Прочитај ми чланак

Скупштина – скандал: Синиша Мали даје државне паре за албанску пропаганду у Србији

0

Током Шесте седнице Другог редовног заседања Народне Скупштине Србије се водила веома жустра расправа између народног посланика Српске радикалне странке (СРС), Александра Шешаља и министра финансија у Влади Србије, Синише Малог, у вези финансирања невладиних организација у Србији које пропагирају независно Косово.

Том приликом посланим Александар Шешељ је измежу осталог и рекао:

„Више је ствари, што се тиче буџета, за које заиста нема оправдања. Оно што је бесмислица јесте финансирање из буџета Србије невладиних организација које су у Србији, дакле, оно што се назива цивилно друштво или како већ, које се у Србији баве политиком и усмерене су на антисрпско деловање.

Тако, Канцеларија за људска и мањинска права, где је планирано 0,3 милијарде динара, дакле, 300 милиона евра. Канцеларија обавља послове који се односе на праћење и извештавање о стању људских и мањинских права, примену међународних споразума, као и финансирање активности Удружења на унапређењу људских и мањинских права. Средства ће се највећим делом реализовати као дотације невладиним организацијама.

Подсетићу вас, господине министре, које су то невладине организације. То су: Фонд за хуманитарно право, Наташа Кандић, дакле, Хелсиншки одбор за људска права, Соња Бисерко, Кућа људских права, Фонд за отворено друштво, грађанске иницијативе и сви остали. Шта је главна тема тих невладиних организација? Независност Косова, Срби су крвници, највећи злочинци, можда чак и у историји, али на Балкану и овде сасвим сигурно, тзв. геноцид у Сребреници, Срби су сами себе напали у Републици Српској Крајини, на Косову, у БиХ, Срби су највећи агресори и највећи злочинци и Срби су заслужили да буду бомбардовани.

Да не причамо о независности Косова, да не причамо о фестивалу „Мирдита“, које те невладине организације у центру Београда организују. Дакле, промоција косовске културе у центру Београда плаћена на посредан начин из буџета Србије, зато што на овим конкурсима новац се тај опредељује искључиво тим невладиним организацијама. Дакле, Србија финансира промоцију косовске културе у Београду кроз фестивал „Мирдита“, посредно.

Још нешто, тамо су били присутни и градски одборници СНС, накарада и Тасовац. Они су градски одборници, они су били тамо као подршка том пројекту. Дакле, ми плаћамо оне који су већ финансирани из иностранства, наравно много више нето што их Србија плаћа, да овде после шире такве ствари о Србији и нашем народу. Видели смо и пре неки дан око онога у Вуковару, Жене у црном и остали. То се плаћа. Зашто? Нико не зна. Шта се то плаћа, зашто је потребно са Србија плаћа тим невладиним организацијама? Можда се тражи нека врста подршке од њих на тај начин. То су исто радили и жути.”

Након излагања Александра Шешеља за реч се јавио и министар Синиша Мали који је између осталог, у свом одговору поменутом народном посланику рекао:

„Ако сам добро разумео, став који смо чули је против помагања цивилном друштву, организацијама цивилног друштва. По питању Канцеларије за људска и мањинска права, дакле, тај новац иде у унапређење положаја националних мањина и на праћење примене међународних обавеза и спровођење антидискриминационих политика. Мислим да је то новац који је усмерен у добру сврху.

Драго ми је што је новац који је опредељен овим организацијама или овој области, сад наравно кад се спроведе одговарајућа процедура постоје организације које тај новац користе, али по том питању не видим због чега не бисмо унапређивали положај националних мањина. То је једна од политика Владе Републике Србије.

Не знам због чега не бисмо спроводили антидикриминационе политике. Дакле, то је једна тековина савременог друштва за коју се боримо, дакле, против дискриминације, за више толеранције, против било које врсте дискриминације у нашем друштву. Ту се можда не слажемо са вама, али то је политика од које нећемо одустати. Хвала пуно.”

А како је даље текла расправа између народног посланика Александра Шешеља и министра финансија Синише Малог, погледајте у видео прилогу горе, па сами о свему донесите суд.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!