Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА Миливојевић се сакрио, па искочио пред Орлића: Ту сам вас чекао!

0

Данас је настављено ванредно заседање Скупштине Србије.

У Скупштини Србије се посланици скривају испод клупа, јер је то, како каже Срђан Миливојевић из Демократске странке, једини начин да добију реч.

„Не видим по ком основу. Ми… Миливојевићу“, обратио се председник парламента Владимир Орлић, што се може видети на снимку, а након тога је из скупштинске клупе искочио посланик Демократске странке Срђан Миливојевић.

„Е, тако сам вас чекао. Ту сам вас чекао“, рекао је Миливојевић.

„Морам да се сакријем испод клупе, па да мислите да нисам у сали, па да онда дате реч. Па, госн Симо што правите циркус од Скупштине? Па ту сам Вас чекао, Симо глуваћу. Ја чучнем испод клупе, сакријем се. Морамо, грађани Србије, да се кријемо по сали од овог човека да би добили реч. Па ово нигде на свету нема! И кажете. имате сва права, сва права имамо кад играмо жмурке са њим“, навео је Миливојевић.

Посланик ДС Миливојевић је овако реаговао због ситуације која се раније десила у скупштинској сали.

Наиме, председавајући Орлић је дао реч опозиционом посланику Бориславу Новаковићу тек пошто је поменути посланик напустио скупштинску салу.

Због такве ситуације, он је био онемогућен да се обрати парламенту.

Данас су у Скупштини биле варнице између ССП И СПС кадрова.

Пауновић реплицирала Стефановићу

Одговарајући Борку Стефановићу, Снежана Пауновић је рекла да није сигурна да је Стефановић њој реплицирао или се некоме препоручио.

„Симпатична је била ова реплика… Да ли је била реплика мени или препорука неком другом, ја то не бих сад тумачила.. Али, поново ћу рећи оно што сам рекла и у првој реплици – не знам зашто се налазите прозваним. Имате право, имате право да покажете да сте већи левичар од нас, то се трудите већ неко време. Али није ова Србија дошла до те фазе да нам објашњавате ко је ко, ко је лево или ко је десно, нису тако давно били избори.. Резултати више говоре од оног што бих ја могла да данас вама спочитам, поштовани колега“, рекла је Пауновић у својој реплици Стефановићу.

Борко Стефановић: Чувајте телефоне, браћо социјалисти

Посланик „Уједињених“ Борко Стефановић поручио је социјалистима да не доказују њихову правоврност на њима из опозиције, већ на онима с којима имају проблем.

„Чувајте телефоне, браћо социјалисти. Српска опозиција каже да не доказујете вашу правоверност на нама, обратите се њима с којима имате проблем. Сетите се Димитирја Туцовића и вашег Слободана Милошевића. Немојте сад да поклекнете, сад кад је најтеже. Сад покажите стаменост и да сте достојни. Немојте нама да пребацујете и да доказујете да сте ви они прави у које они верују да ви нисте ових дана. Пустите нас, издвојите нас из ваших унутрашњих проблема, које очигледно имате и породичних свађа. А сребренину чувате, то знате“, рекао је Стефановић.

Снежана Пауновић (СПС): Опозицијо, не рачунајте на нас

Посланица СПС Снежана Пауновић рекла је да „нико не мора да брани социјалисте“.

„Нема разлога за одбрану. Протеклих 11 година све што је урађено од стране СПС је била државотворна политика председника Ивице Дачића и председника Александра Вучића. Да ли је било иступа појединаца – о томе ћемо разговарати. Да ли има основа да се надате да су социјалисти ти који ће вам бити помоћ, уважена господо из српске опозиције, немојте на то рачунати. Без разлике да ли су избору стура, за три месеца, за осам месеци или за две године… Ми имамо прецизну политику којом се водимо већ 33 године и на њу нити ће утицати ваше дискусије у парламенту, нити ће утицати било чија потреба од вас појединачно“, навела је она.

Ћута: Где је овде правда

Јовановић је питао министарку Поповић где је правда.

„Ово је апсолутно безакоње и ова Скупштина и ово здање у ком се тренутно налазимо је све, само не место у ком се доносе закони. Ви сте ту, који 10 година водите земљу, да сваком грађанину огадите ово место. Зато сте одговорни и то вам је циљ. Све што радите 10 година уназад – резултат свега тога је нестанак“, рекао је он.

Ћута напредњацима: Желим ваше председнику да се оправи од синоћ

Посланик Александар Јовановић Ћута обратио се посланицима владајуће већине (СНС).

„Господо из СНС, у овом тешком и судбоносном тренутку за вашу партију, кад са вама и са нама нису представници СПС, ја желим да вам дам пуну подршку. И вашем председнику да се опорави од синоћ. Мени овде говоре да нешто конзумирам, али чини ми се да је обрнуто“, рекао је Јовановић.

Он је питао министарку Поповић ко су полицајци који су тукли активисте у Мајданпеку и зашто нико из правосудног система не одговара на њихова питања.

Миливојевић: Истакнути члан СНС користио Скај апликацију

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић образлагао је амандман који је поднела његова посланичка група, а који се тиче члана о високотехнолошком криминалу. Током говора у Скупштини Србије, он је рекао да је „истакнути члан СНС“, Вељко Беливук, предводио озбиљан клан који је користио апликацију Скај.

„Тај клан је чинио монструозна кривична дела. Притом, вођа тог клана је обезбеђивао инаугурацију предеседника СНС, 2017. године. Овде испред Скупштинине, припадници тог клана су насртали на фоторепортере и завртали руке новинарима. Никада тај клан не би био ухапшен, да припадници иностраних безбедносних служби нису нашли пресретнуту комуникацију преко Скај апликације и да нису натерали наше државне органе да, после 5 година упозоравања да се то дешава, поступе по ономе што им је задатак“, нагласио је он.

Миливојевић се осврнуо и на случај Шарић, питајући министарку Мају Поповић како је неко успео да му достави телефоне у затвор.

„Нас је шокирала информација да је у притвору Шарић користио пет мобилних телефона и два сателитска телефона. Питају грађани Србије, новинари и јавност – како је могуће да људи који чувају тај притвор нису сами себи ставили на руке и сами себе ухапсили. То се није десило за време вашег мандата, али молим вас – расветлите ту ситуацију“, нагласио је Миливојевић.

Миливојевић: Видимо да ће Влада пасти

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић, рекламирајући повреду Пословника, подсетио је на изјаву Орлића да је Одбору за уставна питања и законодавство предао захтев за интерпелацију Синише Малог.

„Пословник каже да сте то требали да урадите одмах. С обзиром да смо јуче имали седницу Одбора, на којој није био на дневном реду текст интерпелације – или га нисте предали до синоћ или сте га предали тек јутрос. Молим вас да нас информишете кад сте тачно предали текст интерпелације“, навео је Миливојевић, тражећи од Орлића да „искористи свој ауторитет да се већ данас на одбору расправља о овој теми“.

„Ми видимо да ће Влада пасти. Е, па има да падне због овога, а не због тога што сте изгубили подршку ваших коалиционих партнера из СПС“, рекао је он.

Напредњаке баш боли говор Алексића у Скупштини

Александар Марковић, посланик Српске напредне странке, оптужио је на седници Скупштине Мирослава Алексића за новодну пљачку и тиме практично поновио наводе због којих су раније били оптужени прорежимски медији.

Мирковић је се на седници осврнуо на Алексићев говор у Скупштини, наводећи да је потпредседник Народне странке, након говора, „брже-боље“ побегао. И то није крај, посланик СНС измислио је новог атлетичара – „Хусеина Болта“

„Кад је завршио своју тираду, он је брже боље побегао. То су ти јунаци који наводно једва чекају прилику за дуел са Вучићем, а онда кад добију прилику – трче колико их ноге носе. Како се зове онај – Хусеин Болт. Хусеин Болт им није раван кад треба да побегну“, навео је Мирковић

Двери одбиле позив Вучића за консултације о француско-немачком предлогу

Председништво Двери одбило је позив упућен посланичкој групи тог покрета из кабинета председника државе за консултације о француско-немачком предлогу за решавање косовске кризе, наводећи да им увид у план не значи уколико не могу да обавесте јавност о садржају.

„То је за нас неприхватљиво из више разлога, а главни је што нам је постављен услов да након оствареног увида не можемо говорити у јавности о садржају овог спорног споразума. Управо то је оно што се у јавности тражи – да сви грађани Србије имају право да сазнају шта је садржај новог западног ултиматума који је постављен пред Србију“, саопштило је Председништво Двери.

Посланици опозиције питају Орлића шта је са интерпелацијом Малог

Посланици опозиције питали су председајућег Владимира Орлића шта се догодило са њиховим захтевом за интерпелацијом Синише Малог.

Орлић је рекао да је све „урађено у складу са Пословником и у року који је он предвидео“

Социјалисти каснили на седницу

Посланик Зелено-левог клуба Радомир Лазовић приметио је на почетку седнице да на њен почетак нису дошли посланици Социјалистичке партије Србије.

„Ради утврђивања коалиционих партнера, чини ми се да грађани треба да знају да нема никога из СПС овде . Можда то нешто значи, можда не… Можда ћемо чути детаљније касније“, рекао је Лазовић.

Посланичка група СПС-а, 10 минута након почетка седнице, заузела је своја места у посланичким клупама.

Седница Скупштине у седници сукоба СНС-СПС

Како су медији јавили јуче, позивајући се на незванична сазнања, Вучић је на састанку врха СНС рекао да је та странка на заседању Скупштине Србије била усамљена у одбрани државних интереса.

„Веома сам разочаран понашањем социјалиста, који су били негде између, желећи да се додворе свима“, рекао је Вучић.