Прочитај ми чланак

Скупштина Србије изабрала нове министре (Видео)

0

beograd-skupstina-srbije-nova-vlada-05

(РТВ, Бета,Танјуг)

Посланици Скупштине Србије изабрали су вечерас 11 нових чланова владе, за које је гласало 134 посланика, док је 65 било против. Посланици су се о новим министрима изјашњавали прозивком, а за владу је, осим чланица владајуће коалиције, гласала и посланичка група СПО-ДХСС, као и посланик Богате Србије Захарије Трнавчевић и самостални посланик Сања Јефтић Бранковић, која је изабрана на листи ЛДП.

Уздржаних посланика је било 51. Нови министри у влади положили су заклетву чиме је завршен процес реконструкције владе.

Текст заклетве гласи: „Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије“.

Нови министри су: саобраћаја Александар Антић, просвете, науке и технолошког развоја Томислав Јовановић, културе Иван Тасовац, омладине и спорта Вања Удовичић, привреде Саша Радуловић, финансија Лазар Крстић, пољопривреде Драган Гламочић, регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић и одбране Небојша Родић. Министри без портфеља су Бранко Ружић који ће бити задужен за евроинтеграције и Александар Вулин који ће бити задужен за Косово и Метохију.

Премијер: Кандидати издржљиви
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да се ушло у реконструкцију владе због потребе да се фокусира на преговоре са Европском унијом и заустављања економксе кризе и позвао посланике да подрже предлог нових министара.

Премијер је рекао да су се кандидати за министре показали „као издржљиви“ и указао да „ниједан није одустао“.

„Желим им успех у раду, да Србија буде поносна на своју владу, верујем у Србију и њену будућност и зато вас позивам да гласате за ову владу“, навео је Дачић.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

У завршној речи у дебати о новим министрима, Дачић је у парламенту рекао да је одлука о реконструкцији донета у договору са првим потпредседником владе Александром Вучићем после потписивања бриселског споразума и добијања одлуке да ли ће Србија почети преговоре, после 28. јуна, и да зато не стоје примедбе опозиције да све то траје шет месеци.

Премијер је такође указао да је реконструкција учињена и 2004. у време владе Војислава Коштунице, као и када је премијер био Мирко Цветковић.

„За ових годину дана ни у којој области није било могуће да толико буде лошија ситуација него пре годину дана па тврдње да је Србија за годину дана дошла у трагичну ситуацију нису довољно утемељене, напротив“, рекао је Дачић.

Премијер је указао да сви морају да схвате да је за све за шта се влада коју води залаже врховни политички судија народ и да зато не може да се сложи да ће влада остати упамћена по капитулацији и издаји, јер би то могла да буде она у којој је Косово прогласило независност.

„Желим да вас уверим да то што ми мислимо једни о другима је добро познато, можете да мислите и најгоре и борићу се да имате право да то кажете, ова владајућа већина нема само већину у скупштини већ и у народу и то је највећа похвала за нас која постоји“, рекао је Дачић. Према његовим речима, имајући у виду политички бекграунд владајуће већине, нико у земљи и свету није очекивао велике резултате од актуелне владе и то је била много лакша позиција него сада, када се од ње очекује много више.

„Иако је било тешко, нисмо затварали очи пред проблемима, колико ћемо брзо ићи даље зависиће и од реконструкције владе, зато смо и ишли у тај процес“, рекао је Дачић.

urs

Не будите као УРС
Дачић је, говорећи посланицима у Скупштини Србије, позвао све нове министре да „не буду стручњаци попут оних из УРС-а“.

Он је раније данас рекао да је најбоље у процесу реконструкције Владе то што је предожио да се расчисте рачуни и да Уједињени региони не буду више део Владе.

Премијер је навео да је бивши министар и лидер УРС Младајн Динкић доносио одлуке без консултација с Владом, а није поштовао тимски рад о коме је причала посланица УРС-а Снежана Стојановић, због чијих изјава је Дачић данас и тражио реч.

Стојановић је навела да Дачић није успео да „хармонизује тим“ који води и „доведе га до резултата“, због чега нема право да поново тражи мандат премијера.

„Ако мислим да сам нешто добро урадио у реконструцији, то је што сам предложио да се рашчисте рачуни, говорите о тимском раду… Да ли мислите да се Динкић са нама консултовао када је изашо са додатиним наметима, кад је укинуо накнаду незапосленима на Косову и Метохији – не само унапред, већ и за седам месеци уназад, па смо имали демонстрације. О каквом тимском раду говорите!?“, питао је премијер.

„Неће вам помоћи да мислите да сам вас ја избацио из Владе – ако вам је лакше да мислите да вас само ја не волим, а Вучић вас воли, ако мислите да ја имам толику моћ да донесем одлуку, а да коалициони партери морају да је поштују“, казао је Дачић.

Премијер је рекао да се ниједном није некоректно понео према УРС, али „неке истине се морају саопштити да ова влада није могла да опстане у овом формату и не би дугорочно опстала са УРС-ом“.

„Ако сам мислио погрешно, ту су били коалициони партнери да ме разувере. Што нису? Та одлука је донета, желим вам пуно среће и не верујем да ћемо се више сретати у парламенту“, казао је Дачић.

Премијер је казао да мисли да је УРС у политичком смислу прошлост и да Влада нема више вемена за то јер иде даље.

„Желим овим стручњацима који су ушли у владу, да не буду експерти као они што су били. Милион је људи остало без посла, већина приватизација је поништена, радници су статистичка грешка“, казао је Дачић.

На то што је посланица УРС писала док је он говорио, Дачић је казао: „Пишите слободно, белешке је хватао и Млађан Динкић“.

У Скупштини Србије, уместо у 11.00, нешто пре 12 сати настављен је седница о реконструкцији владе, а посланици опозиције су одмах почели да рекламирају повреду пословника због кашњења седнице.

Председник парламента Небојше Стефановић рекао је да је почетак седнице одложен зато што премијер Србије Ивица Дачића има састанак с француским министром за европске интеграције Тјеријем Репантеном.

Посланици би у наставку седнице требало да почну да користе пет сати предвиђених за расправу, а након тога нови министри треба да положе заклетву.

УРС: Дачића покушава да превари грађане
Уједињени региони Србије оценили су да је Дачић демагошком изјавом о УРС покушава да превари грађане Србије.

Та странка наводи да је „очигледно да је Дачић спреман на све и да је за њега свако средство у политици дозвољено, не би ли још који месец остао у премијерској фотељи“.

УРС сматра да се „у овој реконструкцији Дачић није руководио ни општим добром, ни одржавањем стабилности владе, већ само личним интересом“.

Та странка наводи да су „све одлуке из области финансија и економије у претходних годину дана доношене уз сагласност свих коалиционих партнера, укључујући и Дачића“.

УРС је указао да се „зато поставља питање зашто Дачићу изненада сметају УРС“ и „да ли је то због увођења реда у јавне финансије и нулте толеранције на неплаћање пореза?“

„Човек који се одрекао својих партијских другова и пустио их низ воду као што и сами кажу, а све зарад сопственог опстанка на власти, оваквим изјавама само покушава да баци прашину у очи грађанима Србије и оправда своје макијавелистичке поступке“, наводи та странка.

aleksandar-vucic-

Вучић: Треба нам више оптимизма и вере
Србија није у ресецији, изјавио је на самом почетку седнице први потпредседник владе Александар Вучић, додавши да с једне стране бележи индустријски раст и највећи пораст извоза у претходних неколико година, али да и даље има висок јавни дуг, нерешене проблеме у јавним предузећима и управи…

Вучић је навео да је заустављен раст незапослености први пут после пет година, да је тренутно без посла више од 750.000 људи, али да је добро да се та бројка није попела на милион чиме је „заустављен тај ужасан тренд“.

Одговарајући на питање самосталног посланика Николе Тулимировића да оцени рад Националне службе за запошљавање, Вучић је рекао да је то више технички орган него институција која може значајно да помогне запошљавању.

„То се ради преко других органа. Око 100, 150 милиона евра годишње држава потроши на подстицаје за запошљавање и то треба да буде и даље тако вођено“, рекао је Вучић додајући да је неопходан и бољи инвестициони амбијент за довођење страних улагача.

Приметивши да се не може чекати да „нешто падне са неба“, већ да је потребно веће ангажовање свих, Вучић је навео да Србија посебно има шансе да привуче азијске, јапанске и корејске инвестиције, те поручио да треба имати мало више оптимизма и вере.

„Сигуран сам да ће грађани моћи да измере постигнуте резултате који морају бити неупоредиво бољи него у претходним годинама“, закључио је Вучић.

Имамовић: Грађански протест и смена новопазарске полиције
Вучић је истакао да влада ниједног тренутка неће толерисати разлике у опхођењу и понашању према људима који припадају другој нацији или вери.

Вучић је рекао да жели да сваки Бошњак или Србин у Прибоју, Тутину, Новом Пазару, доживљава владу на једнак начин, јер су за њу сви људи једнаки.

Претходно је посланик СДА Санџака Енес Имамовић рекао да злочини над Бошњацима годинама остају нерешени, чиме се ускраћујује правда породицама жртава.

„Говорим као представник Бошњака, о озбиљно нарушеној личне имовинској сигурности, бројним кривичним делима, облицима тешког криминала, а остали су нерасветљени и убиство власника мењачнице у центру Новог Пазара, оружани упад у просторије СДА Санџака… То стање довело је до грађанских протеста и затражена је моментална смена новопазарске полиције“, навео је Имамовић.

Он је, наиме, оценио да се закон селективно примењује, односно да се у парламенту доносе добри европски закони, а да онда на терену важе друга правила.

Најављујући да ће подржати реконструкцију владе, он је истовремено позвао да планира новац из буџета за улагање у Санџак.

„Не желим да верујем да је све то истина“
Одговарајући на примедбе Имамовића Вучић је рекао да ће данас добити прецизне податке о раду полиције и тужиластва, али и да „не жели да верује да је све што је Имамовић говорио истина“.

„Али ако има и дела истине, ми ћемо предузети одређене кораке. Спремни смо да о томе разговарамо и пронађемо најбоље могуће решење“, рекао је Вучић и додао да то за владу није табу тема.

Он је додао да се на улици ништа не решава, као и да је развој бизниса најважнији задатак владе, и позвао грађане Новог Пазара који имају добре бизнис планове и идеје за покретање приватних послова да се јаве.

„Молим вас да не буде подизање тензија на националној и верској основи јер то никоме не доноси добро. Спремни смо да прихватимо сваку врсту критике и надам се да је оно што сте говорили претерано у неку руку, али уколико није утолико је више посла за нас“, рекао је Вучић.

Посланик Коалиције Албанаца Прешевске долине Риза Халими, такође је говорио о правима мањина, наводећи да се мора престати са дискриминаторском политиком према Албанцима у Србији,.

Халими је додао да очекује да влада обезбеди озбиљан приступ у решавању животних проблема са којима се Албанци суочавају.

ds - sns

Вучић и ДС о лову на вештице, страху, затворима и вртићима
Вучић је одговарајући на констатацију посланика ДС Дејана Николића да живот почиње тамо где престаје страх, да је „живот у Србији почео онда када је престала да се плаши демократа и када су судије престале да суде по њиховим налозима.

„Када сте рекли да је влада лоша и да ћете довести нове људе који ће моћи високо да скачу помислио сам довешћете Сергеја Бубку“, наставио је Николић, на шта је Вучић рекао: „Нисам рекао да је влада лоше радила, већ да може боље, а када се већ осврћете на метафору, немам ништа против, позваћемо Сергеја Бубку, па ћемо имати и медаље у скоку с мотком“.

Николић је рекао и да је влада „обрукала“ најбољу шахисткињу света Алису Марић, као што ће обрукати најбољег ватерполисту света Вању Удовичића, док је говорећи о борби против корупције рекао да је ДС подржава, али да неће ћутати када се води „лов на вештице“.

„Кад год се помене нешто против некога из ваше странке то је лов на вештице. Кажите грађанима који је то лов на вештице? Најлакше је рећи лов на вештице, а грађани треба да знају да нико никога не гони и не прогони због политичког става. Напротив, веома смо пажљиви у томе и покушавамо да изједначимо политичаре са осталим грађанима и по томе се разликујемо од вас“, рекао је Вучић.

Вицепремијер је рекао и да зна да су многи тужни јер нису на власти и да нико од грађана Србије није мислио да ће ДС подржати било коју владу уколико није у њој, јер је за демократе „мера сваког успеха у Србији колики је њихов удео и интерес у томе“.

„Мислим да ствари дрругачије стоје и да грађане занима напредак земље, а не лицемерно говорење о свему, полуплачним гласом, по принципу огледалце, огледалце ко је најлепши на свету. Једна ствар се не мења, ваш речник, а то сте ваљда вежбали по налогу Драгана Ђиласа“, рекао је Вучић.

Он је демократама пребацио да не говоре истину, а то је да је ова влада добра и боља од свих њихових, али, додао је, „није довољно добра, колико бих ја желео да буде и мислим да је то добро за нашу земљу, бити самокритичан“.

На примедбе Николића о лошој економској ситуацији и презадужености земље Вучић је рекао да је напротив највећа одговорност демократа за презадуженост, јер су се задуживали по каматама од 8,3 или 8,4 одсто, што неће моћи да се реши до 2015. година.

Ниједно задуживање актуелне владе, рекао је Вучић, није ни изблиза било 8,3 одсто, док је на Николићеву опаску да се у Србији реновирају затвори, а не школе, одговорио да држава улаже и у затворе и у школе јер онај ко говори да затвори треба да изгледају као у Салвадору или некадашњи турски казамати, тај не разуме шта су људска права и будућност Србије.

Вучић је подсетио да су исплаћене све субвенције за пољопривреду , док је, одговарајућу на примедбе о повећању цена гаса и струје, рекао да је струја поскупела 672,4 одсто од 2001. до 2012. године.

„Мене занима да урадимо тешке и болне ствари за земљу, а ни једни ни други проценти ме нису и неће занимати“, рекао је Вучић и одбацио критике да је говорио непристојним тоном и да је променио „више лица“ за говорницом у скупштини.

У полемику се укључио и шеф посланичке групе ДС Борислав Стефановић који је оценио да Вучић нема конзистентан наступ и да му је једини аргумент да њега неко мрзи.

„Нити вас мрзимо, нити смо љубоморни”, рекао је Стефановић, а Вучић одговорио: „Ви онда сутра направите неку хуманитарну акцију да бисте испали лепши и насмејанији од оног намрштеног Вучића у скупштини“.

Вицепремијер је поменуо и да са једног рачунара долазе увреде на рачун његовог изгледа, што је Стефановић осудио додавши да је то озбиљна оптужба ако Вучић сматра да поруке долазе од ДС.

Оно што, за почетак, разликује нову Владу од претходних, јесу себични страначки интереси, који су овога пута стављени у други план. То је став социолога политике Јована Комшића, који сматра да успешност реконструисане Владе зависи од тога колико ће њени чланови бити у стању да заједнички реализују два основна циља, а то су испуњавање услова за почетак преговора са Европском унијом и развој домаће привреде.