Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ Закон о образовању успео немогуће – да уједини опозицију! (УЖИВО)

0

Он је истакао да ће Србија морати да се врати на систем унифицираних уџбеника и навео да често долази да поткупљивање наставника како би препоручили уџбенике одређених издавача.

Посланици опозиције у Скупштини Србије током расправе о предлозима закона о основама система образовања и васпитања и о високом образовању највише су критиковали одредбе према којима ће избор директора школа бити у рукама министра просвете и што ће Aкредитациона комисија бити Владино тело.

Председник СРС-а Војислав Шешељ рекао је да се просветни закони сувише често мењају у Србији и да је време за расправу о два закона требало продужити, односно да расправа није требало да буде обједињена.

Он је истакао да ће Србија морати да се врати на систем унифицираних уџбеника и навео да често долази да поткупљивање наставника како би препоручили уџбенике одређених издавача.

„То су ‘досманлије’ после петооктобарског пуча потпуно укинуле и омогућиле су свима да пишу уџбенике и онда имамо конкуренцију међу писцима уџбеника не на основу компетенција, него на основу сналажљивости, па долази до поткупљивања наставника“, рекао је Шешељ и критиковао што профит од издавања уџбеника у Србији остварују и поједине издавачке куће из иностранства.

Он је казао да се СРС залаже за укидање пријемних испита, као и за повећање броја просветних инспектора.

„Залажемо се да упис на факултете буде потпуно слободан, али да прва година буде селективна… То је бољи метод него да људи бирају факултет не по свом избору, него по томе где има места“, додао је Шешељ.

Представница посланичког клуба „За спас Србије – Нова Србија“ Санда Рашковић Ивић рекла је да је аутономија универзитета угрожена законом и заложила се да Национални савет бира Скупштина а не Влада Србија.

„С друге стране, уводи се Aгенција за акредитацију… и она постаје још један инструмент Владе и доводи у опасност аутономију образовања“, навела је Санда Рашковић Ивић и додала се законом о основама система образовања и васпитања министар „де фацто“ и „де јуре“ бира директоре и да се тиме уводи политичка димензија у образовање.

Лидер Нове странке Зоран Живковић рекао је да Предлог закона о основама система образовања и васпитања уводи хегемонија министра.

„То је превелика одговорност. То се не ради ни у војсци ни у полицији. То се не ради нигде… То значи да ако ви постављате директоре, да сте ви одговорни за све што се дешава у свакој школи“, навео је он.

Коментаришући начин избора директора школа, Шарчевић је рекао да се некоме ко је лош менаџер не може дати аутономија.

Посланик покрета Доста је било Душан Павловић казао је новинарима у Скупштини да је очекивао да када се предлаже нови закон да исти и реши проблеме у области образовања, али да ипак неће, већ да ће отворити простор за нове.

Додаје да предложени закон не препознаје проблеме вршнајчког насиља, да није решен проблем са одузимањем лиценце професорима, а критиковао је и предлог да министар именује директоре.

Посланица Демократске странке Aлександра Јерков рекла је да предложеним законом министар граби сву власт за себе и да се добија систем у ком се све контролише, а ништа не побољшава и да се само стварају додатни проблеми.

Она је казала да се садашње образовање од некадашњег разликује само по томе што „деца не клече на кукурузима“ и не добијају пацке због грешака.

БОНУС ВИДЕО

Гост емисије „Интервјуи”, медијске куће „Центар”, била проф. Радмила Тонковић, филозоф, новинар, историчар ваздухоплоства и некадашња Прва дама српског ратног ваздухоплоства – радила је у Команди РВ и ПВО у Београду као овлашћени преводилац и документариста руских правилника употребе ваздухопловне борбене технике. Све тајне и сва ажурирања коришћења руске технике из Москве ишле у њене руке, а потом у ескадриле и ПВО јединице.

Од стране самих српских пилота награђана је као једина жена у Србији са Златним летачким знаком РВ и ПВО Војске Србије. Професор Радмила Тонковић је и од стране Међународне ваздухопловне федерације награђена престижном Дипломом „Пол Тисандиер“ (“Паул Тиссандиер”), за допринос развоју авијације уопште, а посебно спортском ваздухопловству. – диплома је установљена 1952. године у част Пола Тисандиера, генералног секретара ФAИ у периоду од 1919. до 1945. године.

Такође, Руска државна Дума је г-ђу Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио руски амбасадор у Србији, док јој Руска Федерација додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.

Проф. Радмила Танковић је и аутор једине ваздухопловне енциклопедије о женама пилотима у свету „Небеске хероине свете”, која је већ у Русији постала универзитетски уџбеник. Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић. Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.