Прочитај ми чланак

Скупштина – радикал Малом: Ако неки једу месо, неки купус, не једу сви сарму

0

Не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора по питању подршке од стране државе“, напоменуо је данас, у понедељак 25.11., министар финансије Синиша Мали у Скупштини Србије на Шестој седници Другог редовног заседања одговарајући на примедбе посланика СРС Алекесандра Шешеља да држава даје велике субвенције страним инвеститорима, што је предвиђено и предлогом буџета за 2020.

Мали је навео да је циљ да се привлаче и једне и друге инвестиције и подсетио да је Фајненшл тајмс прошле године рангирао Србију на место број један по привлачењу страних директних по глави становника, пошто смо имали 107 пројекта вредних 5,8 милијарди долара.

Према његовим речима ове године имамо 40 одсто више у првих осам месеци него прошле године и да тои све чини нашу стопу незапослености нижом и умањује наш јавни дуг.

Такође, стопа незапослености међу младима се преполовила последњих година“.

Мали је објаснио и да се иде и на додатно растерећење привреде и да ће и у 2020. бити настављено смањење пореза и доприноса, са 62 на 61 одсто,а смањује се за 0,5 одсто допринос за ПИО и повећава неопорезиви део зараде са 15.300 на 16.300 динара.

„Нисмо за нагло смањење тих доприноса на 55 одсто, како казе Фискални савет, јер економија не воли шокове. Ових један одсто смањења значи 13,1 милијарду динара мање у буџету“, рекао је Мали.

Међутим, Александар Шешељ је оценио да се даје и до 10.000 или 15.000 евра по радном месту страним инвеститорима, који после исплаћују радницима најчешће минималну плату. Рекао је и да ће 750 милиона евра у следећем турнусу бити издвојено за те субвенцијем, што је погубно за домаће привреднике.

„Колико људи данас прима просечну плату од 500 евра, највећи број људи прима 300 евра“, рекао је Шешељ и додао да није тачна рачуница владе да ако пола грађана једе месо, а пола купус, „да у просеку грађани једу сарму“.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!