Прочитај ми чланак

Скупштина – жестока расправа: Шаровић ушао у сукоб са Ристичевићем због Ђиласа

0

У Скупштини Србије водила се жестоко расправа између опозиционог народног посланика из редова Српске радикалне странке (СРС), Немање Шаровића, и народног посланика владајуће коалиције СНС-СПС+њихови сателити, председника Народне сељачке странке (НСС), Марјана Ристичевића, у вези функционисања Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и Републичке радиодифузне агенције (РРА).

Том приликом Немања Шаровић је устврдио:

– Не свиђа вам се РЕМ, наводно вам се не свиђа. Све најгоре о њима говорите, и о њиховој улози и тврдите да раде за Ђиласа и Шолака, а опет им из године у годину повећавате буџет. То говори да ви обмањујете грађане Србије и да ви поред тога што сте идеолошки клонови Ђиласа и Шолака, да очигледно имате исте интересе, да имате исти бизнис и да се на неком другом нивоу осим овога у Народној скупштини изузетно добро разумете.

Убрзо се за реплику јавио Марјан Ристићевић одговоривши Шаровићу:

– СББ, чији је власник био Шолак, који је то препродавао Дејвиду Петреусу, касније су то препродали „БЦ Партнерс-у“ уз неки његов удео, настао је, чини ми се од „КД система“ далеке 2001, 2002, 2003. и 2004. године. Везивати Шолака и Ђиласа са нама, са владајућом већином је јако већа машта него што имају машту неки у неким холивудским филмовима који су по духовитости далеко духовитији од излагања које ја данима слушам у Народној скупштини.

Даме и господо народни посланици, да саберемо колико критика на Шолака, на Ђиласа, на РЕМ, на СББ, на „Н1“, на „Спорт клубове“, су изрекли посланици већине, а колико посланици опозиционих странака и добићете јасан податак да је владајућа већина веома критична према затеченом стању.

Нисмо ми установили РЕМ, нисмо ми установили начин на који се финансира РЕМ, нисмо ми расписали ни таксе, ни накнаде које електронски медији морају да плаћају РЕМ да би овај могао да функционише. Све је то урађено далеко пре нас и наше је право да критикујемо то што смо затекли и да тражимо да за тај новац РЕМ коначно почне да врши функцију јер му се састав мења, да после промене састава савета РЕМ коначно почне да ради у корист домаћих медија, односно да поштује Закон о електронским медијима.

Шаровић је међутим одмах оспорио изнете тврдње Ристићевића указавши на следеће ствари:

– Ристичевићу, то што ви кажете да је то затечено стање није тачно. Године 2017. донет је Закон о електронским медијима и од тада се Финансијски план пословања прави на основу, у оквиру трошкова регулације, дакле, у основу комплетног износа који се по том основу уплати РЕМ.

Друга ствар, када сте ви затекли то стање? Пре петнаест дана? Пре месец дана? Пре три месеца? Ви сте на власти осам година и ви сте затекли мало више од ових закона, мало више од Ђиласа и Шолака, затекли сте комплет њихове коалиционе партнере, па их држите још увек.

Затекли сте доста њихових функционера, па их држите још увек. Затекли сте и Ђиласа, па га поставили… Знате, кажете, човек украо 619 милиона и уместо у затвор, ви га поставили за председника Кошаркашког савеза. Па, о чему се онда ради?

Ви сте ти који имају моћ у својим рукама. Какав год закон да сте затекли, могли сте га променити 20 пута за тих осам година. Па, како мењате… Ево, упорно реформишете школство из године у годину. Стално се овде о истим законима расправља.

Ја ничим нисам оспорио, да још буде занимљивије, податке које сте ви донели и које сте ви саопштили грађанима Србије и делим вашу забринутост и запањеност. То је, једноставно, невероватно, то је срамота, то је пљачка, али зашто ви не предузимате ништа да ту пљачку спречите него дозвољавате упорно да Ђилас, Шолак, Н1 и други о којима говорите пљачкају Србију? Зашто дозвољавате да СББ пљачка Србију?

Могли сте да промените све. Хајде да мењамо следеће недеље и законе, подзаконска акта, шта год је потребно да се спречи пљачка. Ви нећете. Ви причате једно, али радите друго и то грађани Србије морају да знају. Ви сте ти који омогућавају пљачку Србије.

За реч се опет јавио Ристичевић закључивши, по овом питању, своја даља излагања са следећим тврдњама:

– Ни РРА није постојао пре ове власти. Ништа није постојало. Није постојао СББ, нису постојали утврђене надокнаде, владајућа већина бира председника Кошаркашког савеза Србије. Готово невероватно. Од када ми то бирамо председнике спортских организација? Вероватно на тој седници нисам био.

Што се РЕМ-а тиче, што се СББ тиче, што се „Н1“ телевизије тиче, што се „Нове С“ тиче, што се „Спорт клубова“ тиче, ја и даље питам председавајућег да ли он мисли да је више критика на њихов рачун упутила владајућа већина или поједине опозиционе странке?

Ја можда грешим. Можда они који са закашњењем долазе на седнице не прате моје излагање, али ја мислим да сам ја сам упутио више критика на рачун СББ, Шолака, Ђиласа, РЕМ, ССБ итд. него сви опозициони посланици заједно.