Прочитај ми чланак

Скупштина – радикали са делегацијом Думе: Крим је Русија српски режим то да призна

0

Председник Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да СРС подржава повратак Крима и Севастопоља у састав Русије, наводећи да је та област "стара руска земља". Он је после састанка са члановима делегације из Русије и републике Крим казао да СРС сматра да ће Крим "заувек остати руски".

„Непрекидно вршимо притисак на режим у Београду да ту непромењиву чињеницу призна“, казао је Шешељ новинарима у Скупштини Србије.

Заменик председника Савета министара Републике Крим Георгиј Мурадов казао је да је заједнички закључак разговора са представницима Српске радикалне странке „да је Косово Србија, а Крим Русија“.

„Са руководством СРС имамо сличне погледе на медјународну ситауцију, имамо сличне закључке да јавност и политичари у Европи треба да се укључе у наш покрет за успостављање мира“, казао је Мурадов.

Он је додао да је делегација Крима допутовала у Београд на конференцију под називом Београдски дијалог која је по његовим речима, усмерена на успостављање конструктивних односа са Русијом и на признање воље становника Крима за присаједињење Русији.

„За нас је Београд посебно место јер се управо овде стварао систем безбедносних структура и сарадње у европским оквирима. Желимо да се управо овде обнови дијалог о миру јер имамо велике претње миру, претње да се обнови трка у наоружању и зато је важно да се одавде из Београда чује глас мира“, рекао је Мурадов.

Заменица председника Одбора за спољне послове руске Думе и бивша врховна тужитељка Крима Наталија Поклонска изразила је захвалност Српској радикалној странци на „храброј подршци и поштовању воље становника Крима“.

„Крим данас напредује у свим областима. По Уставу Русије, штити се право свих житеља Крима да говоре на једном од три званична језика руском, украјинском или језику кримских Татара“, казала је Наталија Поклонска.

Она је оптужила власти у Кијеву за кршење људских права становника Крима с обзиром да како је рекла, и данас спроводе блокаду у областима енергетике, транспорта, индустрије, па чак и прехране, „јер се нису сложили са ставом градјана Крима израженим на референдуму 2014. године“.

После масовних протеста у Кијеву који су довели до свргавања тадашњег председника Украјине Виктора Јануковича, на Криму је одржан референдум о отцепљењу од Украјине и припајању Русији што је подржало више од 90 одсто изашлих бирача.

Крим је после Октобарске револуције 1917. године проглашен аутономном републиком у саставу Руске совјетске федеративне републике али је одлуком комунистичких власти из 1954. године, постао део Украјине.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!