Прочитај ми чланак

Скупштина: Сорош преузима српске факултете? Прогон др Ристивојевића због Русије

0

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић тврди да се против професора Правног факултета Универзитета у Новом Саду, Бранислава Ристивојевића, који је и члан те странке, наставља политичка хајка која је почела његовом сменом са места декана, јер је, између осталог, примио на факултету аташеа за културу руске амбасаде

Јовановић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је професор Ристивојевић смењен са места декана пре неколико недеља са образложењем које је, каже, политичко.

“Најважнији разлог који је наведен приликом смене јесте да је Бранислав Ристовојевић без одлуке факултета у веома осетљивом тренутку допустио студентима да оду до руске амбасаде да се распитају о стипендијама, како би могли да део студије изврше у Русији. Поред тога је примио аташеа за културу руске амбасаде у просторијама Правног факултета и највећи грех је што је то хтео да окачи на сајт Правног факултета”, рекао је Јовановић.

Како се наводи у образложењу, професор је то урадио у “деликатном тренутку”, па се може самим тим тумачити као подршка Русији, што је, истиче Јовановић, бесмислица.

“Хајка није овде стала, предузето је неколико акција, па је тако у два наврата покушана смена Ристивојевића са места шефа катедре за кривично право, затим су под удар дошли његови асистенти који га подржавају, да би се пре неколико дана појавила некакава дисциплинска пријава против Ристивојевића од стране студента који је наводно био увређен на испиту пре годину дана од стране професора Ристивојевића”, навео је Јовановић.

Оценио је да професор који, како тврди, није имао мрљу у каријери, сада може да остане без посла.

“Очигледно је да се шири русофобија и неформално увођење санкција, односно спречавање наших студената да студирају ако то желе и у Русији”, рекао је Јовановић.

Нови ДСС због тога тражи да се одржи седница Одбора за образовање и науку, да Министарство просвете пошаље инспекцију на Правни факултет у Новом Саду и да заштити професоре и асистенте који су одлучили да сарађују са институцијама у Русији.