Прочитај ми чланак

Скупштина – Мариника открила: Полиција набавила мреже за хватање људи и… (ВИДЕО)

0

Потпредседница Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић истакла је да се новим нацртом Закона о полицији дају велика овлашћења министру полиције и назвала га „вухан законом“, назван по граду у Кини где су били велики протести и где је полиција управо била прилично репресивна.

Тепић је на конференцији за медије поводом нацрта Закона о унутрашњим пословима, који је изазвао пуно полемика међу стручњацима навела да је полиција већ набавила средства за репресију над људима.

„Закон којим се уводе најрепресивније методе за хватање људи попут мрежа или електрошокова. Морам да признам да су законодописци били пажљиви и рекли да се води рачуна о трудницама и срчаним болесницима или људима који крваре, то дословно пише у нацрту закона. Ми га називамо „Вухан закон“ јер су становници овог града у Кини претрпели највеће муке због овог закона. По угледу на све полицијске државе овим предлогом дају велика овлашћења министру, у овом случају Братиславу Гашићу, који је био шверцер кафе и по сопственом признању баштован, што је сам рекао, он ће некоме издавати упутства и инструкције“, подвукла је Тепић.

Након тога, потпредседница ССП и посланица у Народној скупштини говорила о укључености мајора полиције, Милице Бонџић.

„Закон подсећа на војни закон, што није изненађујујће с обзиром да је о њему јуче на Радној групи говорила МИлица Бонџић која је заменик секретара. Она је док је био Вулин министар одбране радила са Вулиновим адвокатом и скројила Закон о војсци, који је после био неустава. Након тога је аванзовала у мајора полиције“, навела је Тепић и додала:

„Тражим и од Гашића и Бонџић одговоре, а тиче су се мрежа, електрошокова, мрежа, прави вухан закон. Имамо директна сазнања из МУП-а да је сва ова репресивна опрема набављена, а да се сада, као са биометријским камерама само накнадно уноси у закон да би се легализовало накнадно. Шта смо још сазнали од полицијских службеника? Сазнали смо да се биометријски надзор већ спроводи и то тајно. Углавном у оперативном центру у полицијској станици „29. новембар“, постоји канцеларија која се зове ‘код кинеза’, али тамо не раде кинези већ српски полицијаци. Дуго постоји основана сумња да се управо у тој канцеларији тајно спроводи биометријски надзор првенствено над политичким противницима“, рекла је Тепић.

Напоменула је да је Александар Вулин био велика срамота за полицију, те подсетила да до данас није утврђено ко је наложио да се асфалтира пут до куће Вељка Беливука у Ритопеку.

„Подсетићу овог приликом на случај Тамаре Качар Новковић, полицијске службенице и експерта за ДНК вештачења, која је вештачила трагове кавачког клана који су пронађени на оружју испред ресторана Дурмитор и након тога добила премештај у ватрогасцу службу. Она је тамо пребачена само зато што је врх МУП-а хтео да прикрије одређена лица. Четири године је малтретирана и на крају се извршила самоубиство, што се на крају заташкало“, навела је Тепић.

Додала је да је угрожен сектор унутрашње безбедности јер су овлашћења дата министру алат за злоуптребу и кажњавање унутар система.

Подсетимо, овај нацрт Закона о МУП-у последњих дана поново је подигао велику прашину у јавности, а невладин сектор изнео је бројне критике, те подсетио да овај нацрт подсећа на ранији већ повучени законски предлог.

Министарство унутрашњих послова продужило је трајање јавне расправе о Нацрту закона о унутрашњим пословима и Нацрту закона о обради података и евиденцијама у области унутрашњих послова.

Јавна расправа ће уместо предвиђеног рока од 8. до 31. децембра, бити продужена до 22. јануара.