Скупштина – Шаровић СНС посланицима: Да се не лажемо, 50% људи у Србији има оружје

0

У Скупштина Србије повела се скупштинска расправа о измени Закона о оружју и муницији током које су народни посланици подржали измене поменутог закона којим се предвиђа продужење рока за пререгистрацију оружја за још две године, односно до 5. марта 2022. године.

Међутим, иако су овај пут и режимске странске биле спремне за компромис, те су усвојиле измене овог закона, сама дебата је у појединим тренутцима била жустра. Тако је у једном трену опозициони посланик Српске радикалне странке се обратио посланицима владајуће већине са следећим речима:

„Даме и господо народни посланици и грађани Србије, овај закон је можда једна ода неспособности ваше власти и вашег режима и показује какви су закони које доносите.

Овај закон, да подсетимо грађане Србије, је донет давне 2015. године. Значи, тада је донет и ви сте тада грађане Србије убеђивали да је закон добар, да је најбоље могуће решење, да су се са њим сложили они који користе оружје, они који имају дозволе, да су задовољна ловачка удружења и да ће закон веома брзо бити примењен у општу корист. Међутим, рок за пререгистрацију је био и практично за примену овог закона 2019. година.

Рок од четири године је изузетно дугачак рок и ретко се, када се неки закон доноси, остављају толико дугачки рокови и већ је то указивало на то да ће бити проблема у спровођењу овога закона.

Држава, наравно, са своје стране није урадила ништа да би информисала грађане о својој обавези коју им је наметнула, да би поспешила ту пререгистрацију. Држава је, наравно, имала податке и 2015. и 2016. и 2017. и 2018. године. Држава је имала податке колико се лоше овај закон спроводи у дело.

Када сте дошли практично у изнудицу, када сте дошли до самог истека рока, онда сте 2019. године рекли – закон је и даље добар и даље тврдимо да је добар, али је потребно још годину дана да се закон спроведе.

И тада сте тврдили да сте много паметни, да сте много мудри, да је тај рок од годину дана оптималан рок и да уз овај претходни рок који је истицао од четири године, да ће тих пет година бити сасвим довољно да се закон спроведе у дело. Ево, дочекасмо и март 2020. године и чињеница је да више од пола власника оружја, легалних држалаца оружја у Србији, није извршило своју обавезу у складу са законом. Неки због тога што нису ни знали да имају ту обавезу, неки због тога што нису у стању да испуне ове критеријуме или немају довољно новца да би обезбедили све оно што закон тражи.

Да се ми не лажемо, мислим да је потпуно сигурно да 50% људи који имају легално оружје у Србији, да то оружје није ни извадило оданде где га држи у задњих пет или 10 година. То су људи који нити иду у стрељану, нити га користе, већина је наследила то оружје од очева, од дедова и то чува пре свега као неку успомену, а не као неко оружје које има редовну функцију, рекао сам, које користи у лову или које користи у стрељани. То је све, да кажем, требало бити податак који би допринео да ви олакшате ове обавезе, да предвидите можда и различите категорије држалаца оружја и да на тај начин онда додатно некима олакшате.

Међутим, ево дође и 2020. година, ви поново предлажете да се продужи рок за спровођење овога закона у дело, овога пута за две године. И како ми онда вама да верујемо и како грађани Србије било шта да вам верују, ако ви прво кажете – биће довољно четири године да се закон спроведе у дело, па се не спроводе, па онда кажете треба још годину дана и то је идеалан рок и гарантујемо да ће бити завршено, па опет се покаже да немате појма, а данас кажете – потребно је још две године.”

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!