Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА – НОВА АФЕРА: Спрема се пљачка народа – 30 година бићемо робови банака

0

У петак, 26 кула 2019.г., током расправе у појединостима о „Предлогу закона о изменама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности”, у Скупштини Србије, опозициони посланик из редова Српске радикалне странке, Милорад Мирчић је указао да поменити предлог закон је сачињен тако да од њега ће највише користи имате комерциалне банке, а не припадници служби безбедности којима је намењена ова допуна закона.

„Суштина је да се финансијска средства (за куповину станова) обезбеђују у виду кредита. И није то поклон, као што су упозоравали радикали, није то социјална категорија, већ је то кредитна задуженост код „Поштанске штердионице” или данас-сутра код друге пословне банка”, открио је Мирчић истакавши даље:

„Ево вам на примеру града Београда, за стан од 60 км, ко се одлучи за његову куповину, имаће месечну обавезу од 118 евра. Тај стан би, по цени продаје, требао да кошта 33 хиљаде евра (500 евра цена квадратног метра+пдв). Када узмете ту месечну рату и помножите са 12 месеци и тридесет година (на тај период гласи хипотекарна продаја) онда цео износ за споменути стан износи 44 хиљада четристо четрдесет евра. На тај начин банка профитита по стану од 60 квадратних метара, 9 440 евра. Узмимо да имамо око 2 000 станова, од 6 000 које ће се изградити, од 60 квадратних метара, долазимо до незанемарљивих средства које треба да заради једна банка. Има и друга варијанта, када се узима динарски кредит, ту је камата много веча, па банка за стан под 60 квадрата наплати 54 хиљада четристо шест, зарез седам евра, односно њења зарада је 21 406 евра.”

Због свега наведеног, у даљем току свог излагања, Милорад Мирчић је закључио да се долазе до јасне рачунице да се овим допунама закона не поклањају станови припадницима безбедности у Србији већ се омогућује да банке зараде пар десетина милиона евра преко овог државног пројекта којим би се решило станарско питање поменутим државним службеницима.

„Банке у целој овој ствари излази као крајни добитници јер ако неко овде мисли да је то њихов минимални добит у свему овоме, грдно се вара. Због тога ће свака пословна банка бити заинтересована да уђе у овај пројекат. Запитате се господа, да ли могу сви да плате, наредних тридесет године ове рате. Њихов ће стан бити под хипотеком, па у случају да не измирују своје обавезе стан ће преузети банка. Подсећам вас да с почетка 2000-те године и 300 и 500 евра је било прихватљиво за брачне парове, чак и кредити у швајцарцима су били у почетку повољни, па се то брзо променило – одједном што је прихватљиво претворило се у ноћну мору за многе грађане Србије”, подсетио је посланик СРС, Милорад Мирчић, закључивши:

„Зато грађани треба да се информишу шта је суштина читавог овог пројекта, односно мора се јасно и гласно рећи шта подразумева реализација једне овакве идеје, уз јасно праћање пословне банке, пошто је све ово засновано на стабилност динара, која је релативна, јер курс наше валуте не зависи само од Србије већ и од спољних фактора. Није све ово, што нудимо народу Србије тако повољно, како изгледа на први поглед, јер има ту много ствари и ставки о којима треба да размишљају.”