Прочитај ми чланак

Словенци откривају Тачијеве „прљаве послове“: Он је симбол политичко-криминалне…

0

Косовски преседник Хашим Тачи је симбол политичко-криминалне хоботнице на Косову, оцењује Међународни институт за блискоисточне и балканске студије ИФИМЕС.

ИФИМЕС са седиштем у Љубљани наводи да је период када је Тачи био премијер обележен запошљавањем по родбинским везама, застрашивањем политичких противника и грађана, притиском на медије и раширеним криминалом и корупцијом у свим деловима државе и друштва.

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Институт је извештај објавио у тексту „Превремени избори на Косову 2019: Нова шанса за декриминализацију Косова“ који је посветио политичкој ситуацији и најављеним изборима.

„Владу коју је предводио Хашим Тачи са својим кланом карактеришу непотизам, застрашивање политичких противника и грађана, притисак на медије, криминал, нетранспарентност и корупција у свим областима косовског друштва“, пише ИФИМЕС, преноси Газета експрес.

„Организовани криминал и корупција представљају озбиљну претњу косовском друштву“, наглашава се у тексту.

Поред тога, каже се да је у периоду владавине Хашима Тачија повећана тенденција напуштања Косова младе популације.

„Посебно забрињавајући тренд је масовни одлазак млађе генерације радно способних људи. Влада Косова није успела да заустави овај негативни тренд. Организовани криминал и корупција представљају озбиљну претњу косовском друштву“, пише у чланку.

Према ИФИМЕС-у, Хашим Тачи као „симбол политичко-криминалне хоботнице“ постаје још јачи сарадњом са албанским премијером Едијем Рамом, за кога Институт тврди да је такође успоставио криминални режим у Албанији.

„Тачијева моћ је додатно ојачана савезом с албанским премијером Едијем Рамом и његовим режимом, који је у Албанији успоставио криминалну империју с дубоким међународним коренима, а Косово често користи како би проширила своје пипке у региону “, наставља се у чланку.

Овај чланак подсећа и на међународни извештај о транспарентности, према коме је Косово заузело 93. место од 180 земаља у индексу корупције за 2018. годину. Гамбија, Гвајана, Монголија и Панама имале су исти положај као и Косово.

Примедбе у овом извештају дате су и влади Рамуша Харадинаја, која је већ у оставци, речима да није учињено довољно да се заустави бекство становништва, побољшање владавине закона, кап ни у поспешивању борбе против организованог криминала и корупције, економског развоја и привлачења страних инвестиција.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!