Прочитај ми чланак

Скупштина – откривено: Хапшење митрополита Амфилохија лично наредио Мило Ђукановић

0

Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић изјавио је да је шиканирање и малтретирање митрополита Амфилохија била чиста политичка одлука, иза које је стајао предсједник Демократске партије социјалиста и Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је навео да је све рађено по налозима тадашњег врха полиције.

„Митрополит је био најкрупнија фигура у Црној Гори и за све ово директно оптужујем Ђукановића. А и Веселин Вељовић, тадашњи директор полиције, је познати прогонитељ и мучитељ српског народа у Црној Гори. Он је ситна риба наспрам Мила Ђукановића. Ђукановић је био изнад њега и немам никаквих дилема да су они одговорни за митрополитово задржавање“, казао је Вучуровић.

Брђанин: Причу о задржавању Амфилохија треба да затвори тужилаштво, јасно је да је дошло до повреде права

Брђанин је рекао да суштина данашњег саслушања није да се утврди да ли је „неко за столом крив, него само да се утврди истина, из чега слиједи правда“

Причу о задржавању митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића у Центру безбједности (ЦБ) Подгорица, у јуну 2020. године, треба да затвори тужилаштво, оцијенио је директор Управе полиције Зоран Брђанин.

Он је то казао на сједници Одбора за политички систем, правосуђе и управу на којој је у току контролно саслушање на тему „Нехумано и шиканозно задржавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића у просторијама Центра безбједности Подгорица, 22. јуна 2020 године”.

Брђанин је рекао да суштина данашњег саслушања није да се утврди да ли је „неко за столом крив, него само да се утврди истина, из чега слиједи правда“.

“Јасно је да је дошло до повреде права, видјећемо како ће се то даље ефектуирати у смислу одређене одговорности. Имамо двије адресе: тужилаштво и омбудсмана“, казао је Брђанин.

Он је рекао да се може говорити о кривично-правној одговорности, али да је дисциплинска сада, са аспекта протока времена, упитна, имајући у виду рокове застарјелости.

„Из свих аката и чињеница било је и има простора да оно што данас ради Одбор уради тужилаштво и напокон затвори ову причу на оговарајући начин у формално правном смислу“, оцијенио је Брђанин.

Представник Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Мирчета Шљиванчанин рекао је да је понашање органа државне власти према блаженопочившем Амфилохију, након литије 22. јуна, било нехумано.

Према његовим ријечима, није било основа за толико дуго задржавање Амфилохија у полицији, с обзиром на то да се ради о човјеку који се налазио на челу МЦП, с обзиром на његов домаћи и међународни углед и то што је био у деветој деценији живота.

Шљиванчанин је рекао да се то све десило након усвајања „дискиминаторног“ Закона о слободи вјероисповијести, који је изазвао противљење вјерника СПЦ, али и других грађана којима је право и правда на савјести, а који су легитимно протестом жељели да искажу неслагање са таквим законом.

„То је изазвало велике тензије у друштву и многи епископи, свештеници и вјерни народ доживјели су дискриминаторне поступке и повреду права вјере од органа тадашње државне власти“, истакао је Шљиванчанин.

Како је казао, желе да се утврде чињенице и одговорност везано за тај догађај, како више никада у Црној Гори ниједан човјек не доживи ниједну врсту нехуманог понашања од државних органа, нити да му се удара на његов вјерски, или било који други интегритет.

Адвокат МЦП Драган Шоћ подсјетио је да је институција Заштитника људских права и слобода закључила да је понашање према Амфилохију било непримјерено и неадекватно, с обзиром на мотиве и потребу због које је позван у ЦБ Подгорица.

„Дакле, према њему се поступало са прекомјерним средствима, на крајње понижавајући начин, имајући у виду његов ранг и године“, истакао је Шоћ.

Он је рекао да је Амфилохије пуштен десет минута прије истека рока од шест сати за задржавање, и да му је постављено девет питања, за која сматра да су била припремљена.

„Имајући у виду шта се митрополиту стављало на терет, није било никакве потребе да давање исказа траје дуже од сат“, истакао је Шоћ.

Он је указао да је, након што је тужилац у 13 сати и 52 минута рекао да Амфилохије може бити пуштен, у ЦБ Подгорица ипак задржан још три и по сата, и да сматра да је то урађено са намјером да се митрополит шиканира.

Шоћ је навео да се поставља само питање зашто полиција није извршила налог тужиоца.

„Који је мотив био да је полиција, која води истрагу по налогу тужиоца, сматрала да има право да задржи Амфилохија. Мој закључак је да је то било демонстрирање моћи, рекао бих и непримјереног силеџиства од полицијског и политчког врха који је тада био присутан у Црној Гори“, додао је Шоћ.

Поступајући тужилац Основног државног тужилаштва (ОДТ) Никола Боричић рекао је да је добро да се готово послије двије и по године сазна истина, указујући да се 22. јуна, у 13 сати и 52 минута изјаснио да се, што се тиче ОДТ, Амфилохије може пуштити на слобуду.

„Имам доказа да сам га пустио, а шта се даље дешавало то не знам. Због чега је задржан дуже три и по сата није питање за мене“, поручио је Боричић.

Како је рекао, главно питање је зашто није поднијета кривична пријава против поступајућег инспектора.

Замјеница Омбудсмана Нерма Добарџић казала је да је, некон спроведеног поступка, институција Заштинтика утврдила повреду права, односно чланова 3 и 5 Европске конвензије за заштиту људских права и слобода, као и да боравак Амфилохија у станици полиције представља фактичко лишење слободе.

Она је рекла да Управа полиције није изнијела ниједан разлог за задржавање Амфилогија три и по сата дуже, нити одговорила да ли је оно било неопходно да се добије потребно обавјештење.

Како је навела Добарџић, изјашњење Управе полиције да су приликом прикупљања обавјештења полицијски службеници поступали у складу са законским овлашћењима и да су све мјере и радње завршене у законском року од шест сати, за институцију Заштитника не представља релевантно, нити довољно оправдање за оспорено поступање.

„Лишење слободе Амфилохија није било пропорционално, неопходно и нужно, чиме му је арбитрарним поступањем повријеђено право на слободу и сигурност личности“, рекла је Добарџић.

Посланик Демократског фронта Славен Радуновић рекао је да са тужиоца Боричића скинута сумња и питао челнике полиције како се нијесу заинтересовали ко су полицијски службеници који су поступали према Амфилохију.

Брђанин је рекао да би све било аргументовано да је овај догађај скривен и да до сада није био познат јавности.

„Тад би могли да ме питате зашто то нијесам урадио. Говоримо о догађају чији су актери овдје били, чије су активности органа започете, оконачне или су и даље у току. Питање за директора Управе полиције би било да ово питање није дошло до омбудсмана и тужиоца, јер смо ми орган откривања“, истакао је Брђанин.

На питање посланика ДФ-а зашто тужилаштво није реаговало у овом случају и поднијело кривичну пријаву, Боричић је објаснио да је у изјашњењу Омбудсману, полиција навела да је у оквиру свој овлашћења наставила прикупљање обавјештења у циљу утврђивања прекршајне одговорности и Суду за прекршаје у Подгорици поднијела захтјев за покретање прекршајног поступка против Амфилохија јер није прекинуо јавно окупљање на коме је било присутно више од 200 особа, што је било супротно мјерама Министарства здравља.

„Тужилатво није надлежно за прекршај, него полиција“, истакао је Боричић.

Брђанин је рекао да је сматрао да је у односу на наводе Омбудсмана да лишење слободе Аамфилохија није било пропорционално, неопходно и нужно, чиме му је арбитрарним поступањем службеника ЦБ Подгорица повријеђено право на слободу и сигурност личности, требало да поступа тужилаштво.

„Да каже да није било елемената кривичног дјела, него да је била довољна препорука Омбудсмана, да треба водити дисциплински поступак“, додао је Брђанин.

Он је рекао да се ова прича мора затворити.

„Једино се може затворити тако што ће се тужилаштво изјаснити на ове околности, тражити додатно прикупљање обавјештења и ићи у правцу кривичне одговорности, или затворити предмет и рећи да нема елемената кривичне одговорности“, поручио је Брђанин.

Шоћ је рекао да није знао да је полиција, након одлуке тужиоца да се Амфилохије пусти на слободу, утврђивала прекршајну одговорност, већ да им је саопштено да поступају само по налогу тужиоца.

Како је навео, имајући у виду изнешене чињенице и закључак Омбудсмана, нема дилеме да је морао службено бити покренут кривични поступак против некога у полицији.

„Одговорност тужилаштва је несумњива. Не говорим о појединачним тужиоцима, него о институцији“, истакао је Шоћ.

Брђанин је рекао да петпоставља да ће након сједнице Одбора, и без закључка, тужилаштво издати налог о прикупљању обавјештења у односу на полицијске службенике који су спроводили радњу.

„Уколико то тужилаштво не уради, имајући у виду нове чињенице и околности, ми ћемо да урадимо. Имамо право, али о томе морамо одмах обавијестити тужиоца“, казао је Брђанин, додајући да је логићно, да у овој фази, поступи тужилац.

Боричић је рекао да ће о овоме обавијестити руководиоца ОДТ како би формирао предмет.

Предсједник Одбора Момо Копривица казао је да се мора сазнати ко је како и зашто довео до “противзаконитог и селективног поступања органа власти у циљи заташкавања афера и прикривања починилица криминалних и противправних дјела”.

Како је рекао, постављају питање по чијем налогу су поступали полицијски службеници, јер је евидентно да не поступа по налогу тужиоца.

„Да ли су принудно држали митрополита по налогу некога из руководства полиције, или је тортура извршена по налогу другог ненадлежног органа власти или институција ван Црне Горе“, навео је Копривица.

Према његовим ријечима, то не може бити немар или пасивност полицијског службеника, јер принудно задржавање митрполита трајало три и по сата.

„Логички произилази да је то умишљајни, нечовјечан подухват који је посљедица самовоље или дјеловања трећег фактора“, навео је Копривица.

Копривица је питао зашто се поводом овог случаја није огласило ОДТ него лично Боричић.

Боричић је казао да је о свему био упознат замјеник руководиоца ОДТ-а и да му је он сугерисао да из саопштења уклони реченицу у којој се наводи да је Управа полиције адреса за сва питања у вези са поступањем према Амфилохију након 13 сати и 52 минута, када је наредио да се митрополит пусти.

Посланик ДФ-а Јован Вучуровић казао је да је хапшење митрпоитика класична политичка одлука, и да је полиција радила по налозима политичког врха, притом не поштујући тужилаштво, нити законе државе.

Он тврди да иза свега стоји предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

“Блаженопочивши митрополит је био најкрупнија фигура у Црној Гори и о његовом задржавају и шиканирању могао је да одлучи једино Ђукановић”, навео је Вучуровић.

Сједници Одбора нијесу присуствовали министар унутрашњих послова Филип Аџић и вршитељка дужности врховног државног тужиоца Маја Јовановић, који су на службеном путовању.