Прочитај ми чланак

СЛЕДИ ХАОС: Србија један од шест приоритета Џозефа Бајдена

0

Супротно веровањима да Западни Балкан, а самим тим и Србија, у првих годину дана неће бити на мапи нове америчке администрације, телефонски разговор председника САД Џозефа Бајдена и немачке канцеларке Ангеле Меркел показао је сасвим супротно - да се налази на листи приоритета, кад је реч о спољној политици две земље. У разговору двоје државника, решавање ситуације на Западном Балкану постављено је, наиме, на листу шест најургентнијих тема, поред питања везаних за Авганистам, Кину, Иран, Русију и Украјину.

У извештају о најважнијим закључцима телефонског разговора Џоа Бајдена и Ангеле Меркел пише следеће:

© AP Photo

“Председник Џозеф Бајден разговарао је данас са немачком канцеларком Ангелом Меркел, преневши јој своју жељу да продубе односе две земље. Он је изразио намеру да ревитализује трансатланско савезништво, укључујући НАТО и Европску унију, као камен темељац колективне сигурности и заједничке демократске вредности”, пише у саопштењу кабинета немачке Владе.


Како се даље додаје, Западни Балкан, на којем је тренутно једино горуће питање решавање односа и постизање споразума на релацији Београд – Приштина, постављено је у сам врх приоритета Америке и Немачке.

“Лидери су се сложили по питању заједничких приоритета у спољној политици, укључујући Авганистан, Кину, Иран, Русију, Украјину и Западни Балкан. Лидери су се такође сагласили око важности глобалне сарадње, укључујући и обновљену америчку посвећеност мултилатералним организацијама, борби притив климатских промена, КОВИД 19 и унапређења здравствене заштите, као и наставку одрживог глобалног економског опоравка”, наводи се у овом саопштењу.

Џозеф Бајден, недавно је инаугурисан за новог председника Сједињених Америчких Држава и одмах по постављењу на ову дужност, почео је са озбиљним резовима и повлачењем великог броја одлука свог претходника Доналда Трампа.

Супротно веровањима да ће Бајден на почетку мандата имати највише посла управо по том питању, те да у овом тренутку неће много пажње посвећивати спољној политике, а понајмање Балкану, нови предсадник САД је јасно показао да ће Америка итекако бити инволвирана у решавање питања у овом делу Европе.