Прочитај ми чланак

Скупштина – Вучић оптужио Србе да су криви: Ја им дајем паре, а они беже са Косова

0

Председника Србије, Александар Вучић се обратио народним посланицима говорећи им о ситуацији на Косову и Метохији.

– Говорићу о свему ономе што смо радили и што смо урадили, а урадили смо много тога чиме можемо да се поносимо, и у симболичном и у суштинском смислу.

Даћу вам један кључан податак. Ми смо просечно давали око 500 милиона евра за наш народ на Косову и Метохији годишње. Ми 2020. и поготово 2021. годину завршићемо са више од 750, чак и 800 милиона датих нашем народу на Косову. Много је више новца, али се поставља питање – а јесмо ли успели да променимо трендове који су лоши за нас?

Исељавају се Албанци са Косова, одлазе широм Европе у САД, али се исељавају и Срби. И не бих рекао да је то само због притисака којима свакако јесу изложени, због напада на њих, на њихову децу, на наше цркве и манастире, свакодневног шиканирања нашег народа, наше деце, која похађају основне, средње школе, већ, рекао бих, пре свега због тога што без обзира на привилегован положај који смо ми дали нашем народу на Косову и Метохији и значајно увећана примања и за наставнике, учитеље, професоре, али и за лекаре, медицинске сестре, особље, чувени „косовски додатак“, да људи у централној Србији треба да знају да они примају 50% више него што примају људи у централној Србији, од своје државе, од државе Србије.

Ми тај тренд нисмо успели да променимо. Мањи је одлив него што је био 2000, 2001, 2002, 2010. године, али и даље људи трагајући за бољим животом одлазе пут Крагујевца, Краљева, Крушевца, Смедерева, Београда и свих других градова у централној Србији, очекујући бољи живот, већу сигурност за себе и за своју децу.

Поставља се питање – имамо ли право да им то замеримо? Сви ми смо од некуда дошли. И они који смо рођени у Београду, рођени смо зато што су нам родитељи од некуда дошли, они чији су родитељи рођени, њихови родитељи су од некуда дошли, хрлећи и трагајући за бољим животом.