Прочитај ми чланак

Скупштина Србије о нападима на СРБИН ИНФО и ЦЕНТАР: Држава мора хитно да реагује

0

Хајка на наш сајт и "Јутјуб" канал "Центар", после које су цензурисане две емисије у којима се говорило о Јасеновцу, страдању Срба од усташа и током "Олује", добила је епилог и у Скупштини Србије.

Иницијатори борбе против цензуре о Јасеновцу су оценили да је напад на „Србин инфо“ и „Центар”опасан преседеан са циљем да млађе генерације на интернету не могу да сазнају истину о усташким злочинима над Србима, али и да је реч о индиректном нападу на државу Србију и Русију и на њихов допринос у борби против фашизма.

Ђорђе Комленски, потредседник Покрета социјалиста и председник посланичке групе ПС-НСС-УСС за говорницом је званично затражио да држава Србије предузме конкретне потезе поводом цензуре истине о Јасеновцу и осталим српским стратиштима која се дешава на друштвеним мрежама „Јутјуб“, „Фацебоок“, „Твитер“ и др .

– Влада Србије би овим поводом хитно требало да се обрати седишту „Гугла“ у Даблину, где је и седиште контролора за овакве ситуације. По нашим сазнањима, за наш регион постоје и два контролора из Хрватске и два из Босне и Херцеговине. По мом мишљењу, то није нимало случајно, па је тако „Србин инфо“ добио одговор на послат приговор после рекордних шест сати, што се готово никада не дешава.

– Све ово указује да је пријава дошла од значајне институције и да ако као држава пропустимо шансу да сада реагујемо, бићемо у ситуацији да на „Јутјубу“ гледамо прилоге о Јасеновцу као забавишту, а да је „Олуја“ херојска акција. Младе генерације које прате „Јутјуб“ неће моћи да дођу до истине о Јасеновцу, фабрици смрти са више од 700.000 убијених Срба и Јевреја, од које су се и Немци јежили. Управо је о овој истини говорио министар Александар Вулин, што је „Јутјуб“ окарактерисао као говор мржње – објаснио је Компленски за скупштинском говорницом и подсетио да је спречавање делегацији Војске Србије да пређе границу Хрватске, по свему судећи, део истог пројекта.

Да је ово тема око које би требало да се уједине све партије у Србији, без обзира на политичке или идеолошке разлике, показао је и народни посланик Зоран Радојичић, који је у Скупштини организовао конференцију за медије поводом „Јутјуб“ цензуре нашег канала.

– Апелујем да држава и надлежни органи стану у одбрану портала „Србин инфо“ и њиховог „Јутјуб“ канала „Центар“. У супротном ће се дозволити да се кажњава свако ко буде радио свој посао и буде износио егзактне податке и чињенице.

Ово је само један у низу напада на „Србин инфо“, који доживљавам као патриотски, национални медиј, који води борбу за националне интересе.

Опасно је, јер се и на овај начин прекраја историја, чему смо сведоци ових дана, када на обележавање почетка Другог светског рата у Пољској нису позване ни Русија, ни Србија. У исто време имамо ревитализацију фашизма и усташа.

Зато сматрам да ово што се дешава „Србин инфо“ представља удар и на Русију и на њен допринос у борби против фашизма – наглашава Радојичић.

Шта се све у Скупштини Србије говорило на ову тему, погледајте у нашим видео прилозима.