Прочитај ми чланак

Скупштина – радикали траже: Укините РТС претплату, доста више пљачкање народа

0

Током Седме седнице Другог редовног заседања Скупштине Србије, у петак 29.11.2019.г., опозициони народни посланик изз редова Српске радикалне странке (СРС), Милорад Мирчић, се упитао зашто и даље народ плаћа тв преплату РТС-у.

Том приликом, тим поводом је и изјавио:

„Што се тиче ТВ претплате, господине министре, докле ће у Србији људи који када укључе ринглу или рерну да плаћају ТВ претплату, да плаћају претплату за телевизију и радио за јавни сервис? Било је разумљиво да у једном периоду када је била економска криза, када су биле санкције, овај проблем се морао на неки начин решавати, зато што је доведено у питање функционисање информативних кућа јавних сервиса.

Тада се нашло решење да то буде уз рачун за струју да се плаћа и ТВ претплата. Овде смо више пута слушали у протеклим годинама да смо изашли из економске кризе, чак се ишло у неким тврдњама да смо ушли у златно доба, мислим да би сада требало размишљати.

Ми српски радикали смо мишљења да се ово решава на другачији начин, не из разлога само што поскупљујете ову таксу на ТВ претплату са 230 на 250 динара, наравно, увек ће се наићи на објашњење и образложење – није то неки велики износ, а мора информативни сервис да ради, мора јавно информисање, које је под окриљем државе, да функционише. Али, господо, у ситуацији када се људи који су запослени боре за сваки динар, да не говоримо о пензионерима који запомажу и те како за финансијском помоћи која им је добро дошла, 250 динара месечно није ни мали износ. То је на годишњем нивоу значајни издатак. Не можете… а у осталом, зашто би ову ТВ претплату плаћали и они који уопште и немају ТВ апарат? Јер је тако замишљено да онај ко има струјомер, онај ко плати струју плати и ТВ претплату. Онда имате апсурдну ситуацију да у неким местима у Србији имате рачун за струју који је много мањи него што је ТВ претплата, а то су ова домаћинства која су остала напуштена, где је остало само један члан породице и то у позним годинама.

Тако да присуствујемо неким стварима које нису пожељне. Неправда је према људима који, чак, не и да не гледају, него немају ТВ апарат. Постоји она солуција да докаже да нема ТВ апарат, али док докаже, у процесу доказивања, у периоду доказивања он мора уредно да исплаћује ову таксу у висини од 250 динара за телевизију.

Зашто не бисмо говорили и о суштини? Ако Јавни сервис РТС и РТВ тврде да су независни, да је њихов програм потпуно независан, чему онда водити толико рачуна, нека квалитетом програма, већим делом убирају ту надокнаду, па нек се издржавају једним делом из квалитета програма, а не без обзира какав им је квалитет програма, грађани Србије морају да им плаћају ТВ претплату. Што се, молим вас колега Јојићу, касније ћемо о анималном свету, сада се ради о озбиљним стварима. Овде је добра ствар што се шири база оних који ће и који требају по правилу да буду порески обвезници, да плаћају доприносе и да плаћају порез.”

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!