Прочитај ми чланак

Скупштина – Ђурић албански трофеј: Млади Шешељ о томе како је СНС обрукaла Србију

0

Tоком Осме седнице Другог редовног заседања Скупштине Србије повела се оштра полемика у вези Бриселских споразума и решавања косовског проблема између опозиционог посланика Српске радикалне странке (СРС), Александра Шешеља и шефа режимског посланичког клуба, Српске напредне странке (СНС), Александра Марковића.

Критикујући Бриселске споразуме Александар Шешељ, обраћајући се Александру Мартиновићу, је између осталог и присутне посетио:

„Ви сте рекли, када дођете на власт, ви ћете преиспитати и поништити све Боркове споразуме. Ништа се од тога није десило. Већ годину дана трају таксе. Имамо шест година преговоре у Бриселу. Идемо ка томе да нас потисну са Косова и Метохије. Пре Бриселског споразума не би било могуће да Марко Ђурић дође у Северну Митровицу и да га тамо онако истуку, ухапсе и као ратни трофеј парадирају Приштином. То пре Бриселског споразума, нажалост, који имамо већ од 2013. године, не би било могуће.

Ми смо против тога. Ми мислимо да је најбоље решење за то да се ослонимо на оне који су увек били према нама искрени, који су били увек наши савезници, а не они којима је циљ да се Србија што пре одрекне Косова, што је циљ и ЕУ и САД и неких других западних сила. Они то, наравно, не крију. А ми преговарамо са медијатором који је признао независност Косова, а ЕУ је де факто признала независност Косова, ЕУ има мисију ЕУЛЕКС-а на КиМ, која има за циљ изградњу косовских институција. Дакле, институција државе Косово.

То је оно на шта ми упозоравамо. Треба да буде приоритет не чланство Србије у ЕУ и наставак преговора, отварање поглавља или било шта друго, Устав Србије и 1244. А све мање чујемо да се представници нашег режима, тј. режима у Србији, позивају на те акте, а чујемо, нажалост, да се позивају и позивају на поштовање Устава републике Косово.”

За реплику се убрзо јавио Александар Мартиновић који је између осталога истакао:

„Господине Шешељ, ја мислим да је најважније да ми Срби будемо јединствени, када је у питању Косово и Метохија. То је много важније, него да ли ће нека велика сила, долазила она са запада или са истока, да нас у овом или у оном тренутку подржи.

Сада ћу ја рећи нешто што можда и није популарно, али, верујте ми, као човека и као Србина, ево, видим да ви носите већ дуже време ове беџеве на којима пише да у Сребреници није било геноцида, јуче ме је мало онако зебло око срца када сам чуо Путинову изјаву да ако се не прихвати закон о амнестији у украјинском парламенту да ће на истоку Украјине да се деси нова Сребреница.

Једна изјава која вам говори да не може нико да буде већи Србин од нас Срба, и ако смо ми Срби несложни по питању Косова и Метохије, нема те Русије и нема те Кине и нема те силе небеске која ће нам по том питању помоћи. Зашто вам ово кажем? Свака велика сила води рачуна о својим интересима. Његош када је у 19. веку био у посети руском Цару Александру Првом, Његош је био висок човек и руски цар је био висок човек, исто као и ви, као и ваш отац, Руски цар му је рекао, ово вам причам просто шта је Његош рекао својим Црногорцима када се вратио. Руски цар му је рекао – ви сте висок човек, Његош каже – и ви сте висок човек, али је само Бог виши од руског цара. Када се вратио у Црну Гору, Црногорци су га питали – па, шта каже руски цар, хоће ли нам помоћи? Његош је изговорио оне чувене речи – руски цар мисли о свом народу, а о нама када стигне.

Једна поука и порука и за нас данашње Србе. Али, да оставимо историју по страни, ви сада кажете – требало би на КиМ урадити ово, требало би на КиМ урадити оно, и позивате се на Резолуцију 12 44. У тој истој Резолуцији 12 44, само што ми Срби волимо мало да лажемо сами себе и ми волимо да Резолуцију 12 44 тумачимо на парче, а не у целини.

У тој Резолуцији 12 44, за коју су гласале и Русија и Кина и за коју се ми грчевито држимо, пише да може да може да се врати до 1.000 припадника Војске Југославије, зато што је у то време постојала СРЈ, али само ако то одобри командант КФОР-а. Значи, не зависи повратак наше војске и полиције на КиМ од добре воље Александра Вучића. Командант КФОР-а није то одобрио. Он то није одобрио ни када је СРС била на власти, она јединствена СРС”.

А како се даље водила ова раправа погледајте у видео прилогу горе, па сами о свему донесите свој суд.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!