Прочитај ми чланак

Скупштина – сва у чуду: Глупост посланице СНС шокирао Вјерицу Радету

0

Токиом наставка Пете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Србије у 2019. години, у четвртак, 14. новембра повела се занимљива расправа између посланице владајуће Српске напредне странке (СНС), Оливере Пешић, и народних посланица Српске радикалне странке, (СРС), Наташе Јовановић и Вјерице Радете.

Тема поменуте расправе су били амадмани на Закон о путним исправама.

Прва се јавила за реч Оливера Пешић која је између осталог рекла:

„Колега који је поднео овај амандман тражио је брисање члана 8. овог Закона, а без да смо чули неки други предлог како би се овај закон евентуално побољшао.

Дакле, члан 8. је посебно важан члан закона и брисањем овог члана закона, а без неке друге алтернативе ми бисмо дошли у ситуацију да имамо један закон који би био непотпун. У ствари, апсолутно би било немогуће усвојити један овакав закон без члана 8.

Дакле, члан 8. дефинише да се на захтев лица нови пасош може издати и пре прописаног законског рока чланом 27, а то је рок од шест месеци до истека важења пасоша и, наравно, уз увећане цене обрасца пасоша, значи уз већу надокнаду.

Такође, дефинише се да лице које поседује путну исправу чији рок није још увек истекао је дужно да ту путну исправу замени уколико је она оштећена, уколико је попуњена или уколико је дотрајала.

Још једном понављам, ако бисмо избрисали члан 8. просто закон не би било могуће усвојити.”

Одмах затим је реплицирала Наташа Јовановић која је истакла следеће:

„Госпођо Пешић, данас расправљамо о амандманима на измене и допуне Закона о путним исправама. Да ли то разумете?

Е сад, ви имате члан 8. на који колега Љубеновић реагује и тражи да се он брише, али то не значи да неће бити тог члана, јер то није члан само у основном закону.

Ево, ту је госпођа Ракић, нека вам објасни или неко од правника. То је основни закон и члан 33. и ми управо тражимо, ја не знам, ви сте то припремили да причате, али могли сте мало да слушате пре тога мене. Четири пута сам поновила да је у основном закону члан 33. боље решење и да треба да остане. Таман посла да то буде закон без такве дефинисане ситуације, а да се брише овај члан 8, јер то је, заправо, члан којим се на други начин регулише ово, тако да ако би сада министар рекао, откуд ви знате, можда ће скупштинска већина, прихватамо амандман господина Љубеновића, апсолутно ће у закону остати члан 33. али онај претходни, који регулише начин на који долази до замене пасоша.”

После ње се јавила за реч и њена страначка колегиница, Вјерица Радета, која је још истакла:

„Заиста сам малопре била шокирана и чула сам шта је колегиница Наташа Јовановић рекла колегиници Пешић, али ово је заиста такво незнање, такво непознавање Пословника и сада се питамо коју тежину имају закони за које гласају овакви народни посланици.

Ништа лично, не желим никог да увредим, али колегиница каже да ако се прихвати амандман да се брише члан 8, да ће закон бити без члана 8. Шта, биће на штакама? Фалиће му једна нога? Па, невероватно је. Члан 8, колегинице? Колико година сте народни посланик? Да ли вам је ово други мандат.

Члан 8. говори заправо о члану 33. Ако се брише члан 8, ако се прихвати наш амандман, члан 33. опет постоји, а члан 8. је неки девети текст у односу на ово у том основном закону. Заиста невероватно непознавање, незнање.

Ви се љутите када ми некада кажемо да смо уверени да ви не знате ни како се зове закон о којем говорите, а ми данас чујемо нешто што је просто невероватно. Ја сам не знам колико мандата народни посланик и верујте, овакву количину незнања, што се тиче примене Пословника, ја нисам чула.

Ово је крајње добронамерно људи моји, погледајте мало бар до краја овог мандата, не знам кога ће Вучић откачити, оних 30% обећаних, који ће пропране да доведе итд. како је и сам рекао, али гледајте нешто да научите. Не можете изаћи после једног или два мандата а да не знате шта је предлог закона, шта је предлог измена и допуна закона.

Ви имате партијски задатак да имате сваки дан одређену мантру, имате папир на којем пише то што треба да кажете и кад се деси нешто у расправи од стране посланика опозиције СРС, пре свега, и углавном, онда ви не умете да нешто промените него и даље читате то што вам је написано и заиста испадне страшно. Страшно за уши, за мозак оно што смо малопре слушали.

Ја сам једанпута када сте, не ви лично колегинице, него је било више посланика власти, колегиница које су читале, ја сам стварно рекла да ћу једанпут на паузи да кренем кроз клупе и уместо тог папира да вам убацим рецепт за гибаницу и верујем да бисте почели да га читате. Доказ је ово што смо данас чули.

Дакле још једанпут, ако се прихвати амандман и члан 8. се брише, члан 8. постоји у основном закону, драга колегинице, а члан 33. на који се ово односи такође остаје и не мења се. То је суштина, можда није баш лако за схватити, али ако треба поновићу још једанпут.”

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!