Прочитај ми чланак

Скупштина – Радуловић објавио:Не заслужујете да сте судије – ви сте срамота Србијe

0

Председник Покрета „Доста је било“ (ДЈБ) Саша Радуловић изјавио је да је трагикомично образложење под којим је Уставни суд Србије одбацио иницијативе за оцену уставности Одлуке о увођењу ванредног стања средином марта, због пандемије.

На конференцији за новинаре, Радуловић је подсетио да је у време када је уведено ванредно стање и када је државни врх одлучио да нема услова да се састане парламент да о томе расправља и даље био омогућен рад коцкарницама и многим другим услужним делатностима.

„Али Уставни суд тврди да они нису ни били у обавези да образложе зашто скуштина не може да се састане“, рекао је Радуловић.

Он је указао да је парламент Србије радио чак и у време избеглиштва у Првом светском рату а да у време пандемије корона вируса није било ниједне земље у којој посланици нису радили.

„Поштване судије Уставног суда и драги професори Правног факултета – срам вас било! Ово ће ући у срамне странице историје Србије. Не заслужујете да будете не само судије Уставног суда него ни професори Правног факултета и да учите нашу децу. ДЈБ вам ово неће опростити“, рекао је он и додао да „такво полтронство“ не може да прође у народу.

Посланик ДЈБ Војин Биљић, који је и правник, оценио је да је образложење Уставног суда скандалозно и да је њиме тај суд покушао да легализује и легитимише државни удар и покаже да народна сувереност и слобода градјана не значе ништа.

„Образложење одлуке Уставног суда нема везе не само са правом, него ни са здравим разумом и логиком, а бојим се ни са моралом. Судије су одлуком показале да је фиктивни лик Срећко Шојић за њих морална громада. Ово би било скандалозно и за студента прве године Правног факултета да напише у образложењу, па чак и за ученика средње школе који учи Устав и право градјана“, рекао је он.

Биљић је рекао да се Уставни суд у својој одлуци позива на основна људска права, одлуке Кине и цитате италијанских аутора али да нема ни говора о народној суверености, Уставу Србије и државном удару.

„Скандалозно је да се судије нису ни бавиле тиме да ли је скупштина могла да се састане или не, а то је кључно питање које Устав захтева од њих“, рекао је Биљић.