Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Шешељ брани Марка Бастаћа од напредњака Орлића?! (ВИДЕО)

0

У уторак, 29. октобра, током Четврте седнице Другог редовног заседања Наросне скупштине Србије, дошло до је расправе у вези председника општине Стари град –Београд, Марка Бастаћа, између председника Српске радикалне странке др Војислава Шешеља и народног посланика, из редова Српске народне странке, др Владимира Орлића.

Том приликом председник СРС је рекао:

„То што је Бастаћ 2016. године пркосио руководству ДС која му је претила искључење, то је за нас био храбар чин и ми га ценимо због тога. Нама власт ни једног тренутка није зашкрипала. Ви сте овде изнели читав низ оптужби. Где су вам докази? Што не пошаљете буџетску инспекцију да она установи тамо да ли је то тачно или није, како су паре трошене и зашта су трошене? То ради буџетска инспекција, то не радим ја нити то неко може од наших чланова општинског већа или неког другог органа.

Пошаљите буџетску инспекцију и предузимајте мере, јер ви сте власт. Ви не можете да се изговарате да негде постоји криминал, корупција, крађа, проневера, а ништа не предузимате поводом тога. То можемо ми опозиционари, јер ми немамо министарства силе у својим рукама, а ви имате војску и полицију, Жандармерију и царинике и поштари. Јесу ли поштари наоружани? Нису још.”

Владимир Орлић из СНС, не сачекавши да др Шешељ заврши своје излагање, се, међутим, убацио са примедбом:

„Ви сте власт, нисте опозиција”, на шта му је лидер радикала одговорио:

„Ми смо само власт на локалном нивоу, ми смо опозиција у држави, али нисмо опозиција држави.

Ако ви имате доказе о проневерама дајте, изнесите их. Дајте буџетску инспекцију, али Вук Драшковић никада није прихватио вашу политику. Он је само прихватио да остане у животу као парламентарна странка са два-три посланика. Сада му се и то смањило. Имао је три, па сада два, а он и данас објављује текстове у „Данас“, где напада све оне које бране Косово у границама Србије, где напада све оне који су за пријатељство са Русијом, где се супротставља свим српским националним интересима, напада Републику Српску. То он ради и даље. Никада се он нигде није појавио да подржи вашу политику, осим што је изјави, ето, подржава то што је Вучић за чланство у ЕУ, па је као то био његов разлог да уђе у коалицију.

На свим тачкама ваше политике, он вам се јавно супротставља и када сам то питање директно овде Вучићу поставио, он је рекао да има неки разлог, на неки начин да се одужи, јер једном није био баш према Вуку Драшковићу можда коректан или неки израз је употребио. Не може то тако.

Према томе, можете ви нама замерити што смо били са разнима у коалицији, али ви сте били и још увек сте са много горима. Не може се Бастаћ поредити никако са Вуком Драшковићем, ма колико је тамо знакова облепио, блата истоварио пред Скупштином итд. Вук Драшковић нас је облатио пред целим светом. Ја се сећам колико је он бригада растурио својом субверзивном делатношћу 1990. и 1991. године.”

Након Шешељевих тврдњи о Бастаћу за реч се јавио Владимир Орлић, из СНС, који је затим о Батаћу председнику СРС рекао:

„Видите ово. Ово вам је пример који показује колико сте заправо недоследни. Колико сте недоследни у причи и односу.

Кажете, када се укаже на нешто лоше што ради тај Бастаћ ког држите на власти на Старом Граду, нема доказа зато што није пресуђено и не можете ви да се одредите према томе зато што пресуде нема.

Са друге стране, колико пута на свакој седници ми слушамо од вас оптужбе на рачун људи из Владе и позиве да вам на реч верујемо. Нема пресуде, никакве.

Наравно, ми сматрамо, људи нису криви за то што ви тврдите, а ви и даље упорно тврдите и кажете – ма има да се верује на реч кад ви то кажете, а овамо тражите пресуде за своје сараднике, односно људе које на власти одржавате. Мислим да то до краја није баш доследно, али знате шта, ви можете да се уверите у чињенично стање, нисте никаква опозиција на Старом граду, ви сте тамо власт. Ви можете да дођете до докумената, до извештаја, па да се уверите црно на бело, јел тачно ово што причам, или није тачно, јесу ли нестали милиони за ове програме „помоћи у кући“, или нису, јесу ли утрошене десетине милиона на измишљене сараднике који су у ствари лични телохранитељи, криминалци неки Бастаћеви. То можете све лепо да утврдите тамо, тамо сте власт, добијате сву документацију. Јел истина ово што причамо за спортски центар или није? Све је то евидентирано и забележено. Нико вама није препрека да те ствари утврдите. ”