Прочитај ми чланак

Скупштина: „Власт бежала од посланика опозиције трчећи преко два булевара!” ВИДЕО

0

Део опозиционих посланичких група замерио је, уочи почетка седнице Скупштине Србије, због чињенице да је председник парламента Владимир Орлић заказао седницу за 11:10, што се до сада никад није десило, и истакли да је то зато да се на дневним реду не би нашли предлози за допуну које су поднели.

Правила рада Скупштине, уместо Пословника, утврђује Орлић. Ми за Српску напредну странку нисмо ни посланици, ни политички неистомишљеници, него непријатељи које ће прогањати, рекао је шеф посланичког клуба Морамо – Заједно Небојша Зеленовић.

Његов заменик Александар Јовановић је рекао да је на јутрошњој седници Колегијума Скупштине питао Орлића по којем закону и праву је дозволио да се по парламенту „ваља“ водитељка Пинка Јована Јеремић и снима за потребе те телевизије, а он не може да уведе рударе из „Ресавице“ или пољопривреднике.

Следећи пут ћу довести рударе, ставити ногу у врата и увести их. Не постоји сила, Орлићу, која ће то спречити. Ако хоћете да правите циркус од ове Скупштине – имаћете циркус, упозорио је Јовановић.

Посланик Демнократске странке Срђан Миливојевић је нагласио да не постоји логично објашњење зашто је седница заказана за 11:10, што није забележано у историји вишестраначја, а први пут није коришћена писарница у Дому Народне Скупштине, него она у згради у Краља Милана 14.

Ставили су да смо наш захтев предали у 11:11 часова, а то показује страх од наших питања које смо желели да се ставе на дневни ред – убиство Оливера Ивановића, афера „Јовањица“, прислушкивање председника СНС, два минута снимка надзорних камера са наплатне рампе у Дољевцу, који недостају, навео је Миливојевић.

Председница посланичке групе Уједињени Мариника Тепић упозорила је да су посланици опозиције у недељу од 9:00 чекали да предају допуне дневног реда, а онда је владајућа већина „извршила правно насиље“ и посланицима ускратила надлежност, измештајући писарницу у зграду у Краља Милана.

„Скупштина је јуче личила на Дивљи запад, трчали сте, преко два булевара, у стару зграду Скупштине да предате захтев за седницу. Власт бежи од опозиције. Шта је следеће, хоћемо ли имати покретну писарницу, као онај комби Горана Весића“, запитала је Тепић.

Посланик Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да је Владимир Орлић увео ванредно стање у парламент, „извршио удар на Скупштину“ и суспендовао права посланика, јер је начином на који је заказао седницу онемогућио посланике опозиције да поднесу предлоге за допуну дневног реда.

„Због тога имамо крњу Скупштину која не ради у пуном политичком и правном капацитету“, додао је Новаковић.

„Наш посао је законодавна активност и да уврстимо тачке дневног реда које су актуелне, животне и које грађани од нас очекују да предложимо како бисмо могли да представљамо њихове интересе“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да је „мимо свих норми и мимо сваке политичке културе“ одржавање обједињене расправе о 35 тачака дневног реда, од којих је прва тачка државни буџет, а друга избор судија.

„Скупштина се претвара у циркус и то жели Орлић, а ми као опозиција желимо ред и да Скупштина ради примерено најбољој правној и политичкој традицији Србије и да буде огледно добро када је реч о правној и политичкој култури. У томе смо, нажалост, онемогућени“, рекао је Новаковић.