Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Режимски посланици „перу“ Вучића који се састао са Зеленским

0

Данас се наставља ванредна седница Скупштине Србије на којој ће се дискутовати о променама у РЕМ-у, формирању анектног одбора због трагедија у школи "Владислав Рибникар" и местима у околини Смедерева, а на дневном реду се налази и предлог оставке министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

17:30
Јованов: Није Вучић ишао код Зеленског у Кијев, шта је требало да игра жмурке са њим?

Драган Николић из Заветника осврнуо се на седници на данашњи сусрет председника Србије Александра Вучића са украјинским председником Володимиром Зеленским.

„Ваљда сте хтели да направите неки баланс као што је данас Вучић са Зеленским правио баланс, јер код њега иде да се саветује шта да ради и да ли да уведе санкције Русији“, рекао је Николић о данашњем самиту лидера европских земаља у Кишињеву.

Миленко Јованов одговорио је на ове оптужбе Николића.

„Није Вучић ишао код Зеленског у Кијев, нити је Зеленски дошао код Вучића у Београд. Домаћини самита, на ком је присуствовао председник Србије, позвали су и Зеленског. Шта је требало? Да игра жмурке са њим? Када га види да трчи на другу страну? Да се скрива од Зеленског? Не, него ће да му каже шта је наша политика, а то је нема увођења санкција Русији и да се Србија води својим интересима, али и да поштује то што Украјина није признала Косово и да ми морамо бити фер и коректни и да поштујемо територијални интегритет Украјине“, рекао је Јованов.

16:22

Јованов оптужио опозицију и јавне личности да желе да изазову грађански рат
Шеф посланичке групе СНС Миленко Јованоов оптужио је опозицију, медије и јавне личности које су подржале протест, да желе да изазову грађански рат.

„Они желе заједно са својим медијима, заједно са јавним личностима, заједно са свим аонима које пуштају ових дана у етар, изазову такво стање у друштву да нормална и логична последица буде грађански рат. То је оно што раде у овој сали, у својим медијима, то је оно што раде у свим гласилима које имају – дехуманизација људи, да би било нормално да тог кога дехуманизују неко на улици одстрели. То је оно што раде“, рекао је Јованов

16:13
На Хепију две секунде научно-образовног програма дневно
Посланик Уједињених, професор Владимир Обрадовић говорио је о научно-образовном програму на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Знате ли колико телевизија Хепи има научно-образовног програма? 0,002 одсто или 1,73 секунде дневно. И то је према овом извештају који сте ви доставили. По том истом извештају ТВ Пинк има 0,17 одсто научно-образовног програма или 2,44 минута дневно. С друге стране има безмало девет сати ријалитија. А тај ријалити је оличење насиља и простаклука“, рекао је Обрадовић.

16:00
Сташа Стојановић тврди да опозиција спроводи линч
Сташа Стојановић посланица СНС оптужила је опозицију да „спроводи линч над њом и њеним колегама“.

„Срећа, па време покаже ко је ко. Дувате у пиштаљке, ометате рад, лупате, ударате о столове, долазите алкохолисани на седнице и често помислим да узимате психоактивне супстанце“, рекла је она.

15:34
Говор посланика Радосављевића поздрављен аплауза
Душан Радосављевић, посланик коалиције НАДА, рекао је да су дешавања за нама усложила једну слику.

„Та слика је следећа – где немо, људи који су довођени, новац неки им дат, сендвичи, оборених глава, понижени одлазе са једног скупа. А са друге стране долази нека друга Србија. Нико их није звао посебно, не дајте нама никакву снагу. То је то што се излива, то је тај процес, то је та лепота која се неће никоме светити. Тамо је моје дете, тамо је моја ћерка… Тамо сам ја, тамо смо сви ми. Да кажемо вама, да вам скинемо терет с врата: „Немојте, људи. Ово не води нигде“, рекао је он, наглашавајући да је доста било култа личности и да је неопходна промена система.

14:01
Говор посланика Боре Новаковића који је подигао температуру у Скупштини Србије
Посланик Бора Новаковић поставио је питање у Скупштини Србије да ли власт жели да неко страда.

– Ваши напади на Н1 и Нова, ваши напади на објективно, професионално и непристрасно новинарство су већ условили протестима пред тим кућама. Шта хоћете, да отворите лов на новинаре, хоћете ли да неко настрада, хоћете ли да неко физички буде угрожен од тих људи. Шта хоћете и шта је смисао онога што ви радите – поставио је питање Новаковић.

13:58
Бакарец у сред Скупштине Србије ухваћен у лажи: Посланик Томашевић разобличио његов спин са фотографијом
Посланик Небојша Бакарец поново је у Скупштини Србије махао фотографијом на којој су у војничким унифомама посланици Милош Јовановић и Ненад Томашевић из Посланичке групе НАДА – НОВИ ДСС – ПОКС. Он је поставио питање да ли је ова фотографија настала 7. маја на дан жалости на стрелишту. Након његовог излагања одговори му је лично полсаник Ненад Томашевић и назвао његове речи безочним спиновањем.

– Фотографија је направљена 1. октобра 2022. године, а не 7. маја 2023. како безочно посланик Бакарец настоји да спинује – рекао је Томашевић.

13:29

Марсенић: Орлићу, ви да имате бич ми бисмо овде сви били црвени и крвави

Предраг Марсенић, посланик коалиције НАДА, рекао је да би Владимир Орлић, да има бич,

„Имам утисак да бисте ви, да данас имате бич… Да бисмо ми из опозиције сви били црвени и крвави. Јер ви тако водите ову Скупштину. То је стално и константно. Молим вас да примењујете потпуно исти критеријум за све посланике“, рекао је он.

13:23

Веселиновић: Ви подржавате оно што ради Бакарец

Јанко Веселиновић рекао је да су председавајући Скупштине били дужни да изрекну опомене Бакарецу.

„Он можда ради у корист опозиције, али ради на штету друштва. Били сте дужни да изрекнете опомене и да не ширите мржњу у народној Скупштини. То значи да ви имплицитно подржавате оно што ради Бакарец“, рекао је он.

13:18

Бакарец наставља да пробија дно

Након што је Небојша Бакарец још једном извређао све представнике опозиције, за реч се јавио Александар Јовновић Ћута питавши „зашто сви трпе болесника“.

„Зашто трпимо овог болесника сви овде. Зашто дозвољавате овој оболелој особи“, питао је Јовановић, након чега га је прекинула потпредседница Скупштине и председавајућа Снежана Пауновић.

У том моменту настала је бука, те је Пауновић морала да користи звоно како би се посланици смирили. Док је Пауновић покушала да позове посланике да се смире, у позадини су се чуле увреде које су посланици једни другима упућивали.

„Срам вас било, колеге. Да ли је ово слика коју шаљемо из парламента Србије“, рекла је она.

12:19

Арсић се изнервирао због говора Парандиловића

Посланик СНС Верољуб Арсић, осврнуо се на говор Парандиловић, рекао да га за две деценије посланичког стажа никада нико није назвао „кактусом и слугом“.

„То може да уради само бараба и нико други. Човек без достојанства, који не поштује друге и не поштује разлике које имамо. Поготово да једног Србина назива слугом. Треба да га буде срамота за све ово што сам прошао у животу“, рекао је видно изнервирани Арсић.

12:17

Парандиловић: Понизили сте овај народ

Народни посланик Милош Парандиловић рекао је данас на седници Скупштине Србије да је власт Српске напредне странке направила више десетина фабрика мржење, те да је најодоговрнија за ширење мржње у друштву. Он се у једном моменту обратио посланицима владајуће странке, рекавши им да су слуге Александра Вучића.

Понизили сте овај народ. Направили сте такав систем где се десет породица у Србији богати, рачунајући породицу Вучић, Брнабић, Мали и још неколико њих. Министри су слуге у куполи владавине Александра Вучића, посланици такође. Да је Вучић хтео уместо ових 110 посланика, колико их има данас у свом посланичком клубу, могао је да има 110 кактуса. Толика је вредност“.

11:43

Марија Лукић није могла да заврши говор

Ништа другачије није било ни кад се за реч јавила посланица „Уједињених“ Марија Лукић, која је покушала да рекламира повреду пословника.

„По ко зна који пут доживљавам од овог господина који је овде задужен да провоцира народне посланике… Питам се до када ћете то допуштати, ово није нормално да су се колегиницама на овакав начин обраћа“, рекла је она.

Ни њој Орлић није допустио да говори, тврдећи да му није јасно шта то смета Марији Лукић с обзиром да Бакарец „чита наводе из штампе“

11:39

Бакарец вређа опозицију и помиње породице, Орлић није реаговао

Поново је пажњу у Скупштини привукао Небојша Бакарец, који је вређао опозиционе представнике, помињао њихове породице и износио наводне приватне податке.

Најпре је реаговао Зоран Зечевић, посланик Заветника, који је сугерисао Орлићу да би морао да реагује на говор мржње, али му је Орлић одузео реч након што је рекао да би Бакарецу било потребно да неко постави дијагнозу

„Ово се граничи са тешком патологијом, мислим да би моја колегница Санда Рашковић Ивић могла да успостави неку дијагнозу“, рекао је он.

11:33

Милошевић: Јесу ли напредњаци плаћали путарину за аутобусе

Народна посланица из редова „Уједињених“ Јелена Милошевић, питала је данас на седници Скупштине министра Горана Весића и директора „Путева Србије“ Зорана Дробњака да ли су аутобуси који су превозили људе на Вучићев контрамитинг били изузети од плаћања путарине.

„Какве су то спискове са регистарским ознакама имали запослени на наплатној рампи ‘Ниш-север’ и ко им је дао те спискове. Мој познаник својим аутобусом је прошао управо на тој наплатној рампи своји аутобусом, њега су питали је л’ с митинга, па тражили регистрацију на списку, а наравно није је било. Онда су га пустили, тако што није платио путарину, јер се створила гужва. Да олакшам, доставићу министру и регистарску ознаку да објасни грађанима да ли је могуће да неко користи аутопут и не плати путарину“, питала је она.

11:32

Грујић: РЕМ у служби власти

Данијела Грујић, посланица „Уједињених“ рекла је да телевизије Пинк и Хепи заступају говор мржње и подстичу насиље преко свог програма.

„Отворено залажући се за ове телевизије, Савет РЕМ-а је доказао да је у служби режима. Имамо РЕМ који не доприноси очувању слободе мишљења и изражавања и не супроставља се различитим облицима дискриминације и насиља“, рекла је она.

10:50

Радовановић: Хоће ли Гојковић реаговати због увреда наших глумаца

Народна посланица Славица Радовановић питала је министарку културе Мају Гојковић да ли ће реаговати због увреда које су из Скупштине упућене глумцима.

„Да ли ће реговати на вређање истакнутих глумаца који су овде називани свакаквим именима. Које ће се санкције предузети према особама које такве глумце ничим заслужено називају таквим именима“, питала је она.

10:47

Бахат одговор Орлића

Председник Скупштине имао је „констатацију“ на излагање Лутовца, рекавши да није знао да „су почели да митингују испред Н1“.

„Мислио сам да само испред РТС идете. Сад и они морају да вас укључе, није довољно што је цео Дневник њихов посвећен вама“, рекао је он.

10:43

Лутовац: Зашто полиција није реаговала на позиве Н1

Зоран Лутовац, народни посланик, питао је министра Братислава Гашића шта је предузео МУП поводом упада на приватни посед телевизије Н1.

„Подсетићу вас да је приватни посед светиња на свакој уређеној држави. То је уједно напад на слободу медије и слободу говору. Шта је тим поводом предузео МУП. Зашто полиција није дошла на позив људи из телевизије Н1. Зашто званичници осудили овај упад, него још, с ове стране, добацују и негодују. Да ли је тачно да су протести на аутокоманди и испред амбасаде Немачке организовани на иницијативу бившег председник СНС Александра Вучића. Да ли је истина да је упад у дворишта Н1 инициран са исте адресе, као и протести који би требало да ометају уредно најављени протест? Да ли је тачно да пратите 24 часа функционере опозиције. Да ли за то имате судски налог и зашто то радите без судског налога“, питао је Лутовац.

10:26

Пушкић упутио питања Вучевићу

Борко Пушкић, народни посланик из реда Двери, питао је због чега се војници не примају у стални радни однос. Он је питао министра одбране Милоша Вучевића да ли су испуњени законски услови за стање приправности војске.

„Закон о војсци каже да врховни командант може то да покрене само кад је ратно стање или ванредно стање. Ми немамо ни ратно, ни ванредно стање“, рекао је он.

10:21

Почела седница, прва се обраћа Биљана Ђорђевић

Народна посланица Биљана Ђорђевић рекла је да владајућа коалиција напада опозицију тврдећи да су њени представници хијене и лешинари.

„Од тренутка кад смо као опозициони посланици, 5. маја, позвали грађане на протест и изнели захтеве, владајућа коалиција нас напада да смо хијене и лешинари и да злоупотребљавамо трагедију. За њих је најважније да они нису одговорни, а то се најбоље постиже тако што се разговор о одговорности премешета на нападање политичких противника уз често понављање неистина у њима“, рекла је она.

09:52

Миливојевић и Алексић одржали говоре који су произвели бурне реакције

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић подсетио је да посланици нису гласали о извештају Владе о безбедности и упитао да ли то значи да је Влада пала.

„Настављамо ову маратонску седницу и добро је да грађани виде шта је намера. А намера је да се одуговлачи било какво утврђивање одговорности у земљи, из недеље у недељу причамо о истим тачкама. Ово што смо говорили о РЕМ-у претходних дана, било је тема и раније. Пре него што кренем да причам даље, морам вас да вас питам господине Орлићу. С обзиром на то да смо завршили претрес по првој тачки, а требало је да уследи гласање, што се није десило. То је био извештај Владе, али он није усвојен“, рекао је Алексић.

Са друге стране, Миливојевић је поручио напредњацима да је све почело од када су они дошли на власт 2012. године.

„Све је почело тако што сте 2012. године дошли на власт, а онда сте решили да се захвалите свим људима који су осуђени за тешка кривична дела и прогласили сте општу аменестију без икакве селекције. Наградили сте људе зато што су затворима добили највећи број глас. Међу криминалцима је било главно бирачко тело у том тренутку СНС“, навео је Миливојевић.

09:47

Орлић објаснио „шта је сањао“ када је заспао у парламенту

Након што се за реч јавио Борко Пушкић, посланик Двери, како би сугерисао да Орлић не води седнице Скупштине на адекватан начин и како би подсетио да је током јучерашњег дана заспао у парламенту, председавајући је реаговао рекавши како је „сањао да му је узрекао опомену“.

„Кажете да сам заспао јуче. Значи, сањао сам да сам вам изрекао опомену или смо то сањали заједно. Видите, како је то био леп и пријатан сан. Надам се да се нећете бунити кад после Административни одбор то обради са своје стране“, рекао је Орлић.

Претходно је народни посланик Радомир Лазовић објавио на Фејсбуку да је председавајући Владимир Орлић заспао током заседања.