Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Напредњаци изван себе – радикал им сасуо истину у лице о Фијату и Путину

0

Током Шеснестог ванредног заседања Народне Скупштине Републике Србије избила је бурна расправа између посланика СРС, Милорада Мирчића и режимских посланика из редова СНС, Александра Марковића и Владимира Орлића.

На дневном реду заседања Скупштине били су предлози закона о дуалном моделу студија и закона о регулисаним професијама и признавању професионалних квалификација.

Милорад Мирчић, критиковајући предложене законе између осталог је нагласио да ти закони не ваљају јер су сачињени да удовоље интересима страних инвеститора у Србији, а не домаћим потребама српске привреде:

„Шта ми имамо? Ми имамо фабрику „Горење“. Ми имамо и друге фабрике. То су све производи и фабрике страних инвеститора, и њихов производ и њихов профит.

(Александар Мартиновић: Не, не.)

Да, да. Немојте ми сада рећи да онај ко производи „Бош“ пумпе да је то баш наш производ? Како ћете ми објаснити да „Фијат“ није наш производ? Па, „Фијат“ је наш производ по тој логици ствари.

Знате, мора неко да размишља стратешки, да се каже – ово може да служи у будућности да се развија наша индустрија, да се развија наша технологија. Има ту и неких замена теза, па каже – нама је шанса у пољопривреди. Јесте, али ми треба да производимо хиљаде и хиљаде тона кромпира, јабука и различитих врста пољопривредних производа само за један програм у информативној технологији који ће наш студент или свршени студент било ког факултета техничке струке да пласира у свету. Само за једно, за оно мало што је невидљиво за обично људско око, то доноси профит. То развија и тако треба да поступамо, да мислимо о својим интересима, а не о интересима инвеститора и страних инвеститора, поготово страних инвеститора.”

Одговарајући на ове тврдње народни посланик СНС, Владимир Орлић, је навео да су предузећа регистрована у Србији која овде послују у Србији, и овде порез плаћају и наша предузећа, а затим додао:

„Какао се зове то предузеће у Крагујевцу конкретно? Фијат аутомобили Србија. Да ли је тако? Па чије је онда и коме се евидентира извоз када ти аутомобили из Србије изађу? Па, нама.”

Мирчић се затим опет јавио за реч и одговарајући Орлићу закључио:

„Можда сте мене убедили када се ради о „Фијату“ као домаћој компанији, међутим, очигледно да не можете да све ове године убедите Владимира Владимировића Путина.

Сетите се само када је било одушевљење како ће у Русију бити извезен први контингент од 10.000 аутомобила и то као домаћи производе. од тога до дана данашњег нема ништа. Одговор од Русије је, не зато што „Фијат“ не задовољава њихове, има тамо и „Фијатових“ производа, него су рекли – то је производ из Италије. Не можемо куповати туђи производ од Србије. То је суштина.”

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!