Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ „МАРИХУАНА ИЗ ПАЗОВЕ“ Кога је звао власник и шта је све у причи спорно?

0

„Много гледаш холивудске филмове”, била је, наводно, прва реакција искусних полицајаца када им је Предраг Колувија, власник пољопривредног имања Јовањица након привођења тог 14. новембра 2019. године, тражио да окрене један број “јер на то има право”, кажу извори из полиције.

Посланик Мирослав Алексић тврди да је позив био упућен Андреју Вучићу, министар Стефановић наводи да је то „апсолутна лаж“, а тужилаштво у одговору БИРН-у нити демантује нити потврђује да има информације о позиву.

Колувију и још једног мушкарца који је био са њим је претходно зауставила полиција након што су дивљали по ауто-путу у белом “аудију 8” са ротацијама и сиреном не знајући да су том приликом претекли возило пуно полицијаца у коме се налазио и начелник београдског Одељења за наркотике, о чему је БИРН писао.

Возило је заустављено, код возача и сувозача пронађене су лажне полицијске значке, а Колувија је потом полицајце одвео до својих стакленика. Уместо здраве хране и органских производа, за шта је ово газдинство регистровано, затекли су хектаре земљишта засађеног канабисом.

Извори из полиције почели су да шире информације да су у телефонском именику осумњиченог наводно били бројеви телефона са неколико високопозиционираних и утицајних личности политичког живота Србије, са којима је он интензивно комуницирао. 

Исти извори су рекли да се на лицу места Колувија, наводно, позвао на највише функционере полиције. Када су полицајци позвали надређене и добили зелено светло за акцију, Колувија је наводно љут, окренуо један број телефона и испричао шта се догађа.

 

Кога је Колувија звао?

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић је да данашњој конференцији за штампу обзнанио да је то био Андреј Вучић, брат председника Србије.

БИРН је због тога послао допис Тужилаштву за организовани криминал у коме смо тражили да нам се потврди или демантује да ли је полиција обавестила тужилаштво о контактима Колувије и брата српског председника, односно да ли располажу таквом информацијом. Такође смо упитали и да ли намеравају да ту сада већ јавно изречену информацију уврсте у истрагу и утврде њену тачност уколико тим податком тренутно не располажу.

У допису који смо добили из тужилаштва, нема конкретног одговора ни на једно постављено питање.

„У току истражног поступка Тужилаштво за организовани криминал спровешће све доказне радње којима ће се утврдити све околности и чињенице у циљу потпуног расветљавања овог случаја“, наводи се у кратком одговору.

С друге стране, Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је демантовао Алексића. Он је новинарима рекао да је то „апсолутна лаж“. Исто је рекао и за наводе о томе да је међу честим контактима у телефону власника био и сам Стефановић.

„Још једна велика лаж. Чуо сам тамо да помињу како смо наводно ја или брат председника умешани у ово или имамо контакт с тим људима. То је апсолутно болесна измишљотина“, казао је Стефановић новинарима.

Да ТВ Војводина тог дана није објавила једну кратку вест, јавност не би ни знала за полицијску акцију и проналазак плантаже марихуане. Сви се слажу да је то било необично понашање полиције која на сав глас саопштава сваки успех у борби против наркоманије. Овога пута данима је владао мук. 

Тужилац са педигреом

Иначе, истрага против деветорице осумњичених за узгајање наркотика на имању Јовањица код Старе Пазове, проширена је на још једну особу, сазнаје БИРН. Особа са иницијалима С.М. се терети за исто кривично дело као и остали – за неовлашћену производњу и стављање у промет опојних дрога. Тужилаштво за организовани криминал је за С.М. предложило притвор 25. новембра ове године.

Након привођења двојице путника „аудија“, полиција је накнадно привела још седам особа. У ТОК-у за БИРН кажу да је Тужилаштво 14. и 15. новембра предложило притвор до 30 дана за свих девет особа, у зависности од тога ко је кога дана саслушан. До данас, нико није пуштен из притвора, кажу у тужилаштву.

Због сумњи да су као организована криминална група извршили кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, ухапшени су Предраг Колувија, Здравко Милошевић, Владан Живојиновић, Петар Живановић, Петар Хрицај, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Бобан Јовановић, Бранислав Милејвић. Сви су, према наводима директора полиције Владимира Ребића, запослени у Јовањици.

Како БИРН сазнаје, предмет је на поступање додељен заменику тужиоца Саши Дрецуну, који је недавно из Вишег јавног тужилаштва у Београду упућен у Тужилаштво за организовани криминал.

Према Закону о јавном тужилаштву, заменик тужиоца се на рад у друго јавно тужилаштво упућује решењем Републичког јавног тужиоца.

Дрецун је иначе био тужилац у случају против припадника Жандармерије који су 2014. године за време Параде поноса интервенисали против Андреја Вучића и Предрага Малог, брата актуелног министра финансија Синише Малог, који су том приликом задобили ударце пендрецима.

„Тужилаштво је доказало да је примена силе очигледно ишла ка томе да се оштећени застраше и казне“, навео је Дрецун у априлу ове године на завршетку поновљеног суђења, након чека су седморица жандарма осуђена на условне казне од по осам месеци са роком провере од три године.

Убрзо након што је тадашњи омбудсман Саша Јанковић испитивао наведени инцидент и утврдио да су жандарми употребили прекомерну силу, али и да су Вучић и Мали изазвали реакцију полиције, 2015. лансирана је афера „пиштољ“ о самоубиству Јанковићевог пријатеља које се догодило 20 година раније. Таблоиди и провладини медији са националном фреквенцијом месецима су водили кампању против Јанковића.

Јанковић је годину дана касније, у интервјуу за Недељник, открио на који је начин тај случај из како је тај архиве доспео у јавност.

„Заменик државног тужиоца, који води познати случај у коме су учесници били жандарми, војни полицајци, и браћа председника Владе и градоначелника, и у коме је моја контрола рада полиције и, посебно, Војно безбедносне агенције узбуркала духове, дакле исти тај заменик тужиоца, телефоном је наложио да се списи предмета о самоубиству мог пријатеља узму из полицијске архиве и без икаквог службеног трага доставе шефу кабинета министра унутрашњих послова“, рекао је тада Јанковић.

У Тужилаштву за организовани криминал нису хтели да потврде сазнања БИРН-а да је предмет додељен Дрецуну.

„Са становишта Тужилаштва за организовани криминал битно је да овај предмет ради Тужилаштво. О конкретном обрађивачу предмета, Тужилаштво за организовани криминал у пракси никада није износио такве податке, те ће и даље поступати на исти начин“, наводи се у одговору.

Ћути и министарство пољопривреде

У Тужилаштву за организовани криминал нису хтели да одговоре ни на питања БИРН-а о томе да ли међу осумњиченима има особа које су одраније познате органима гоњења. Речено нам је да не могу да одговоре на ово питање, јер је то податак из казнене евиденције, а да њега може захтевати само суд, јавни тужилац и полиција у вези са кривичним поступком који се води против особе која је била осуђена.

Нисмо добили ни одговор на питање где се дрога продавала и колико је новца зарађено том нелегалном трговином, јер је у току истрага.

Организованој криминалној групи се ставља на терет да је у периоду од јануара до новембра 2019. године, на подручју општине Стара Пазова и Инђија, односно у стакленицима привредног друштва „Јовањица“, вршили узгајање опојне дроге канабис која садржи психоактивну компоненту ТХЦ у количини већој од 0.3 %.

Након што је неколико дана ћутала о овом случају, полиција је 26. новембра сопштила да је на газдинству Јовањица заплењено 649,4 килограма осушене марихуане и 65.581 стабљика ове опојне дроге у сировом стању укупне тежине 3.954 килограма.

Ово имање регистровано као пољопривредно газдинство, према информацијама које је БИРН добио у Министарству пољопривреде, није добијало подстицаје.

То је, иначе, једини одговор који смо добили на већи број питања упућених Министарству пољопривреде. А питали смо, између осталог, и када је тачно Јовањица добила дозволу за узгој индустријске конопље и да ли је Министарство пољопривреде икада утврђивало присуство ТХЦ у конопљи која је узгајана на том имању, те ко је надлежан за контролу на узгајалиштима, као и током промета ове врсте робе у земљи или изван земље.

Речено нам је да на ова питања не могу да нам дају одговор док траје истрага.