Прочитај ми чланак

СЛОВЕНАЧКО ДЕЛО: Србија ће морати или у НАТО или у војни савез с Русијом

0

Србија ће морати да се одлучи између НАТО и Русије, пише словеначки лист "Дело" у коментару о значају откривања обавештајне афере у Србији.

Лист оцењује да ће „шпијунски скандал“, у који је укључен и руски агент, имати дубље политичке последице у Србији и да су односи две земље у већем проблему него што се чини, преноси СТА.

„Упркос покушајима релативизовања скандала, постоји сумња у искреност руске подршке, коју очекује већи део српске јавности“, тврди се у „Делу“ у коментару под називом „Трговање малигним руским утицајем“.

Лист даље наводи да би у игри могло да буде неповерење Москве у то колико је чврст став Србије о војној неутралности и сумња да су највиши српски званичници ближи НАТО него што то показују у јавности.

„Заговорници таквог сценарија ослањају се на напоре проруских посланика да се угради војна неутралност у устав. То се наводи да је циљ Кремља у покушају да спречи Београд да потајно флертује са НАТО“, тврди се у „Деуо“.

Упозорава се и да би, у случају да је „шпијунски скандал“ организован у Београду, то могло да означи почетак удаљавања Србије од Русије.

Лист сматра да руски председник Владимир Путин има важније сфере интереса од Балкана и блокирања НАТО и тврди да би се Русија одрекла Балкана, без борбе, у корист америчког спонзорства, ако САД и ЕУ омогуће Москви да легализује „анексију Крима и југоисточне Украјине“.

У „Делу“ се закључује да је мало вероватно да ће Србија заувек моћи да следи своју војну неуталност.

„Нјена геостратешка позиција захтева да се она или придружи Русији или НАТО и да престане да прихвата бескрајно флертовање с једнима или другима“, наводи „Дело“.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!