Прочитај ми чланак

Скупштина – драматична ситуација у српској војној индустрији: Застава оружје гаси

0

Народни посланици посланичке групе "Уједињени - ССП, ПСГ, Преокрет, Слога" Далибор Јекић и Жељко Веселиновић затражили су данас, у име радника "Застава оружје", да Надзорни одбор не држи више фабрику у стању вакуума, већ да што пре изабере новог директора, да се донесе план консолидације предузећа и да на даље сви усмере посебну пажњу на спашавање "Заставе".

Драматична ситуација у фабрици “Застава оружје” у Крагујевцу која је натерала више од 1.500 радника на штрајк упозорења, кулминирала је ових дана, због чега су се оружари обратили за помоћ народним посланицима “Уједињених” како би изнели у јавност прикриване податке о штетном управљању фабриком, али и неподношљивим последицама по раднике, од породиља до сумњивих набавки “заштитне опреме” у фабрици оружја у виду, веровали или не, обичних мајица.

Посланик и председник ГрО Странке слободе и правде у Крагујевцу Далибор Јекић навео је на конференцији за новинаре да власт већ месецима окреће главу на све апеле радника да се ситуација у фабрици реши.

„Фабрика ‘Застава оружје’ једна је од најстаријих фабрика у Србији, која баш ове године обележава 170 година постојања, али и највећу кризу у последњих двадесет година. Обавезе фабрике су довели до 20,5 милијарди и губитак до 4,5 милијарде, а сада је фабрика и обезглављена, јер након досадашњег штетног управљања директора и Надзорног одбора, већ више месеци никако да се изабере нови директор“, навео је он.

Према његовим речима, доскорашњи директор Петковић је дошао из Крушика, где је такође оставио лошу ситуацију.

„У ‘Застави’ ради укупно око 2.400 запослених и јако су забринути за себе и своје породице, јер упркос штрајковима упозорења, нико не реагује“, казао је Јекић.

Посланик Жељко Веселиновић је на конференцији за медије изнео драматичне податке о радничким правима.

„Фабрика се урушава, радници су на рубу егзистенције, плате су минималне, заштитна опрема лошег квалитета, доприноси нису уплаћивани 18 месеци због чега ни породиље нису примале надокнаду. Гледамо како нам се пред очима урушава наменска индустрија, као и многе друге компаније у наменској индустрији. ‘Застава’ у свом магацину има робу у вредности од 15 милиона евра коју не могу да продају, јер су због неспособог руководства изгубили и купце и добављаче. Зато тражимо од премијерке Брнабић и министра одбране Вучевића да хитно реагују за решење огромних проблема у ‘Застави’, јер као народни посланици не можемо дозволити да сутра 2400 породица остане на улици”, истакао је Веселиновић.