Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Мартиновић (СНС) и Фехратовић (БДЗ) „напали“ Обрадовића (Двери)

0

Данашњу расправу о законима у области образовања у Скупштини Србије обележила је полемика о Предлогу закона о дуалном образовању који опозиција углавном критикује, али и расправа о томе да ли постоји босански језик и ко је био какав студент.

Предлог закона о дуалном образовању опозиција је критиковала наводећи да се тим законом ствара јефтина радна снага.

Шефица посланичке групе Нова Србија – Покрет за спас Србије Санда Рашковић Ивић рекла је да ће предложени закон упропастити квалитетно средње стручно образовање и свести га на лоше мајсторске школе у којима се 80 одсто наставе изводи ван учионице у фирмама, а „држе их приучени мајстори без педагошког образовања“.

Посланица Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је да радикали сматрају да не треба доносити закон о дуалном образовању, поготово не у економској и привредној суитуацији у којој се налази Србија, као и да ће дуално образовање бити мамац за децу из најсиромашнијих породица.

Посланица Покрета Доста је било Бранка Стаменковић рекла је да се у три закона о основном, средњем и предшколском образовању врше козметичке измене, док је дуално образовање оправдање и легитимизација лоших исхода основног образовања.

Она је рекла да ће дуално образовање на дужи временски рок погоршати тренутну ситуацију и да Србија која нема домаћу индустрију не може да уводи систем земаља са развијеном домаћом индустријом.

„Правићемо јефтину радну снагу, за иностране компаније, које неће самостално доћи, већ ћемо им ми платити да дођу, да запосле нашу децу која још нису ни пунолетна, да раде без радног стажа и без икаквих гаранција“, рекла је Стаменковић.

Жустру расправу у Скупштини покренуло је излагање шефа посланичке групе Двери Бошка Обрадовића који је критиковао однос државе према образовању, према одласку младих и образованих људи из земље, купљеним дипломама и малим платама просветних радника.

Он је оценио да се Предложеним законом о дуалном образовању ради на снижавању опште писмености и да служи за прављење јефтине радне снаге.

На његове наводе реаговао је шеф посланичке групе Српске напредне странке Aлександар Мартиновић који је рекао да су грађани могли да виде „врхунац политичког лудила Бошка Обрадовића“.

На излагање Обрадовића због навода да не постоји босански и хрватски језик, реаговао је посланик Бошњачке демократске заједнице Санџака Јахја Фехратовић који је рекао да то што Обрадовић говори има елементе фашизма.

Фехратовић је потом затражио од посланика већине и грађана да не дозволе да било ко наруши добар однос Срба и Бошњака и да се поштује Устав Србије и закони пред којима су сви једнаки.

Расправа се потом повела о томе ко је био какав студент, а Мартиновић је од Бошка Обрадовића, али поново и од посланика Демократске странке Балше Божовића, затражио да донесу индексе, а да ће он донети свој, као и индекс председника Србије Aлекдандар Вучича, како би грађани видели ко је био бољи студент и ко је елита.

„Донесимо индексе па нека народ види ко је елита у земљи, а ко није“, рекао је Мартиновић.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” биле су народне посланице у Скупштини Србије, Марија Јањушевић (Српски покрет Двери) и др Aна Стевановић (Доста је било). Тема емисије је била најављено усвајање Законе о родној равноправности у Скупштини Србије, и проблем породичног насиља у српском друштву.

У емисији се причало о о вези ријалитија на ТВ Пинку и уласка Вучићеве Српске листе у влади ратног злочинца Рамуша Харадинаја (00:01:30), о томе зашто РЕМ не ради свој посао када су у питању српски медији (00:05:00), о опозиционим протестима испред Владе Србије и ТВ Пинка у суботу 16. 09.2017., од 14:00 у Београду (00:12:00), о томе зашто нема тв дебата између режима и опозиције на великим медијима у Србији (00:14:00); као и о опозицији у Србији (00:16:00).Погледајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.