Прочитај ми чланак

Скупштина: Миливојевић питао Вучића зашто је монтирао слику из „Рибникара“

0

Посланици у Скупштини Србије настављају данас расправу о формирању Анкетног одбора због трагедија у школи "Владислав Рибникар" и околини Младеновца. Маратонска седница почела је још пре две недеље, а до сада се расправљало о Извештају Владе о стању о безбедности у држави, као и о извештају РЕМ-а. Иако се расправљало, још увек никакав закључак није донет. Јучерашње заседање обележила је бурна расправа, а након заседања бивши посланик Јанко Лангура вербално је напао испред Скупштине посланика Радомира Лазовића.

16:49

Вучићева табла и позив на протест

Лазовић каже да највеће насиље долази од председника, а да се то преко посланика прелива у медије.

„Пинк и Хепи шире мржњу, агресију и неморал даље. Очигледно имате проблем са тим што читам ваше твитове. Па што то пишете? Један од вас, Јанко Лангура одлучи да на Твитеру позива на моје убиство, па онда да ме сачека овде на степеништву. Пријавио сам то полицији“, рекао је Лазовић.

16:18

Вика и повреде пословника

Читавих 20 минута посланици власти и опизиције су пријављивали повреду пословника и расправљали о стварима које се не тичу теме седнице. Председавајућа у тим тренуцима била је Елвира Ковач која је покушавала да одржи ред у седнци, али није било могуће да учини. Посланици су викали, претили и свађали се.

У једном тренутку посланик Срђан Миливојевић питао је председника Србије Александра Вучића зашто користи фотошопиране фотографије, наводећи да је управо то Вучићева слика из школе „Владислав Рибникар“.

15:48

Јованов доживео чудне нападе и оптужио Ћуту за сексуално узнемиравање

Током обраћања, Јованов се обратио директно Александру Јовановићу Ћути, ком је поручио да би требало да „престане да му се удвара“.

„Молим те да ми се не обраћаш на тај начин. Што си се на мене наврзао? Рекао сам ти да нисам заинтересован. Престани са тим. Стварно ћу те тужити за сексуално узнемиравање. И то прстима што ми показујеш, молим те немој. Ја не знам да протумачим те знаке. Не могу да се концентришем шта хоћу да кажем“, рекао је Јованов.

15:43

Наставља се седница Скупштине

Миленко Јованов ушао је одмах после паузе у окршај са посланицима опозиције… Након чега су посланици владајуће коалиције показивали фотографију која је наводно настала у школи „Владислав Рибникар“ и која наводно доказује да је председник Србије се уписао у књигу жалости.

„И шта ћемо сад“, питао је посланик СНС Александар Марковић.

13:50

Орлић прогласио паузу

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић прогласио је паузу у трајању од сат времена.

13:20

Орлић изрeкао две опомене Миливојевићу

Владимир Орлић изрекао је две опомене Срђану Миливојевићу. Миливојевић се најпре осврнуо на Дејана Булатовића, рекавши да не жели да примећује прелетаче. На захтеве напредњака да поднесе оставку и да се извини Невени Ђурић, Миливојевић је се извинио Ивони Шталер, посланици италијанског парламента. Међутим, он није могао да настави своје излагање, јер га је прекинуо председавајући и изрекао му прву опомену.

„Управо сте завршили и зарадили прву опомену за данас. Ово што ви радите је горе од оног гроктања и дахтања“, рекао је Орлић.

За реч се затим јавио Маријан Ристичевић, који је рекао да се „Миливојевић обраћа на свом матерњем језику“ тврдећи да је посланик ДС гроктао док је говорила Невена Ђурић, посланица СНС.

„Није он требао да се обрадује Невени Ђурић, већ мени, јер ја храним свиње“, рекао је Ристичевић. На његов говор није реаговао председавајући Орлић.

Потом се за реч јавио и Миленко Јованов који је рекао да се Миливојевић извињава порно глумици Ћићолини. Након што је Миливојевић добацио Јованов, Орлић му је изрекао другу опомену.

13:04

Бивши опозиционар схватио да је Вучић нешто најбоље, Миливојевић и Орлић у дуелу

Бивши опозиционар Дејан Булатовић данас је поново напао представнике опозиције, говорећи како никад неће доћи на власт, те да су неморални и да је он направио политичку грешку што је био њен део. С друге стране, Булатовић је похвално говорио представницима власти, а у једном тренутку је ускликнуо: „Живео председник Александар Вучић“. Булатовић је прозвао и Срђана Миливојевића на дуел, а Миливојевић, кад му је Орлић дао реч, питао председавајућег зашто грађане доводи у заблуду и говори како је „гроктао и дахтао“.

„Без имало стида сте мене опоменули. Није лепо да износите неистине у директном ТВ преносу. То је ружно и неваспитано… Треба да вас је срамота“, рекао је Миливојевић.

Орлић се надовезао:

„Док грокћете и дахћете, очекујете да се људи диве?“

Убрзо је уследио одговор Миливојевића:

„Хајде, ћути и слушај… Симо Глуваћу, ћути и слушај и хватај белешке“.

12:36

Јованов, Наташа Јовановић и Орлић демонстрирали зашто су напредњаци шампиони увреда и спиновања

Миленко Јованов, посланик СНС рекао је да је током Лазовићевог говора „пао шер преноса Скупштине за 30 одсто“, те да Лазовић „чита говор од јуче“. Он је оптужио Лазовића да грађане назива стоком, овцама и напредњачком багром. Наташа Јовановић отишла је корак даље, па је рекла да је „Лазовић тикван и букван“. Председавајући Владимир Орлић ни овом приликом није реаговао, а кад су посланици опозиције сугерисали да игнорише Пословник, он је одговорио да му то говоре они „који нису до краја саслушали Лазовићев говор“.

12:17

Лазовић: Апсолутна власт значи апсолутну одговорност

„Станите, зауставите ваше урлике. Зауставите пропагандну машинерију којом обасипате насиљем Србију. Зауставите се, погледајте се у огледало које сте створили. Србија је на најнижим гранама. Зуаставите машину која је довела до тога да нам је 18 умрлих и 20 рањених. Људи, нико не каже да сте ви учествовали у томе, али сте одговорни, јер сте ви власт. А кад имате све полуге система отете, кад сте сваку пору друштва запушили вашим интересима, онда имате асполутну власт. Онда имате то да вам на зидовима Београда пише да апсолутна власт значи апсолутна одговорност. Зато имате стотине хиљада људи на улицама, зато имате апел академске заједнице, зато имате захтеве студената, зато имате синдикате који захтевају промене. Зато ће и промене доћи, јер се ви више не питате“, рекао је Лазовић напредњацима.

12:10

Погледајте шта раде напредњаци у Скупштини

11:52

„Је л’ може неко да сними ове букаџије и хулигане“

Док је Лазовић читао предлоге средњошколаца како да се реши криза у друштву, напредњаци нису престајали са виком. Он је у једном тренутку питао да ли неко може да их сними.

„Да ли неко може да сними ове букаџије и хулигане? Људи, шта вам је? Је л’ ово Скупштина? Смирите се, шта вам је“, рекао је он.

11:41

Ево шта раде напредњаци у Скупштини

11:40

Лазовић прочитао проглас академске заједнице

Око 500 чланова академске заједнице до сада је потписало проглас којим се пружа подршка грађанским протестима „Србија против насиља“. Радомир Лазовић је прочитао њихов проглас.

У прогласу се истиче да потписани наставници, истраживачи и сарадници универзитета и института у Србији, свесни одговорности коју носи академски позив, пружају пуну подршку захтевима грађанских протеста који се већ пет недеља одвијају на улицама наших градова.

„Већ читаву деценију, Србија је земља у којој не постоји слобода медија. Српски јавни простор загађен је мржњом и насиљем и то превасходно са „националних фреквенција“ које су јавно добро. Већ читаву деценију, Србија је земља у којој не постоји политичка одговорност. Уместо ње, у нашем друштву се као највиша врлина уздиже поданички однос према власти. Из тог разлога се и одговор на стравичне трагедије које су овог пролећа задесиле Србију свео на покушаје носилаца власти да се избегне било каква политичка одговорност“, пише у прогласу.

На вапај грађана који траже да Србија више не буде таква земља, како се додаје, представници власти су одговорили увредама, неистинама и синхронизованом хајком на јавне личности из света културе које су се усудиле да изнесу сопствено мишљење.

11:34

Напредњаци урличу са својих места, Орлић игнорише

У једном тренутку Радомир Лазовић је покушао да сугерише председавајућем Владимиру Орлићу да реагује због тога што га ометају посланици владајуће коалиције, али он је игнорисао његово обраћање.

„Извините, председавајући. Је л’ спавате? Извините што вас будим? Можете ли утишати ваше колеге? Драги грађани, у овом тренутку се с друге стране чује жамор, претње, увреде. Неки весели скуп је у питању, упркос трагедијама које смо преживели. Покушао сам да утичем на председвајућег да то утиша, али он очигледно нема намеру“, рекао је Лазовић.

11:29

Лазовић говори, напредњаци вичу

Док је народни посланик Радомир Лазовић говорио о захтевима протеста, посланици владајуће коалиције су добацивали са својих места и викали, али ниједном није опоменуо председавајући Владимир Орлић.

Лазовић је рекао да на седници парламента рекао да грађани траже хитно укидање насиља на програмима телевизија са националним фреквенцијама.

„Поједини посланици из овог сазива овде су вам учесници ‘Фарме’ и морамо разумети да они имају

емотивну везаност за ријалити програме. Због тога их они бране. Хтео бих да објасним нешто, кад они кажу да би требало укинути све ријалити програме… Нама је свеједно шта је форма програма… Нас интересује оно што је његова суштина, ако је суштина насиље, па зар није нормално да неко устане и каже да то није у реду“, рекао је Лазовић.

11:11

Жељко Веселиновић: Људи у Србији не могу да живе од 40.000 динара

Жељко Веселиновић, посланик „Уједињених“, рекао је да поздравља то што се плате повећавају просвестним и здравственим радницима, али да се поставља питање шта се дешава са грађанима који примају 40.000 динара.

„Да ли они могу да живе с тим, с обзиром на то да је прошло повећање појела инфлација. Разговарао сам са женама и мајкама које су плакале које су говориле да не могу да живе од те зараде и да прехране своју децу и своје породице. Жалосно је да Србији неко живи од плате од 40.000 динара. Кад ће бити повећана минимална зарада у Србији и кад ће грађани Србије моћи да живе пристојно од свог рада. Појефтињење хлеба од 3 динара апсолутно не значи ништа“, рекао је он.

11:08

Стојановић: Зашто се не отвори спортска гимназија у Владичином Хану?

Зоран Стојановић, посланик НАДА, питао је Министарство просвете да ли хоће да помегне југу Србије да добије оно што север већ има.

„Да ли ће да покрене пројекат за отварање спортске гимназије у Владичином Хану? Има јако велики број свршених дифоваца који чекају посао“, рекао је он.

10:58

Станковић: Напредњаци су раније било познати по лажним дипломама, а сада по лажним парама

Ђорђе Станковић, посланик Народне странке, рекао је, говорећи о нападу Јанка Лангуре на Радомира Лазовића, да се насиље у друштву наставља.

„Он је гађао Радомира Лазовића неким лажним папирним новцем. СНС је раније била позната по лажним дипломама, а сада по лажном новцу. Морам да признам да је Лангура познат и у Индији и Америци, јер колико схватам да на свом Инстаграм профилу има 90 одсто пратилаца из тих земаља“, рекао је он.

10:47

Ерац: Да ли ће државни органи заштити Србе на Косову

Страхиња Ереац, посланик Заветника, питао је премијерку Србије Ану Брнабић кад ће осудити репресију над Србима над КиМ и да ли ће захтевати ослобађање свих заточених Срба.

„Док самопроглашене косовске институције лове наш народ као зечеве, наше власти не предузимају ништа да их заштите“, рекао је он.

10:34

Где се налази одлука о завршетку школске године?

Јелена Калајџић, народна посланица, питала је где се налази одлука о скраћењу школске године.

„Да ли је такву одлуку донео неки појединац, један једини човек који се нечега уплашио, а онда је то Влада изгласана. А наставници и родитељи су о томе добили информацију из Информера. Да ли ви знате да постоје наставници у школама, психолози, синдикати просветара који могу да се питају да ли је потребно завршити 14 дана раније школску годину. Да ли је могуће да ви о томе немате ништа да кажете и да се овоме није рекла ниједна једина реч“, питала је она.

Калајџић каже да је ово 3. узаступна година која се нерегуларно завршава.

„Онда се чудите откуд протести. Ево, грађани, одакле протести. Догорело је до ноката. Не може се прекидати школска година кад један човек о томе одлучи“, подвлачи она.

Док је говорила Калајџић, напредњаци су са својих места добацивали и подсмевали се њеном говору.

„Знате шта деца кажу сад кад питају професори да се проправљају оцене или неће. Кажу да нема потребе, јер ће свакако купити дипломе, свакако ће запослити преко странке. Ово мора да престане. Зато позивам све грађане да изађу у протест у петак, да се боримо за достојанствен живот и достојанствен рад“, рекла је она.

10:28

Орлић све види другачије

Владимир Орлић је рекао да, говорећи о сукобу Лангуре са Лазовићем, да он не може ништа ту да помогне.

„Зашто сте се свађали? Како ја ту да вам помогнем? Тражите од мене да гледам снимке како сте се свађали? Шта још хоћете“, питао је Орлић.

10:26

Почела седница, Павићевић пита је ли Лангурин напад почетак дијалога власти и опозиције

Посланик Ђорђе Павићевић испричао је да на седници да је бивши посланик и члан СНС Јанко Лангура напао његовог колегу Радомира Лазовића.

„Вређао га, уносио му се у лице, гурао га је… Читав инцидент је трајао седам, осам минута и није био ни мало пријатан. А разлог је био доста бизарн. Наиме, колега Лазовић је прочитао нешто што је овај бивши посланик написао, а он му је (Лангура прим.аут) упутио додатне претње да ће бити можда упуцан од стране ловаца и после тога окренут на ражњу. То је довело до инцидента“, рекао је Павићевић.

Он је питао представнике власти да ли овај чин посланика Лангуре значи почетак дијалога власти и опозиције.

„Да ли овај позив изгледа онако како смо јуче видели испред Скупштине“, питао је Павићевић.

09:53

Након седнице, бивши посланик СНС Јанко Лангура напао Лазовића

Члан Српске напредне странке Јанко Лангура сачекао је испред Скупштине Србије посланика Радомира Лазовића како би са њим обрачунао након његовог говора у парламенту.

У друштву Лангуре, био је, како се може видети и посланик владајуће странке Милимир Вујадиновић.

„Срам вас било… Помињете Данила Вучића… Издали сте Србију… Зашто узимаш Данила Вучића у уста? Прозиваш оне који не могу да ти одговоре, олошу један. Срам те било за сваки пут кад си узео Данила Вучића у уста. Тајкунски олошу“, рекао је Лангура уносећи се у фацу Лазовићу.

09:52

Лазовић читао увреде посланика СНС на рачун опозиције

Лазовић је читао изјаве посланика СНС, одговарајући тако на карикатуре „против Вучића“ које је донео посланик СНС.

„‘Да овај морон има везе са мозгом, после судске потврде колика је лажовчина не би више лупетао’ – Милица Николић. Стварно? ‘Ајмо даље, Зоран Томић: ‘Говно једно безобразно, срам те било. Олоши смрдљиви’, Зорану Лутовцу. Јанко Лангура: ‘Олошу, накомански’. Сандра Божић: ‘Највећи мрзитељи Србије скупљали се на протестима, убиство председника…’. Има горе. Јанко Лангура: ‘Идиоти из опозиције'“, навео је Лазовић.

09:52

Ред расправе, ред увреда: Шта је обележило заседање у среду

Посланик Лазовић подсетио је власт на катастрофалне резултате у борби против насиља у претходним годинама и објаснио да грађане боли то што власт не планира ништа после свих трагедија.

„Нас боли што видимо да ништа не планирате после ових трагедија, нас то боли и због тога тражимо формирање Анкетног одбора и због тога протести Србија против насиља“, казао је Лазовић.

Након тога обратио се и Јованов и поручио Лазовић да он „суштински не зна шта је Анкетни одбор“.

Осим тога, шеф посланичке групе СНС вређао је лидера Демократске странке (ДС) и народног посланика Зорана Лутовца.

„Где треба да дођем да ми завариш шамарчину, где ме чекаш да дођем. Ваша екселенцијо где ћете да ми заварите шамарчину? Ово је представљало Србију, ово. Њега пошаљу у последњи ред на протестима, неће са њим нико да разговара, то је бре страшно?“, рекао је Јованов.