Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Напредњаци у паници! Истовремено заказана седница у Београду и Лозници!

0

Председник скупштинског Одбора за заштиту животне средине Александар Јовановић изјавио је данас да се, по први пут у историји парламентаризма, дешава да су за петак, 25. новембар заказане две седнице тог тела, на два места, у размаку од сат времена.

Јовановић је, на конференцији за новинаре у Скупштини, рекао да је 15. новембра уредно заказао седницу Одбора у Лозници, а да је онда накнадно, његов заменик Милимир Вујадиновић из Српске напредне странке (СНС) то урадио, сазвао седницу за сат времена касније у згради Скупштине Србије.

То је класична опструкција, иза свега стоји страх владајуће већине СНС. Одбили су захтев да седници присуствују мештани Горњих Недељица и Саво Манојловић из покрета Крени-промени. По Пословнику, могу да на седницу позовем грађане или невладин сектор, објаснио је Јовановић.

Како је нагласио, захтев СНС да се одржи седница одбора практично у исто време, коси се са законима физике.

Моја порука за њих је – ако мисле да ће моћи да беже од истине и суоче се са оним што се дешава у Србији, неће. Док сам ја на месту председника Одбора, седнице ће се одржавати тамо где људи имају проблем са животном средином. Следећа ће бити у Сурдулици, најавио је Јовановић.

Он је додао да ће представници СНС „причати своју причу“ и настављати упорну опструкцију и спречавање тог и других скупштинских тела да раде свој посао.

Јовановић је рекао да је из општине Лозница добио информацију да ће њихова скупштинска сала, у којој треба да се одржи седница Одбора посвећена проблему ископавања литијума бити доступна, али да ће, ако им се то ипак забрани, бити одржана у цркви у Горњим Недељицама.

Он је подсетио председника Скупштине Владимира Орлића и да је, по закону, у обавези да на дневни ред стави иницијативу о забрани ископавања литијума, коју је потписало 40.000 грађана, и поручио владајућој већини да „од тога неће моћи да побегне“, јер ће, у противном, имати протесте на улици.