Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: „Зашто се председник бије по стадионима“; Ђука прети затвором опозицији

0

Данас се наставља ванредна седница Скупштине Србије на којој ће посланици расправљати о променама у РЕМ-у, формирању анектног одбора због трагедија у школи "Владислав Рибникар" и местима у околини Смедерева и Младеновца, а на дневном реду се налази и предлог оставке министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

16:23
Ћута: Што сте се острвили на мене, шта сам ја Богу згрешио?

Након што му је председавајући Владимир Орлић изрекао опомену, Александар Јовановић Ћута је рекао:

„Не знам што сте се острвили на мене. шта сам ја Богу згрешио? Зашто ме кажњава господине Орлићу? Погледајте мало са своје десне стране, ту галерију ликова, ено је тамо с наочарима, урла нон стоп, реч није проговорио овде… По ком то критеријуму ви овде кажњавате људе? Како бирате кога ћете да казните? Дајте ми унапред једно 15 казни…“, рекао је Јовановић.

16:09

Бошко Обрадовић: Треба изаћи у сусрет родитељима одељења VII 2

Лидер Двери Бошко Обрадовић подржао је формирање Анкетног одбора.

„Први корак се тиче масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ и треба изаћи у сусрет првом захтеву родитеља ВИИ 2, да се уради реконструкција целог случаја. Затим, да се утврди где је тога јутра био директор школе, где је био секретар школе, школски полицајац, где је било приватно обезбеђење… Како је дошло до овог језивог и стравичног догађаја? Најважније питање је где се убица обучавао и ко га је обучавао да постане малтене професионални убица и да ли се угледао на филмове, видео игрице или је имао неке друге узоре у чињењу овог монструозног злочина? Веома важно питање на којем инсистирају родитељи одељења VII 2 је ко је у јавности објавио списак деце предвиђених за стрељање, њихове и фотографије њихових родитеља. Све су то теме које морамо да истерамо на чистац, да бисмо могли да идемо даље. Нико нема право да сакрива ове чињенице“, рекао је Обрадовић.

15:57
„Брадати, чупави, буцкобас“: Јованов наставља с увредама

Шеф напредњака у скупштини Миленко Јованов је одговарајући Радомиру Лазовићу показивао фотографиије с његовог Фејсбук налога.

„Ко диже бакљу? Један брадати, чупави буцкобас. Личи на овог који је малопре говорио. Мало је скратио косу и браду, мало је смршао, али је то он. Али није ту крај. На Фејсбук страници Не давимо Београд – бакљада“, рекао је Јованов, на шта су напредњаци углас повикали „Аууууууу….“

„Лагали сте да сам организовао хаос на протестима, какав је хаос био на протестима? па сте лагали да сам ја организовао да туку оног Американца на протестима. Ајде сад да се извините што сте лагали. Кад је крај вашим лажима Лазовићу?“, закључио је Јованов.

15:51

Лазовић: Зашто нам се председник бије по стадионима, зашто је на шипци?

Шеф зелено-левог посланичког клуба Радомир Лазовић рекао је да је Небојша Зеленовић, између осталог, изнео једно веома важно питање.

„Зашто се председник бије по стадионима, зашто је на шипци, зашто је он један од тих хулигана. За р то није нешто што би неко, ако има одговор, требало да понуди? Зар нема никог од вас да каже „није тако, погрешно си разумео“? Него шта је урађено? Ја се јави да говорим, а онд акажем е сад ћемо да видимо какав си ти у ствари. Па није он питао какав сам ја Небојша Зеленовић, него нешто што би требало да занима све људе у држави. Зашто нам се председник бије по стадионима? И тако сваки пут кад бежите, кад се сакривате, кад немате шта да кажете“, рекао је Лазовић.

15:35

Бакарец: Кратко да одговорим овом инсталираном Зеленском

Посланик СНС Небојша Бакарец узвратио је Небојши Зеленовићу који је у свом излагању рекао да треба да га буде срамота због начина на који говори у парламенту.

„Кратко ћу да одговорим овом инсталираном Зеленском који замишља да је Зеленски. Где ће вам душа, тако сте ми рекли. А где је вама душа кад сте крали тај Шабац. Шапали сте и лапали и шаком и капом. Баш функционер Златко Кокановић, из ока вам је испао, 22. 10. 2021. године секирао је неистомишљенике, секиром је јурио људе. Љиљана Браловић испред Владе је Београђанима претила и говорила „нека умре Београд“. Па зашто хоћете да умре Београд, зашто хоћете да убијате Београђане? Ви душе немате, бездушник, бесрамник. Живела Србија“, рекао је Бакарец.

15:29

Ђука Зеленовићу: Надам се да ћете да завршите у затвору, ви сте криминалац

Посланик СНС Владимир Ђукановић поручио је Небојши Зеленовићу да се нада да ће да заврши у затвору.

„15 пута су људи у Шапцу морали да излазе на избире јер нисте хтели да прихватите пораз и малтретирали сте грађане Шапца зато што нисте хтели да се одвојите од фотеље. Ви причате о правној сигурности који сте тражили да се продају објекти и земљиште враћени реституцијом и зато вам се водите кривични поступци. Ја се надам да ћете у затвору да завршите због тога, зато што сте криминалац. О вашој принципијелности… Били сте на Газели и позвали оне људе да блокирају Газелу, што је такође насиље, а онда сте отишли у кафану после пола сата кад сте видели да нема довољно масе“, рекао је Ђукановић.

15:22
Зеленовић: Који органи су надлежни кад малолетна особа вежба пуцање у присуству свог оца

Копредседник странке Заједно Небојша Зеленовић је говорећи о Анкетном одбору који би се бавио трагедијом у ОШ „Владислав Рибникар“ истакао да би то тело могло да утврди колико има стрељана у Србији и да ли имају дозволу за рад.

„А онда да утврдимо како те стрељане извештавају о свом раду и кога извештавају. Да видимо и ко вежба да пуца у тим стрељанама, а није војник, није полицајац, него су просто то неки грађани. Па да утврдимо зашто вежбају гађање. Не постоји систем који ће надзирати како и ко употребљава оружје. Да ли ви знате колико деце вежба гађање у стрељанама? Не знате и то вас ништа не забрињава. Изађете овде и просипате празне приче како је све у реду. Није, људи, све у реду. Који органи су надлежни кад малолетна особа вежба пуцање у присуству свог оца? О томе хоћемо да причамо у Анкетном одбору, о образовању, али ви кажете да нема потребе да се састајемо и да је то губљење времена“, рекао је Зеленовић.

14:01

Орлић прогласио паузу

Седница Скупштине наставиће се у 15 сати.

13:17

Орлић прозива посланике ДС-а

13:10

Бакарец вређа Лазовића на себи својествен начин

13:05

Лазовић у окршају са представницима власти

Након говора Радомира Лазовића уследио је низ реакција, те су се за реплике јавили Миленко Јованов, Небојша Бакарец из СНС, те посланик СПС Радован Арежина.

Шта је рекао Лазовић?

Лазовић је изјавио да је потребно формирати Анкетни одбор који би у року од 30 дана прикупио информације и утврдио ко је одговоран за пропусте и за атмосферу која је довела до масовних злочина у школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу.

Лазовић је рекао да је након злочина, реакција премијерке Ане Брнабић да „систем није заказао“ показала да власт нема намеру да било шта мења.

„Управо то да власт неће никакве промене био је разлог и за ову седницу и анкетни одбор и за протест. Било је јасно да власт не планира суштинске промене нити да обузда Пинк и Хепи, РЕМ или одговорне министре како би могао да се окрене нови лист и у просвети и у полицији“, рекао је Лазовић и зато, како је навео, још једном ће грађанима да каже који су захтеви протеста.

„Захтевамо одузимање националне фреквенције телевизијама које промовшу насиље као што су Пинк и Хепи, смену свих чланова РЕМ-а, гашење таблоида који објављују лажне вести и крше новинарски кодекс као што су Информер, Ало и Српски телеграф, смену руководства РТС-а, укидање ријалитија смену министра Братисилава Гашића и шефа БИА Александра Вулина“, рекао је Лазовић.

Он је похвалио потез министра Бранка Ружића који је показао одговорност и поднео оставку и позвао власт да заустави своју машинерију и умири атмосферу у друштву.

Лазовић се у своје име, и име опозиционих партија извинио грађанима, глумцима, новинарима због иступа Небојше Бакареца који су били “без икаквог смисла, који је ширио мржњу и нападао кога је стигао“.

“Жао ми је што трпите овакве бестидне нападе. Верујем да се више никада не сме догодити да се неко назива погрдним именима, као што је било претходних дана. Уместио отворене расправе, наш парламент је пао на најнижу грану. Добили смо нападе на глумце и позиве на линч који су се и остварили када је нападнут глумац Марко Јанкетић“, рекао је Лазовић, преноси Н1.

12:22

Почела расправа о формирању Анкетног одбора

Скупштина Србије започела је расправу о формирању Анкетног одбора који би требало да утврди околности због којих су догодиле две трагедије – у школи „Владислав Рибникар“ и селима у околини Младеновца.

Радомир Лазовић је рекао да све је показало и сугерисало представницима власти да „овако више не може“, али да за њих „систем није заказао“.

„Сматрам да је ово вероватно најнижа грана на које је пао наш парламент. Добили смо нападе на глумце и позиве на линч, уместо да разговарамо о програмима који промовишу насиље. Имали смо позиве из Скупштине глумцима да се исел или да не снимају за државну компанију Телеком ако критикују власт“, рекао је Лазовић.

12:06

Тепић: Вучић злоупотребљава своју породицу

Мариника Тепић, посланица Уједињених, рекла је да није опозиција та која почела да помиње децу Александра Вучића, већ председник Србије.

„Вучић је злоупотребио своју децу, своју породицу. Мора да престане то да ради, нису та деца крива“, рекла је она.

12:01

Бакарец: Прети смрћу и шамарањем посланицима СНС

Небојша Бакарец, питао је Лутовца, ког је назвао „шефом жуте странке“ да ли је његово залагање за уређењу државу то кад прети смрћу посланицима СНС и шамарању Миленку Јованову.

„Они су рекли да ће нас озбиљно јурити по улицама и озбиљно убијати… Ви сте, уважени посланиче, претели господину Јованову да ћеш му завалити шамарчину“, рекао је Бакарец.

11:59

Орлић казнио Миливојевића

Председник Скупштине Владимир Орлић изрекао је опомену посланику ДС Срђану Миливојевићу због тога што је, како је рекао Орлић, добацивао са места.

„Стите се овога што радите, оставите децу на миру“, рекао је он.

11:58

Јованов виче на опозицију: Срам вас било

Миленко Јованов, посланик СНС, викао је на седници Скупштине, говорећи опозиције да би требало да је буде срамота што, како каже, прогони децу председника Србије.

10:55

Манојловић: Зашто непримерено утичете на РТС

Посланица Демократске странке, Татјана Манојловић, питала је премијерку Србије Ану Брнабић да ли јој је непријатно због сазнања да Србија тоне у медијски мрак.

„Нарочито ако имамо у виду јучерашње саопштење РТС. Кад ово саопштење пре изгледа као да га је писала шефица инфо службе СНС или неко други из режимске машинерије клевете и лажи. Зашто непримерено утичете на уредништво РТС који се више труди да се не замери у угоди Александру Вучићу него да поштује законске обавезе јавног сервиса“, питала је она.

10:39

Несторовић: Ко је платио албанским превозницима да возе Србе с Косова на Вучићев контрамитинг

Данијела Несторовић, народна посланика, питала је министарку здравља Даницу Грујичић да ли је затражено мишљење или извештај из здравствене установе из Гњилана о здравственом стању и радњама које су здравствени радници преузели приликом повреда и лечења Момчила Вучковића.

„Као што је опште познато, поменути господин преминуо након несавесног лечења лекара па би овај извештај био веома драгоцен у борби његове породице за остварење правде“, рекла је она.

Она је питала ко је са српске стране направио аранжман са албанским превозницима са Вучићев контрамитинг.

„На који начин је плаћена та услуга за превоз Срба с Косова у Београд“, питала је она.

10:07

Лазовић тражи формирање Анкетног одбора због трагедије у Рибникару и околини Младеновца

Народни посланик Радомир Лазовић рекао је у емисији „Пробуди се“ да је анкетни одбор „нешто што би могло да нам донесе одговоре на многа питања које грађани постављају“.

“ Мислим да премијерка тада није могла да има никакве анализе или било каква сазнања која би могла да јој кажу било шта о систему, а изјавити тако нешто, то може да значи да радите тако нешто да бисте себе и своје функционере заштитили од одговорности или да би просто показали да ништа нећете променити. То је оно што је нас највише заболело, јер ако кажете систем није заказао, онда нема шта да се мења, онда нема потребе за неким поправкама тог система“, подвукао је Лазовић.

10:01

Бакарец поново вређао опозицију, Јованов оптужио опозицију и јавне личност да желе да изазову грађански рат

Претходне недеље поново је пажњу привукао Небојша Бакарец, који је вређао опозиционе представнике, помињао њихове породице и износио наводне приватне податке.

Најпре је реаговао Зоран Зечевић, посланик Заветника, који је сугерисао Орлићу да би морао да реагује на говор мржње, али му је Орлић одузео реч након што је рекао да би Бакарецу било потребно да неко постави дијагнозу.

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованоов оптужио је опозицију, медије и јавне личности које су подржале протест, да желе да изазову грађански рат.

„Они желе заједно са својим медијима, заједно са јавним личностима, заједно са свим аонима које пуштају ових дана у етар, изазову такво стање у друштву да нормална и логична последица буде грађански рат. То је оно што раде у овој сали, у својим медијима, то је оно што раде у свим гласилима које имају – дехуманизација људи, да би било нормално да тог кога дехуманизују неко на улици одстрели. То је оно што раде“, рекао је Јованов.

10:00

Лутовац: Зашто полиција није реаговала на позиве Н1

Зоран Лутовац, народни посланик, питао је министра Братислава Гашића на претходној седници шта је предузео МУП поводом упада на приватни посед телевизије Н1.

„Подсетићу вас да је приватни посед светиња на свакој уређеној држави. То је уједно напад на слободу медије и слободу говору. Шта је тим поводом предузео МУП. Зашто полиција није дошла на позив људи из телевизије Н1. Зашто званичници осудили овај упад, него још, с ове стране, добацују и негодују. Да ли је тачно да су протести на аутокоманди и испред амбасаде Немачке организовани на иницијативу бившег председник СНС Александра Вучића. Да ли је истина да је упад у дворишта Н1 инициран са исте адресе, као и протести који би требало да ометају уредно најављени протест“, упитао Лутовац.