Прочитај ми чланак

Скупштина прихватила бриселски споразум!

0

Parlament

(РТС)

22.07 – Народна скупштина усвојила Извештај. За гласало 173 посланика, против било 24, један посланик је био уздржан, док 5 посланика није гласало.

21.35 – Премијер Србије Ивица Дачић поново се обратио посланицима и рекао да ово није питање извештаја, споразума, већ питање курса којим ова држава иде.

18.30 – Поподневни део расправе обележила жучна расправа посланика СНС-а и ДСС-а.

16.25 – После паузе настављена седница Скупштине.

11.37 – Бриселски споразум прилика да Србија проба на другачији начин да брани своје националне и државне интересе, а не да слави поразе,поручио посланицима премијер Ивица Дачић.

11.22 – Почела посебна седница парламента на којој посланици разматрају извештај Владе о досадашњем дијалогу са Приштином.

Скупштина Србије разматра извештај Владе Србије о досадашњем дијалогу са Приштином у који је укључен и споразум који је парафиран 19. априла.

Парламент разматра Извештај о досадашњем процесу политичког и техничког дијалога са Привременим институцијама самоуправе у Приштини уз посредовање Европске уније, укључујући процес имплементације постигнутих договора, који је поднела Влада Србије.

Премијер Ивица Дачић рекао је у парламенту да бриселски споразум прилика да Србија проба на другачији начин да брани своје националне и државне интересе, а не да слави поразе.

Излагање Дачића пратило је неговодање и добацивање посланика ДСС-а којима је премијер поручио да је у време њихове владавине Косово прогласило независност и да сада треба да поштјују мишљење већине и да раде у интересу Србије.

„Ово је питање бити или не бити, али не само за север Косова, већ за читаву Србију, бирамо да ли ћемо Србију сутра имати у народним кухињама и угушену у сузама, или јаку и просперитетну“, истакао је Дачић.

Председник парламента Небојша Стефановић изрекао је опомену и Миодрагу Николићу из Српске напредне странке зато што је добацивао премијеру, након чега је Николић са Марјаном Ристичевићем напустио салу.

Шеф посланичке групе СНС-а Верољуб Арсић рекао је у скупштинској расправи да споразум из Брисела не даје независност Косову и да Србија нема алтернативу него да га прихвати.

„Косово овим споразумом неће добити независност нити ће добити чланство у Уједињеним нацијама. Поставља се питање коју алтернативу имамо ако не прихватимо споразум у Бриселу. Да се самоизолујемо? Довољно је да прођете мало Србијом и да схватите да то није могуће“, рекао је Арсић.

„Бриселски споразум ни на који начин не мења уставноправни оквир Србије, не имплицира признање независности Косова и представља резултат мудрог дипломатског приступа нашег преговарачког тима“, изјавио је шеф Посланичког клуба СПС-а Бранко Ружић, најављујући подршку споразуму Београда и Приштине.

Ружић је рекао да Влада Србије, премијер Ивица Дачић и вицепремијер Александар Вучић, заслужују признање, јер није било лако у овом моменту и у оваквом контексту водити преговоре на тему Косова и Метохије.

Skupstina Stefanovic

Шеф посланичке групе ДС-а Борислав Стефановић рекао је да ће посланици ДС-а подржати бриселски споразум због грађана. Стефановић је истакао да споразум о нормализацији односа није иделан и добар него је мањкав, али ће ДС да га подржи јер сматра да би недостатак подршке водио у даље пропадање државе, угрожавање безбедности Срба са Косова, изолацију државе и прекидање европске интеграције.

УРС даје пуну подшку споразуму Београда и Приштине, изјавио је шеф посланичке групе те странке Владимир Илић у скупштинској расправи. Илић је рекао да споразум није савршен нити је у потпуности у интересу косовских Срба, али је истакао да он не значи признање Косова као независне државе.

Шеф посланичке групе ЈС-а Драган Марковић рекао је да ће подржати споразум Београда и Приштине, јер је то баланс између жеља и могућности. „Ако се бавите политиком морате да имате храброст, мудрост и реалност. Ми имамо проблем на Косову сто година. Неко тај проблем мора да реши, можда ми који смо некада примењивали храброст, а не мудрост и реалност“, рекао је Марковић.

Шеф посланичког клуба ЛДП-a Чедомир Јовановић рекао је да бриселски споразум о којем парламент расправља није пораз Србије, и нагласио да премијер и влада имају подршку ЛДП-а. Јовановић је премијеру Ивици Дачићу поручио да на Косово, ако треба да се иде, не иде сам, већ да иде делегација Скупштине, јер „сваком човеку треба да буде јасно је промењен курс земље и разрешен гордијев чвор“.

Драган Марковић и посланици ЛДП-а разменили су оптужбе о бомбардовању Србије. 

ДСС сматра да је бриселски споразум „акт издаје националних интереса“, изјавио је шеф посланичке групе те странке Слободан Самарџић и истакао да се о њему мора изјаснити народ на референдуму.

Самарџић је у скупштинској расправи најавио митинг на београдском Тргу Републике, после којег ће почети скупљање потписа за расписивање референдума и од скупштинског руководства затражио да се парламент о данашњој тачки дневног реда изјасни прозивком посланика.

Шеф посланика СПО-ДХСС Александар Југовић најављујући подршку споразуму рекао је да је изборен споразум о унутрашњој подели суверенитета између албанске и српске националне заједнице, и да је то у највећем интересу Србије и народа на Косову и Метохији.

Лидер посланика „Заједно за Србију“ Душан Петровић рекао да је споразум знак одговорности према стварности.

Балинт Пастор, шеф посланичке групе СВМ-а напомено је да Влада није потписала капитулацију и није продала Косово у Бриселу.

Посланици СДПС-а подржаће бриселски споразум, најавио је шеф посланика те странке Милорад Мијатовић и нагласио да је влада показала снагу и одговорност.

„Иако постоје велике разлике између ЛСВ-а и људи који седе у влади, морамо да водимо рачуна о интересима грађана. Ми смо вам савезници за ово питање и увек ћемо бити кад је реч о европским интеграцијама“, поручио шеф посланика те странке Бојан Костреш.

Споразум из Брисела подржао је и једини албански посланик у Скупштини Србије Риза Халими. Самостални посланици Борислав Пелевић и Никола Тулимировић изјаснили су се против споразума.

Раније данас, Одбор Скупштине Србије за Косово и Метохију усвојио је извештај Владе Србије о досадашњем дијалогу са Приштином. Седницу је обележила жучна расправа чланова Одбора.

Влада је у понедељак, 22. априла, усвојила извештај у којем је и споразум од 15 тачака који су у Бриселу, 19. априла, парафирали премијер Србије Ивица Дачић и Хашим Тачи.