Прочитај ми чланак

Скупштина: Напредњак љут због младог Шешеља – за све „криви“ Чомићка и Чанак

0

У Скупштини Србије десила се занимљива расправа између народних посланика Српске радикалне странке (СРС), Александра Шешеља и владајуће Српске напредне странке (СНС), Верољуба Арсића, у вези тога ко подржава законске предлог прозападних народних посланика Гордане Чомић, из Демократске странке (ДС), и Ненада Чанка, из Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ).

Том приликом народник посланик Шешељ је владајућу већину СНС-СПС у Скупштини Србије подсетио на следеће чињенице:

– Ја бих вас само подсетио и указао шта ја мислим да је овде највећи проблем, а то је што вас ми са времена на време подсетимо на сва та обећања која су била помпезно најављивана, а остала мртво слово на папиру. Најлакше је после тога рећи – немојмо да се враћамо у прошлост, али чињеница је да ваша обећања трају по 24 сата. Зашто је то проблем после указати када смо ми рекли око закона, тј. Предлога закона о извршном поступку и обезбеђењу. Једноставно нам пракса показује да ви радите нешто по вашој идеолошкој блискости, а то је када сте подржали Гордану Чомић и Ненада Чанка, тј. њихове предлоге и чак гласали за предлог Гордана Чомић, таман да је он био од злата.

Ми говоримо о томе да сте ви од 2012. године помпезно најављивали борбу против корупције после које је остало врло мало пресуда. И баш то о чему сте ви говорили да треба да се решавају ствари на систематски начин, баш видимо да у томе нисте били успешни, него само код конкретних случајева када сте мислили да неке бивше министре из ДС, уколико будете ухапсили, да је то у ствари то.

Јесу они крали, јесу они лопови, јесу они овакви и онакви, али ви сте се борили само против корупције у маркетиншке сврхе и то вам показује и низ корупционашки афера које имате тренутно у вашој Влади, почевши од Зоран Михајловић до Златибора Лончара итд.

Дакле, то не оно што вама смета, што вас ми подсећамо на оно о чему сте говорили. Можда би требало да се ви промените, па да кренете нешто да спроводите у дело од онога што говорите и онда се нећемо толико пута више враћати у прошлост.

Убрзо се за реплику јавио народни посланик Арсић:

– Очигледно се не разумемо. Ја причам о једној ствари, а колега прича о другој. Овако, ја не желим да се вратим у прошлост у којој је намргођен радник на шалтеру који ће да ми тражи још неки папир или да га частим. У то време не желим да се вратим. Не желим да се вратим када сам морао судске извршитеље да чашћавам ручковима, вечерама, да им нудим новац да изгледа раде свој посао. Не желим ни у то време да се враћам. Не желим да се враћам у време када су оверавана разна документа која нису имала никакву правну тежину, нити је морала да се преузме нека правна радња у вези тих докумената. Не желим у то време да се враћам када је држава водила рачуна о свему, а не институције, не носиоци јавних овлашћења него политичка воља. То је било у време савеза комуниста. То су прошла времена. У та времена хоћете да нас вратите. О томе причам.

То да ли ће неко да подржи, да буде стављен на дневни ред закон Гордане Чомић, добро, што сте гласали за тај закон, што сте гласали за тај закон. Нас нападате из СНС што смо га ставили на дневни ред, а ви гласали за њега.

Шта је сада ту проблем? Ја то не разумем. Немојте више, изађите више из те прошлости. Ја вам о тој прошлости причам. Што се тиче наших обећања, оставите ви то грађанима. Подсећајте грађане, немамо ништа против, али оно што смо најважније обећавали грађанима, то смо им испунили, а то је да је просечна зарада данас преко 500 евра, до 2024. године 900 евра, направљено 300 км аутопутева. Више него икада у Србији је направљено путева, реконструисано итд.

То ће да цене грађани, а то шта је било на дневном реду Народне скупштине, да ли је нечији предлог усвојен или није да се нађе на дневном реду, верујте ми да неће њима то неће бити битно.

А како је даље текла расправа између ова два народна посланика погледајте у видео линку горе, па сами о свему донесите свој суд.