Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Варнице: Орлић опет бахат, Јованов и Мали се такмиче у вређању опозиције

0

Скупштина Србије и данас заседа, четврти дан заредом. Посланици би требало да расправљају о предлогу буџета за 2023. годину, међутим, расправа се претходних дана највише водила око тога што се опозицији не дозвољава да преда захтеве за допуну дневног реда и зато што им је велики број амандмана одбијен, без икаквог образложења. Због тога су посланици опозиције јуче два пута протестовали у скупштинској сали, тако што су се окупили испред стола председавајућег са подигнутим пословницима, након чега је одмах проглашена пауза.

 

 

12:50

Миливојевић поклопио бесрамног Бакареца у Скупштини

Посланик Демократске странке (ДС) Срђан Миливојевић одговорио је Небојши Бакарецу из СНС који је упутио опозицији 24.000 пољубаца.

„Нама нудите пољупце… Је л’ знате да овде седи Марија Лукић, њој сте већ послали 20.000 пољубаца због којих су неки од ваших истакнутих чланова већ у затвору“, реаговао је Миливојевић на говор посланика Бакареца.

12:10

Зеленовић: Људи можда одлазе из земље јер министарка правде ломи колач на слави СНС

Посланик и копредседник странке „Заједно“ Небојша Зеленовић осврнуо се јучерашњу изјаву министра Селаковића који је навео да би жене требало да рађају четворо деце. Он се осврнуо и резултате пописа становништва, које јавност још увек чека.

„Предложио сам да се новац за делегацију која иде у Јапан на сајам преусмери на младе и науку. Јуче смо чули једно интересанатно становишите министре за породице, али ја мислим да он човек не зна где је кренуо. Велики број људи одлази, ми немамо резултате пописа, да ли је недостаје 650.000 људи или можда милион. Запрепастио сам се што сам чуо од министра да свака жена треба да има четворо деце, што је по мени погрешан приступ. Треба да поставимо питање зашто људи одлазе из Србије. Можда зато што ће истући њих или њихову децу када крену у школу. Можда одлазе зато што министарка правде ломи колач на слави СНС. То је јасан сигнал где иде наше правосуђе“, рекао је Зеленовић.

11:51

Ћута се жали да га сексуално узнемиравању Атлагић и Ристичевић

Народни посланик Александар Јовановић Ћута рекао је да му посланици власти, Марјан Ристичевић и Марко Атлагић шаљу еротске покрете.

„Морам да вам се пожалим, угрожен је ред и мир на седници. Од када сам дошао на скупштину, посланик Атлагић (Марко) ме фиксира и упућује еротске покрете ка мени, а у томе му се придружује и Марјан Ристичевић. Ја не знам шта је са њима, молим вас да ме заштитите, не знам ни одакле им мој телефон, је то иде дотле да ми Марјан Ристичевић шаље еротске поруке. Молим вас да ме заштитите“, рекао је Ћута.

На овај говор гласно су се насмејали и посланици Марјан Ристичевић и Марко Атлагић, али нису реаговали.

Убрзо је након тога Јовановићу одузета реч.

11:27

Синиша Мали срамно поручио посланици: „Лупетаре, лупетарум“

Министар Синиша Мали обратио се посланицима и одговорио на неке раније говоре, али се и директно обратио Драгани Ракић.

“Док сам ишао у пету гимназију имао сам професорку латинског језика и кад год нисам имао шта да кажем нешто сам измислио и она би би рекла: Лупетару, лупетарум,седи. Па ћу ја уваженој посланици (Драгани Ракић) да кажем лупетаре, лупетарум. А знате зашто? Зато што недељама добацујете о стварима о којима уопште не знате. Континуирано спомињете моје учешће у приватизацији НИС-а, стално лажете, а овде наводно говорите о некаквом континуитету“, казао је Мали.

11:19

Орлић опомиње опозицију, на добацивања посланика власти нем

Председавајући Владимир Орлић већ неколико пута усмено је опоменуо опозиционе посланике да не добацују док говоре посланици власти. 

Иако је очигледно да се исто дешава док говоре посланици опозиције, Орлић на те опаске није реаговао. Идентична ситуација виђена је претходних дана током заседања.

11:15

Стигао и Миленко Јованов, већ почели напади на опозицију

Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов каснио је на почетак заседања, али у свом првом обраћању већ је почео да напада опозиционе народне посланике.

“Данас сам имао прилике да сазнам да сам ја као студент приватизовао ливницу у Кикинди, ја нисам веровао шта сам чуо. Некако се десило да амандман да се овај амандман односи на студенте, а ја као студент приватизовао ливницу. Грађани Кикинде врло добро знају да је мој отац радио у тој ливници, а ви да ишта желите да знате ви бисте се распитали о свему томе. Чак 18 година траје завера како сам ја као приватизовао ливницу, па ја сад треба да се пријавим И идем у затвор. Она (Ракић) не зна ни колико има фабрика у Кикинди који су недавно купили те погоне”, рекао је Јованов и поручио посланици Ракић:

„Госпођо Ракић, грађани вас не знају ни у Кикинди, ни у Вршцу. Где сте лидерко, јесте прешли цензус? А, није више смешно више? Овако ће свака лаж да прође“, навео је Јованов.

11:05

Бакарец говорио о насиљу опозиције у парламенту

Посланик СНС Небојша Бакарец упитао је када ће одговарати посланици опозиције који спроводе насиље у Народној скупштини.

„Питам Владу, Министарство правде, Повереницу за равноправствост и надлежно тужилаштво какав је њихов према насиљу опозиције у Скупштини. Део опозиције је изазвао низ скандала који је углавном повезан са насиљем. Више пута осуђивано лице Борислав Новаковић покушао је да се обрачуна са господином Миленко Јовановим… Посланица опозиције Драгана Ракић 8. новембра добила је три претње, а у пролазу је покушала да испровоцира и удари Миленка Јованова. Он се није ни померио. Госпођа Ракић нема ни основно знања, нити зна ко је министар у неком ресору… Зоран Лутовац и Драгана Ракић су шестог децембра у згради Скупштине рекли да ће нас јурити по улицама, а Лутовац је након тога претио да ће ударити шамарчину Миленку Јованову. Из свега што сам навео видимо да је једини циљ опозиције да се дестабилизује Србија и да се на силу дође на власт“, казао је Бакарец.

10:50

Грбовић: Да ли су Тања Мишчевић и Марко Благојевић гласали за то да Вулин буде на челу БИА

Председник Покрета слободних грађана Павле Грбовић рекао је да би било добро да се да званичан одговор државе да ли је Србија стала иза декларације која је усвојена у Тирани.

“Било би добро да о томе не сазнајемо из медија, већ да добијемо информације које су потпуно поуздане. Имам питање и за премијерку Ану Брнабић, а то је којим критеријумима се водила када је за директора БИА поставила Александра Вулина. Желео бих да упитам и одређене министре како су гласали, ево на пример Тању Мишчевић јер је више пута Вулин рекао да је против уласка у ЕУ. Занима ме како је гласао и Марко Благојевић”, рекао је Грбовић са скупштинске говорнице.

Грбовић је питао и председавајућег Владимира Орлића када ће расписати конкурс за место Заштитника грађана, имајући у виду да је Зорану Пашалићу мандат истекао још летос.

10:34

Ракић (ДС): Селаковић да се извини грађанима Србије, пребројавао ко колико има деце

Посланица Демократске странке (ДС) Драгана Ракић упитала је када ће се министар Никола Селаковић извинити грађанима Србије због јучерашњег говора у Народној скупштини. 

“Он је пребројавао ко колико има деце, хвалио се да он има троје и учинио да се свако осећа лоше ко има мање од троје деце или нема уопште. Оптужио је жене да су криве због беле куге, он је то рекао. Ширио је дезинформације јер је рекао да је за жене оптимално да имају четворо деце. Да ли то значи да смо ми које имамо мање оптималне уколико имамо мањне од четворо деце”, рекла је Ракић.

10:13

Почело заседање

Председавајући Владимир Орлић рекао је да постоје сви услови да се настави са заседањем, чиме је седница званично почела.

10:01

Министар Вучевић бранио Звонка Веселиновића

Посланик Народне странке Борислав Новаковић навео је јуче шта би се све могло изградити од новца који је предлогом буџета предвиђен за изградњу Националног фудбалског стадиона. Том приликом је говорио и о повезаности државе са контроверзним бизнисменом са КиМ Звонком Веселиновићем, због чега је ушао у расправу са министром одбране Милошем Вучевићем. Опширније у посебној вести.  

09:53 08.12.2022.

Протест опозиције

Посланици опозиције изашли су на почетку јучеаршње седнице испред стола председавајућег држећи у рукама пословник Скупштине Србије. 

„Тражимо повреду пословника. Зашто ово радите, чему насиље?“, питао је посланик Демократске старнке Срђан Миливојевић потпредседницу парламента Сандру Божић која је у том тренутку председавала Скупштином Србије.