Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Министар Мали пребледео – Шаровић га ухватио у лажи у вези пензионера

0

У вези пензија у Србији, у Скупштини се водила жустра дебата између народног посланика СРС Немање Шаровића и министра финансија Синише Малог.

Тада је између осталог, Шаровић указо и на запањујуће податке Министарства финансија:

„Према подацима Министарства финансија, а то је за мене било запањујуће, реална вредност пензија је на најнижим гранама у последњих 20 година?! Да ли је то тачно господине Синиша Мали? Да ли је тачно да је реална стопа раста пензија од 2010. године негативна? Да ли је тачно, пошто не можемо сада расправљати о власти ДС, господине Синиша Мали, да ако бисмо узели 2012. годину када је ваш режим дошао на власт, ако бисмо то узели као основицу и као 100 одсто вредности, па применили ове реалне стопе раста као стоје на сајту Министарства финансија за пензије, говори се о просечним пензијама и о просеку, говорим о годинама 2011, 2012, 2013, 2014 и тако даље. На пример, 2012. године реалан пад вредности је био 2,2 одсто, 2013. године је реална стопа раста била минус 3,5 одсто, односно пад реалне вредности пензија је био 3,5 одсто. Ако бисмо основицу из 2012. године од 100 одсто узели па применили на ове две негативне стопе, то би значило да је 2013. године реална вредност пензија била 97,8 одсто од основице.

Шаровић је наставио да износи податке и за наредне године…

„Значи  2014. године вредност је била 94,37 одсто, 2015. године следи највећи пад – читавих 5,5 одсто и након тога пензије долазе на 87,13 одсто реалне вредности у односу на 2012. годину! И то је највећи пад који је забележен у претходних 10 година! Имамо 2016. године раст од 0,1одсто, тако да су пензије вределе 87,22 одсто у односу на 2012. годину,  али 2017. године поново имамо пад у реалној вредности пензија од 1,2 одсто и ту долази до историјског минимума јер 2018. године реална вредност просечне пензије у Србији износи 86,17 одсто у односу на основицу из 2012. године. То значи да су пензије 2018. биле 13,83 одсто мање него пензије 2012. године!“

Шаровић је посебно скренуо пажњу на извор информација.

„Ово су подаци Министарства финансија које можете наћи на сајту Министарства. Ово је истина и то је оно што вас највише боли и та ваша прича како пензије никада у историји нису биле веће је лаж! Чак и на сајту Министарства финансија се могу наћи реални подаци, а претпостављам да Синиша Мали зна шта је разлика између номиналне вредности и између реалне вредности, која се добије када се укључе и други утицаји као што је раст цена, инфлација и многе друге ствари. Најбитнији податак је оно што је реална вредност пензија и реална куповна моћ, а данас је тај ниво пензије практично на историјском минимуму и задње четири године су обележиле управо најниже могуће просечне пензије у Србији”.

Уследио је брз одговор министра финансија Синише Малог:

„Уважени посланици, више пута сам одговорио на ваш есеј око висине пензија у Републици Србији. Драго ми је што читате и консултујете сајт Министарства финансија. Волео бих само да до закључака до којих долазите дођете на један логичан начин. У сваком случају нећу улазити у велику полемику са вама. Знам да ви желите да промовишете и себе и ваш став, што је у реду. Оно што је важно за грађане Србије, прошле године након повећања пензија, ове године након исплате пет хиљада динара једнократне помоћи од јануара месеца 2020. године, идемо са применом швајцарске формуле повећања пензија тако што ће се сваке године то повећање, односно пензије ће се индексирати на основу повећања просечне плате и на основу стопе инфлације у Републици Србији“.

Потом је Мали наставио своју причу…

„Од 1. јануара очекујемо 5,4% повећање пензија, а вама да одговорим на анализу коју сте направили само једном реченицом. Анализа коју сте направили треба да вам да један врло јасан податак, а то је да ће пензије од 2014. године са предвиђеним повећањем у 2020. години, бити веће између 13,7 и 19,4 одсто. Коју год анализу ви урадите, поштујем, то је ваша математика, а оно што је истина, што је важно за грађане Србије, са повећањем 2020. године, са применом швајцарске формуле имаћемо повећање у односу на 2014. годину у зависности од висине пензије између 13,7 и 19,4% и то је истина.”