Прочитај ми чланак

Скупштина: Живковић све збунио – дошао на конференцију, па скинуо маску и рукавице

0

Председник Нове странке и народни посланик Зоран Живковић изнео је данас, у складу са актуелном ситуацијом и увођењем ванредног стања, захтев да се оформи Комисија која ће, у наредном периоду, надгледати рад Владе Србије и евентуално одступање од Уставом гарантованих људских и мањинских права.

Како је објаснио, данас у среду 01.04., на конференцији за новинаре у холу Дома Народне скупштине, да не би дошло до злоупотребе ванредног стања и кршења људских права, неопходно је формирати једно такво тело, као гарант да ће ванредно стање бити спровођено, али и укинуто, у складу са ситуацијом на терену. Предлог Нове странке, који је Живковић адресирао на премијерку Србије Ану Брнабић, је да поменуту Комисију чини 9 чланова, од којих ће већину имати представници парламентарне опозиције.

„Много је разлога за формирање ове Комисије. Од прича о томе да је тешко наћи респираторе, па агенти БИА са кешом иду по Европи и купују их тамо где их Вучић лично нађе, где поново имамо једну оперетску представу. Ако је то тачно, он након укидања ванредног стања, мора бити приведен правди, јер је вршио кривична дела. Ништа од тога није било неопходно у овој ситуацији. Ако нису знали како се купују респиратори, могли су да питају Ану Ивановић или Ђоковића, који сигурно нису ишли около са калашњиковим и куповали их. Јуче смо имали инцидентно послеподне и вече. Прво је била конференција лекара, који су нас упознали са најтежим даном у Србији од почетка пандемије, седморо мртвих у једном дану је још један разлог да грађани поштују препоручене мере, јер опрез никада није довољно велики, то је увек боље од церекања на почетку епидемије. Али људи који су умрли сигурно нису криви за то. Сигурно да треба да сносе санкције и они који излазе ван дозвољеног времена, али ни они нису криви за нечију смрт.

Разумем да је лекарима тешко да раде цео дан и хвала им на томе, повећање плата је мала надокнада за све што чине, али њихов посао није да дижу панику. Морали су да остану и кажу како је и где дошло до смрти људи и шта даље предузети, без драматичног одласка са конференције. Након тога су почеле да стижу СМС поруке од државног оператера Телекома, где људе кризни штаб плаши да нам се ближи италијански и шпански сценарио. Ако је то тачно, порука је морала да садржи информацију шта да радимо да се то спречи. Могу да наслутим да је из неког блиског извора пуштена и лаж да ће бити од данас уведен 24-часовни полицијски час. Добро је што се то није десило, јер бисмо у супротном данас имали екстремну панику, која би довела до даљег ширења болести“, упозорио је Живковић и апеловао на грађане да штите себе и друге и понашају се одговорно.


Лидер НОВЕ је у наставку поставио и питање адекватности објеката у којима су направљене привремене болнице, јер у њима нема топле воде. Додавши да би ефикасније и боље било празне хотеле импровизовати у болнице, јер тамо има и грејања, топле воде, као и могућности одвајања болесника, Живковић је питао зашто се најављује преуређење Арене и Хале Пионир, уместо да се, како је већ започето на Сајму, уреде и друге његове хале, али и шта је са бројним празним касарнама по Србији, где постоје адекватни услови за смештај и лечење.

Истакавши да ће, према предложеном, Влада Србије, као и Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и Повереник за заштиту равноправности бити дужни да Комисији достављају информације и захтевана документа, лидер НОВЕ је подсетио и да нема ништа против да се информације о пандемији добијају само од председнице Владе и кризног штаба, али да оне морају бити правовремене и тачне. Осврнуо се и на предложене економске мере, те подвукао да оне подразумевају и ребаланс буџета, као и да су поједине мере на месту, али и да је бесмислено давати 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије, јер је то типична предизборна демагогија.

„Очигледно је да много тога није решено на ваљан начин, па сам због свега наведеног и предложио образовање поменуте Комисије, које би требало да буде на дневном реду прве следеће седнице Владе. Тиме се опозицији даје обавеза да контролише спровођење ванредног стања, наравно без икакве накнаде за чланове Комисије. Али се тако помаже и власти да их неки мангуп у њиховим редовима или хистерија не повуку да начине погрешан потез због којег ће после испаштати сви грађани Србије“, закључио је он.

НОВА још једном апелује на грађане да, поред аплауза, подршку здравственим радницима пре свега пруже строгом дисциплином и заштитом и себе и других, истичући да ће, по окончању ових изазовних времена, засигурно доћи ред и на снажнију политичку борбу и казну за све одговорне.