Прочитај ми чланак

„Сменићемо ударне песнице бившег режима, контрола и Милове имовине“

0

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да је пожељно да функционери сами дају оставке на позиције које покривају и најавио да ће сменити све ударне песнице бившег режима, као и да ће испитати имовину свих укључујући председника Мила Ђукановића и његове породице.

То их, како је рекао за Дан, неће аболирати одговорности. Како напомиње, биће истражени сви случајеви, а одговараће сви функционери.


„Добро је да се неки сами повлаче. Добро је да је председница Врховног суда одлучила сама да се повуче. Позивам и остале да се сами повуку и уступе простор онима који ће да раде, нарочито у складу са законским начелима. Поштоваћемо процедуре и законске рокове, али једно је сигурно, сменићемо ударне песнице бившег режима“, категоричан је Абазовић.

Председница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица поднела је јуче оставку. То је био њен трећи мандат на тој функцији.

Њен избор је проблематизовао део стручне јавности сматрајући да је противуставно да буде бирана трећи пут. То је констатовано и у последњем извештају ЕУ.

Абазовић је изразио наду да ће након празника, до краја јануара, бити завршена процедура за смену челника Управе полиције, те да ће се окончати припрема измена закона о полицији на основу којих се Управа полиције враћа у надлежност Министарства унутрашњих послова, чиме ће се повећати контрола.

„Никада нисмо имали више смена у Агенцији за националну безбедност (АНБ) него сада. И ту службу чека велико освежење. Исто мислим и за Министарство одбране, посебно за Војнообавештајну службу, где ћемо до празника имати новог човека на том месту уз именовање на професионалан начин. Свакако, до краја пролећа очекујем да ће се спровести највећи број промена у свим структурама“, наводи Абазовић.

Абазовић поручује да „неће бити недодирљивих, нити ниједног изговора за било кога ко се огрешио о закон“.

„Нећемо да јуримо вештице. Али нећемо ни дозволити кршење закона, као ни ослобађање одговорности или кривице за кршење закона у протеклом периоду. Оно што је важно јесте да ћемо донети закон о пореклу имовине и закон о лустрацији. То ће омогућити да контрола крене од свих функционера у држави. Та контрола може да крене од нас из садашње владе, али мора стићи и до председника државе и чланова његове породице. Нико не може бити поштеђен, нити има зебње за тим“, рекао је он.

Како је додао, исто важи и за лица која су безбедносно интересантна, а која нису јавни функционери, али у јавности гравитирају као особе повезане са одређеним криминалним структурама.

„Та лица ће бити под посебним надзором служби безбедности. Не желимо да градимо имиџ Црне Горе по криминалним клановима, него државу препознату као пацифистичку, еколошку и сигурну државу, сигурну за све њене грађане и посетиоце”, закључио је Абазовић.