Прочитај ми чланак

Скупштина – скандал (ДЈБ): Управни суд – Земља равна плоча, Обилић албански јунак?

0

Након најновије одлуке Управног суда који се оглушио на захтев покрета Доста је било да чува легаланост изборног процеса, овај покрет је данас најавио учешће у протесту и блокади Скупштине Србије на дан када посланици, којима је РИК доделио мандате упркос незавршеном изборном процесу, буду покушали да уђу у Скупштину.

Адвокат и посланик ДЈБ, Војин Биљић, рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да је Управни суд „прешао све границе правне државе, правне логике и достојанства суда и показао да увек може лошије“.

На наше две жалбе на одлуке РИК-а о проглашењу изборних резултата и о додели мандата, јер може доћи до прекрајања изборне воље грађана и до масовног извршења кривичног дела спречавања да се избори понове на 2.000 места, Управни суд је рекао да се он не бави кривично-правним аспектима и да не може да уважи тај аргумент. Сваки управни акт може се огласити ништавим ако доводи до извршења кривичног дела. Управни суд је овим одлучио да одбије да примењује Закон о управном поступку и Закон о управном спору – казао је Биљић.

Он је оценио образложење суда као невероватан скандал.

-Након овога не треба да нас изненади ако Управни суд пресуди да је Земља равна плоча, или да је Обилић албански јунак, или да не важи закон гравитације – огорчен је Биљић.

Он је пренео и навоеде суда да суд не улази у легалност и легитимност избора.

– Па, избори да би били одржани треба да буду и легални и легитимни. Треба ли да имамо октроисане посланике? Суд је даље написао да је тачно да смо ратификовали Европску конвенцију о људским правима, али да се она не примењује у овом случају. Па, ваша обавеза је да примењујете стандарде Европске конвенције – опоменуо је посланик ДЈБ.

Биљић је констатовао да ћемо на доћи до тога да нам у пресудама пише да суверен није народ већ председник владајуће партије.

-Поштеније би било да су написали „ми не смемо другачије да пресудимо“. Морали сте да наведете да вас баш брига да ли ће то довести до извршења кривичних дела, и да нисте ту да чувају закон и људска права, већ да бисте примали плату – закључио је Биљић.

Лидер покрета Саша Радуловић је казао да се ови скандали нижу један за другим.

-Немамо Управни суд, очекујемо слично и од Уставног суда. Ћуте сви медији, ћути комплетна опозиција, ћуте невладине организације, сви једва чекају да се ово заврши, да се склоне у страну док власт тргује националним интересима – рекао је он.

Према његовим речима, на делу је игранка око Косова и Метохије.

-Сад видимо да Немачка испоручује оружје Приштини, и то не мало, него велико оружје. И то је супротно вољи Вашингтона и Москве – упозорио је он.

Радуловић је оптужио остатак опозиције да за то време гледа како да им „подметне ногу, призива ЕУ, позива грађане да носи брњице“.

-Очекујемо да ће власт покушати да конституише Скупштину на основу фалсификованих резултата. Тај дан када буде заказана фалсификована Скупштина, треба да се сви нађемо пред Народном скупштином, и да је блокирамо уз салве звиждука када буду долазили лажни посланици. Не насиљем, не да ломимо и палимо, већ да је одбранимо од фалсификата, да одбранимо народни дом. Ми ћемо бити ту, макар стајали сами – поручио је Радуловић.