Прочитај ми чланак

Скупштина – Стевановић: Зашто ЕУ крије Вучићеве и Брнабићке грешке током заразе

0

Посланица Скупштине Србије, Ана Стевановић, питала је да ли представници Европске уније (ЕУ) "покушавају да прикрију катастрофално понашање" Владе Србије током ванредног стања и пандемије, "које је довело до обољевања великог броја људи и бројних смртних исхода, који су могли да буду спречени".

Она је то питање 20. маја упутила дописом шефу Делегације ЕУ у Србији, Сему Фабрицију, али до сада, како је рекла новинарима у Скупштини Србије, није добила одговор.

„Поставила сам му питање да ли је Европска унија Влади Републике Србије понудила хиљаде контролних тестова, као што је то урадила са другим земљама Западаног Балкана и да ли је наша Влада ту помоћ прихватила“, казала је Стевановић која је и секретарка Странке слободе и правде (ССП) за међународне односе.

Да је добила одговор од Фабриција, навела је, „могла је да докаже сву неодговорност режима према помоћи која долази из ЕУ, као и неодговорност према здрављу грађана“.

„Оно што ми слутимо јесте да је Влада одбила контролне тестове. Такође, знамо и сами да је одбила и помоћ Европске уније у виду кредита који су већ понуђени осталим земљама Балкана“, рекла је.

Додала да жели да од Фабриција сазна „праву истину“ и да види „да ли је он свестан последица тога“.

Навела је да је ССП све своје европске партнере и јавност Србије обавестила да је ускраћен одговор на питање Фабрицију, на које је он, како сматра, дужан да одговори.

„Ако господин Фабрици настави да игнорише моје питања, то може сведочити о само две ствари: Прва је да или не зна ништа о томе – у шта ми је јако тешко да поверујем, а друга је да покушава да прикрије катастрофално неодговорно понашање Владе Републике Србије“, рекла је Стевановић.

Она је додала да је уверена да ће шеф Делегације ЕУ у Србији објаснити шта је разлог за његово ћутање и да ли ће обавестити европску и јавност у Србији о „правом понашању представника Владе Србије“ током ванредног стања и пандемије.

„Занима ме да ли ће упознати своје колеге са свим злоупотребама којима смо били сами сведоци током ванредног стања, али и многима за које слутим да ће се тек појавити“, рекла је новинарима Ана Стевановић.