао Зоран Косовац, човек који је у МУП-у радио 25 година, а на месту шефа Одсека био је скоро десет година. Косовац је због Луковића пребачен у Управу за образовање. Хркаловић га је пребацила на то место, јер се сумњало да је почео да истражује криминал високих функционера СНС-а који су блиски Александру Вучићу.

Подсетимо, пре два дана, 2. августа, смењен је и помоћник директора полиције Иван Ристић, који је постављен за начелника полиције у Нишу.

Ристић је протутњио у јавности током демонстрација у Београду када је, по тврдњама председника Странке слободе и правде Драган Ђиласа, командовао полицајцима у цивилу који су се на бруталан начин обрачунавали са демонстрантима.

Такође, крајем јула, тачније 27, дужности је разрешен и Драган Кујунџић, десна рука Небојше Стефановића илити начелник Сектора унутрашње контроле и помоћник министра унутрашњих послова. Он је аутоматски пензионисан, а наредба о његовом привременом раскиду радног стажа стигла је са врха власти.

Изгледа да се праве чистке у министарству унутрашњих послова, али једна особа која остаје на челу овог министарства је Небојша Стефановић, чије је место требало да преузме Братислав Гашић, који ће ипак остати на челу БИА.