Прочитај ми чланак

Смена у најави: Агенција чешља родбинске односе Гојковића

0

Агенција за спречавање корупције отпочела је проверу родбинских односа покрајинског секретара за здравство Зорана Гојковића и Зорице Шакан, власнице фирме за набавку медицинске опреме ПТМ из Шапца. Ово је један у низу разлога због ког ће Гојковић, како Нова.рс незванично сазнаје, бити смењен са чела војвођанског здравства.

Како је наш портал почетком септембра већ писао да су Гојковић и Шакан у рођачким односима, чиме је упитан легитимитет бројних јавних набавки у којима је ПТМ добијао уговоре како преко набавки РФЗО, тако и Покрајинског секретаријата, након двадесет дана огласила се и агенција.

Foto: Youtube / Printscreen

“Пред Агенцијом за спречавање корупције у току је поступак претходне провере испуњености услова за покретање поступка због повреде одредаба Закона о спречавању корупције против Зорана Гојковића, покрајинског секретара за здравство”, наводи се у одговору Агенције, којој је Нова.рс питања о евентуалном сукобу интереса послала 8. септембра.

Према закону, Гојковић је био у обавези да обавести институције о родбинској повезаности, што, судећи по одговору Агенције, очигледно није урадио. Закон, такође, каже да “сукоб интереса између наручиоца и привредног субјекта обухвата ситуације у којима представници наручиоца који су укључени у спровођење тог поступка или могу да утичу на исход тог поступка, имају директан ики индиректан финансијиски, економски или други приватни интерес, за који би се могло сматрати да доводи у питање њихову непристрасност и независност у том поступку”.

Гојковић је за Нова.с изјавио да не жели да коментарише “ове инсинуације”, али није демантовао, нити образложио у каквим је родбинским односима са власницом ПТМ, сем да му није “рођена” сестра.

Ово је само последња у низу афера које је наш портал открио о тренутном покрајинском секретару, а које су се редом низали током избијања епидемије коронавируса.

Као координатор Кризног штаба, Гојковић је постао познат широј јавности не по стручности (као хирург ортопед), већ по срчаној изјави да ће “лично подизати кривичне пријаве против свих који не буду поштовали мере Владе”, почевши са новосаадским стоматологом ког је оптужио да је “свесно” заражавао пацијенте, знајући да је оболео од ковида.

Како се испоставило, несретни зубар, отац троје мале деце, је данима тражио лекарску помоћ због симптома које је осећао, упорно је враћан кући на “топлу супу” и чајеве, те је хоспитализиван већ када је било прекасно. И док је претио кривичним пријавама, Нова.рс је сазнала и документовала да је управо Гојковић тај који је својевремено кршио закон за чије поштовање се сада као секретар јавно залаже.

Наиме, убрзо након смрти зубара, уследила је и афера опортунитета, такође документована, у којој је Гојковић склопио договор са тужилаштвом због кривичног дела фалсификовања, те је уместо судског поступка “осуђен” да уплати новац у хуманитарне сврхе.

Такође, Нова.рс је документовала да је Гојковић и последње три године у Клиничком центру Војводине, упркос забрани запошљавања у јавном сектору, запослио више од 100 особа, међу којима ниједног лекара, сестру или било коју врсту медицинског особља, већ искључиво непотребне административне раднике, од који је добар део у међусобним рођачким/супружничким односима. Међу новозапосленима се нашло места и за шесторо људи који су постављени на кључна места у финансијском сектору КЦВ, а у међувремену су запослени на неодређено. Сви они су, индикативно, и у пријатељским и кумовским односима са секретаром Гојковићем.