Прочитај ми чланак

СЛУЖБА И ДРУЖБА “Тетка из Крушика”: Вулин и Неша – судар фотеља и афера

0

Да разоткривање бројних политичких афера у Србији не означава нужно и политички крај њених актера већ напротив, пропусницу и очигледно најбољу препоруку за даљи опстанак, па чак и нову функцију, доказују двојица најконтроверзнијих министара из претходног сазива Владе, чији су се кабинети и ресори данас званично заротирали.

Да су и током претходног мандата имали афинитет према овом другом, обојица су јавно сигнилазирали – Александар Вулин својом одлучном борбом за спречавање шверца новца из иностранства, а Небојша Стефановић несебичним залагањем за поспешивање производње и извоза војног програма ваљевског Крушика. Њихово ротирање због тога готово да има призвук „остварења дечачких снова“.

За разлику од Стефановића, Вулин је одмах по доласку у Министарство одбране био суочен с константним спочитавањем и осудама знатног дела јавности, која је с правом доводила у питање његову стручност да се нађе на таквом месту.

Чињеница да у своје време није служио војни рок била је један од водећих аргумената у сваком обрачуну са њим, али и читавом Војском, коју је знатан део јавности неретко оптуживао да се свесно и безусловно понижава. Вулин је међутим, све то стојички подносио током читавог претходног мандата, а на оптужбе о нестручности махом је одговарао суманутим признањима којима је одликован.

Ни афера “тетка из Канаде” коју је разоткрио Крик, постављајући питање одакле Вулину стан у центру Београда у вредности преко 200.000 евра, није успела да га истресе из фотеље министра одбране, као ни његово фрапантно објашњење о позајамици и преносу новца у Србију. Константне наступе у јавности користио је искључиво за пропаганду лика и дела председника Александра Вучића, што је, према мишљењу јавности, био и његов главни адут за нови мандат.

Са друге стране, Стефановићеве афере озбиљно су потресале читав МУП, што је према коментарима бројних аналитачара на крају и довело до његовог “склањања”. Од лажних диплома и докторских теза, студирања у Сава центру и на непостојећем факултету, до пораста криминала, броја ликвидација, спреге са навијачима, коруптивних начелника….

Ипак, афера која је у потпуности успела да избаци Стефановића из равнотеже била је она која је потекла од узбуњивача из “Крушика” Александра Обрадовића, који је јавности представио доказе да је Стефановићев покојни отац учествовао у посредничкој продаји оружја из те фабрике.

У медијима су се појавиле информација да је због тога дошло до првог озбиљног сукоба на релацији Стефановић-Вучић, као и његовог мистериозног изостанка са напредњачког постизборног “корона партија”.

Обојица су то небројано пута демантовали, али чињеница је да га Вучић више није видео на месту првог човека полиције, и сада је то више него очигледно.